ΤΟΠΙΚΑ

Πάει για παράταση η απεργία στα πλοία

Πάει για παράταση η απεργία στα πλοία

Σε ισχύ βρίσκεται από τα ξημερώματα της Τρίτης 23 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η 48ωρη απεργία 13 ναυτεργατικών σωματείων της ΠΝΟ η οποία κρατά δεμένα τα πλοία στα λιμάνια χωρίς να εκτελούνται δρομολόγια.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ζητούν κατάργηση των ρυθμίσεων με τις οποίες, όπως αναφέρουν, επέρχεται πλήγμα στον θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αλλά και στα ωράρια εργασίας και ανάπαυσης.

Σημαντική λεπτομέρεια που θα πρέπει να προσεχθεί είναι ότι η συγκεκριμένη απεργία δεν εντάσσεται στο πλαίσιο κάποιας πανελλήνιας κινητοποίησης της ΓΣΕΕ και άλλων κλάδων, αλλά αφορά αποκλειστικά τους ναυτεργάτες. Πρόκειται για απεργία με προοπτική κλιμάκωσης, κάτι που σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση του Υπουργείου Ναυτιλίας σε ορισμένα από τα αιτήματα των ναυτεργατών, είναι πολύ πιθανό να παραταθεί η κινητοποίηση και να διαρκέσει περισσότερο του 48ωρου. Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει πολυήμερος αποκλεισμός των νησιών, κάτι το οποίο έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν ουκ ολίγες φορές.

Τα 13 σωματεία, σε κοινή τους ανακοίνωσή ζητούν την κατάργηση των νόμων 4714/2020, 4150/2013, 4770/2021, επαναφορά όλων των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, αυτοτέλεια του ΝΑΤ, του Οίκου Ναύτη και των υπόλοιπων ταμείων. Επίσης, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ΣΣΕ 2020-2021 σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, κοινωνική ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες, λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την άμεση απόδοση του επιδόματος covid-19 και ανεργίας σε όλους τους ναυτεργάτες.

Ζητούν καθολική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δημόσια εκπαίδευση, αναβάθμιση των υποδομών, προσλήψεις προσωπικού, βελτίωση της υλικοτεχνικής βάσης και της διδακτέας ύλης.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
7
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.