ΤΟΠΙΚΑ

Όλγα Πολίτη: «Το τίμημα μιας ανεξάρτητης εργαζόμενης γυναίκας είναι υψηλό»

Όλγα Πολίτη: «Το τίμημα μιας ανεξάρτητης εργαζόμενης γυναίκας είναι υψηλό»

Η υποψήφια βουλευτής Κυκλάδων με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Όλγα Πολίτη μιλάει στο ΟΚ! για την ενασχόλησή της με την πολιτική, τη στρατηγική του επιχειρείν και τη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού όπου έχει αφιερώσει τη ζωή της.

Πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με την πολιτική;

Ξεκίνησε ασυναίσθητα, νομίζω, από τη σχολική ηλικία, όταν πήγαινα αυθόρμητα και ήθελα να υπερασπιστώ τον αδύναμο, να αντισταθώ στην αδικία. Στην εφηβεία έγινε η επανάσταση και μετά όταν μπήκα στην ενήλικη ζωή έγινε και πράξη η ενασχόλησή μου με την πολιτική μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εκλέχτηκα στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και ασχολήθηκα με τον συνδικαλισμό αλλά και τους κοινωνικούς συλλόγους. Είμαστε φύσει πολιτικά όντα οι άνθρωποι από τότε που ζούμε σε οργανωμένες κοινωνίες.

Είστε αντιδήμαρχος στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και μια από τις ηχηρές μεταγραφές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Πώς αποφασίσατε να αποδεχτείτε την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη και να κατέβετε υποψήφια βουλευτής Κυκλάδων;

Δεν θεωρώ πως είμαι μεταγραφή από κάποιον άλλο χώρο. Συνειδητοποίησα ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ εκφράζει αυτά που πίστευα πάντα. Η οικογένειά μου έχει βαθιά δημοκρατική παράδοση και αυτή συνεχίζω κι εγώ. Η πρόταση του αρχηγού μας Νίκου Ανδρουλάκη να είμαι υποψήφια στις Κυκλάδες, όπου ζω και εργάζομαι τους περισσότερους μήνες του χρόνου, αποτελεί για μένα τιμή και πρόκληση ταυτόχρονα. Στο ΠΑΣΟΚ ανέλαβα τη θέση της αναπληρώτριας γραμματέας Τουρισμού. Στο παρελθόν έχω υπάρξει στην καριέρα μου υπεύθυνη στον Τομέα Ναυτιλίας Ανατολικής Αττικής, ενώ ήμουν και στους θαλάσσιους εμπειρογνώμονες στον ίδιο τομέα, καθώς και στο υπουργείο Τουρισμού.

Στην επαγγελματική σας ζωή συνδυάζετε την πολιτική με το επιχειρείν, καθώς είστε ιδιοκτήτρια της εταιρείας διαχείρισης yachting Alpha Yacht Services. Πώς προέκυψε η εταιρεία;

Προέρχομαι από μια οικογένεια με ισχυρούς δεσμούς και παράδοση στον χώρο του τουρισμού και της ναυτοσύνης. Με τη σειρά μου πήρα το νήμα της επιχείρησης των δικών μου και την εξέλιξα σύμφωνα με τα σύγχρονα κελεύσματα του πολυτελούς τουριστικού κλάδου. Συγκεκριμένα, τα τελευταία δέκα χρόνια έχω αναλάβει την εταιρεία στη Μύκονο.

Δραστηριοποιείστε μέσα σε δύο ανδροκρατούμενους χώρους. Σας κάνει να αντιμετωπίζετε δυσκολίες; Σας έχει συμβεί κάποιο περιστατικό προκατάληψης στο πρόσωπό σας λόγω του φύλου σας;

Ο σεξισμός και η πατριαρχική λογική σαφώς και έχουν μειωθεί παγκοσμίως αλλά ακόμη υπάρχουν σε κάθε σκοτεινό μυαλό. Στην πολιτική και επαγγελματική δράση της συχνά η γυναίκα αντιμετωπίζεται με προκατάληψη, υποτίμηση των δυνατοτήτων της και πολλές φορές πέφτει θύμα παρενόχλησης ή και εκβιασμού. Στη δική μου περίπτωση που είδε το φως της δημοσιότητας, κυκλοφόρησαν κάποιες ψεύτικες και μονταρισμένες φωτογραφίες, πλέον όμως η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Καλώ κάθε γυναίκα να μη φοβάται και να στέκεται με «αντρειοσύνη» απέναντι στα ανδρείκελα κάθε μορφής και σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Είμαστε πολλές και ενωμένες έχουμε δυνατή φωνή.

Το όνομά σας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τουρισμό. Τους καλοκαιρινούς μήνες πού βρίσκεστε;

Η χώρα μας έχει τη χαρά να είναι ένας τουριστικός προορισμός σχεδόν 12 μηνών. Τολμώ να πω ότι όλη τη χρονιά βρίσκομαι σε διαρκή κίνηση. Τη μια μέρα στις Κυκλάδες, κυρίως στην Άνδρο και τη Μύκονο, και την άλλη είτε λόγω συνεδρίων είτε λόγω υποχρεώσεων μπορεί να βρεθώ στην άλλη άκρη της Ευρώπης. Το τίμημα μιας ανεξάρτητης εργαζόμενης γυναίκας είναι υψηλό αλλά το ακολουθώ με πίστη και όραμα.

Υπάρχει ελεύθερος χρόνος στην καθημερινότητά σας και αν ναι πώς τον αξιοποιείτε;

Ο ελεύθερος χρόνος είναι κάτι δύσκολο και σπάνιο για μια δραστήρια γυναίκα, αλλά πρέπει να βρίσκεται για να μπορεί να ισορροπήσει η ψυχή με το σώμα. Οι δουλειές ποτέ δεν τελειώνουν, αλλά πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι. Οι δικοί μας άνθρωποι, οι ασχολίες μας με τον εθελοντισμό αλλά και τα χόμπι μας πρέπει να μας απελευθερώνουν ψυχικά από το καθημερινό μας μοτίβο. Πιστεύω πως όταν θέλει κάποιος, μπορεί να τα συνδυάσει όλα. Με σωστό προγραμματισμό αλλά και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων όλα πετυχαίνονται. Στοχοπροσήλωση αλλά και πάνω από όλα άνθρωπος, όπως λέει και ο Μπρετόν. Αγαπώ το θαλάσσιο σκι και το σκι στο βουνό και φροντίζω να κάνω στον ελεύθερο χρόνο μου. Ποιες ελλείψεις διακρίνετε στον τουρισμό στην Ελλάδα; Έχουμε μεγάλες ελλείψεις. Βλέπεις ότι οι Έλληνες δεν πηγαίνουν να δουλέψουν κι αυτό συμβαίνει επειδή δεν τους δίνουμε τα κίνητρα για να το κάνουν. Από τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ μέχρι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, όλα είναι πανάκριβα για να πάει κάποιος σε ένα νησί. Προσωπικά επειδή έχω εντρυφήσει στον εναλλακτικό τουρισμό, με ενδιαφέρει να υπάρχει 12 μήνες τον χρόνο και όχι μόνο τη θερινή σεζόν.

Θα παροτρύνατε τους νέους να ασχοληθούν με τον τουρισμό και τη ναυτιλία;

Η Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια πρωταγωνιστεί στη ναυτιλία. Η ελληνική σημαία και οι ναυτικοί μας δοξάζουν τη χώρα μας παγκοσμίως. Όμως η θάλασσα δεν είναι εύκολη. Πρέπει να την αγαπήσεις, να τη σέβεσαι, να τη μελετήσεις. Αν κάποιος ή κάποια νέα θέλουν πραγματικά να ασχοληθούν με τη ναυτιλία, τους το προτείνω με χαρά και ευθύνη. Εξάλλου και ο πατέρας μου με έμαθε και εμένα από μικρή να αγαπώ και να σέβομαι τη μητέρα φύση. Επίσης, ο τουριστικός κλάδος είναι απαιτητικός και υψηλών προδιαγραφών. Η νέα γενιά μπορεί να σταδιοδρομήσει στους κλάδους αυτούς με υψηλούς μισθούς αλλά και προοπτικές. Χρειάζεται εξειδίκευση, εμπειρία και κυρίως διαρκής επιμόρφωση για ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο εργασίας και προόδου.

Ποια είναι τα όνειρά σας σε προσωπικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο για το μέλλον;

Τα όνειρα είναι προσωπικά, είναι κοινωνικά, είναι για μικρά και μεγάλα παιδιά. Νομίζω πως τα όνειρά μου σε επαγγελματικό επίπεδο σιγά σιγά τα πετυχαίνω. Τα προσωπικά μου όνειρα τα αφήνω να με συναντήσουν. Προς το παρόν δίνω έμφαση στα πολιτικοκοινωνικά μου όνειρα: να διεκδικήσω την ψήφο των συμπολιτών μου στις Κυκλάδες για να μπορώ να αγωνιστώ και μέσα από το κοινοβούλιο για τη γενιά μας, την επόμενη γενιά, τους αδύναμους αλλά και την υγιή επιχειρηματικότητα.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.