BUSINESS

Πάμε για χρονιά ρεκόρ στη Μύκονο στην ζήτηση των καταλυμάτων

Πάμε για χρονιά ρεκόρ στη Μύκονο στην ζήτηση των καταλυμάτων

Ισχυρή ζήτηση για μίσθωση καταλυμάτων που βρίσκονται σε τουριστικούς προορισμούς πρώτης γραμμής και διατίθενται διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb καταγράφεται για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, με τις κρατήσεις να υπερβαίνουν σε ποσοστό 20%-25% ακόμη και τα επίπεδα του «χρυσού» για τον ελληνικό τουρισμό 2019.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του euro2day.gr, σημειώνεται αύξηση άνω του 50% σε επίπεδο εσόδων, υπό την προϋπόθεση να μην επηρεαστεί αρνητικά η ζήτηση από αστάθμητους παράγοντες, δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων έχουν προχωρήσει σε άνοδο των προσφερόμενων τιμών κατά 10%-15%, προκειμένου να απορροφήσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Την πρωτοκαθεδρία στις κρατήσεις για τη φετινή σεζόν έχει η Κρήτη και ακολουθούν τα νησιά του Αιγαίου, κυρίως αυτά των Κυκλάδων και τα Επτάνησα. Εκτός από τους παραδοσιακούς προορισμούς, ιδιαίτερη δυναμική αποκτούν τα τελευταία δύο χρόνια νησιά που δεν βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή, όπως η Σύρος, η Σέριφος, η Σίφνος και οι Σποράδες.

Η αμερικανική αγορά φαίνεται πως θα κάνει φέτος τη μεγάλη διαφορά, καθώς οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και για διπλασιασμό των Αμερικανών τουριστών που θα επιλέξουν τελικά να περάσουν τις διακοπές τους σε κάποιο κατάλυμα που μισθώνεται διαδικτυακά.

Έντονη κινητικότητα σημειώνεται και από τις παραδοσιακές δεξαμενές εισερχόμενων τουριστών της Ελλάδας, με τις κρατήσεις από τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστρία, τη Γαλλία και την Ιταλία να καταγράφουν άνοδο 25%-30% σε σχέση με το 2019. Δυναμικό «παρών» αναμένεται να δώσουν και οι τουρίστες από τις χώρες της Σκανδιναβικής χερσονήσου, καθώς οι κρατήσεις τους καταγράφουν αύξηση κατά 20% συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ιδιαίτερη δυναμική επιδεικνύουν και οι ταξιδιώτες από την Πολωνία και τη Ρουμανία, δύο αναδυόμενες και πολλά υποσχόμενες για τον ελληνικό τουρισμό αγορές, με το ποσοστό των κρατήσεων να υπερβαίνει τα επίπεδα του 2019 κατά 30%, τη στιγμή που στο… παιχνίδι μπαίνουν πιο έντονα και ταξιδιώτες από το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται να έχει ανακόψει τον ρυθμό των κρατήσεων και, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, ακυρώσεις έχουν γίνει μόνο για το διάστημα που ακολουθεί μέχρι τον Μάιο κυρίως από Ρώσους ταξιδιώτες, οι οποίοι πάντως φαίνεται να διατηρούν για την ώρα τουλάχιστον τις κρατήσεις που έχουν κάνει για την περίοδο υψηλής ζήτησης.

Ενδεικτικά της έντονης ζήτησης είναι και τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε η διεθνής εταιρεία αναλύσεων της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων AirDna, σύμφωνα με τα οποία, η Ελλάδα, βάσει δεδομένων που συνελέγησαν μέχρι την 1η Μαρτίου, για τη θερινή περίοδο του 2022 σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση στις κρατήσεις για καταλύματα που ενοικιάζονται μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, η άνοδος που σημειώνεται διαμορφώνεται στο 232% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, με την Πορτογαλία στο συν 196% και την Κροατία στο συν 151% να έπονται, όταν ο πανευρωπαϊκός μέσος όρος προσεγγίζει το 74% για το διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.