ΤΟΠΙΚΑ

Οι Κυκλάδες είναι ένας αληθινός ιστιοπλοϊκός παράδεισος

Οι Κυκλάδες είναι ένας αληθινός ιστιοπλοϊκός παράδεισος

Οι Κυκλάδες είναι από τους κορυφαίους ιστιοπλοϊκούς προορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανάμεσα στα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματά τους είναι η γραφικότητα των νησιών με τα λευκά σπίτια που έρχονται σε αρμονία με το γαλάζιο του Αιγαίου, ένας συνδυασμός που έχει γίνει συνώνυμος της Ελλάδας.

Τα περισσότερα λιμάνια όπου δένουν τα ιστιοπλοϊκά σκάφη βρίσκονται μέσα σε κάποιον παραθαλάσσιο οικισμό και οι ιστιοπλόοι μπορούν μόλις αράξουν και ξεμπαρκάρουν να απολαύσουν τον καφέ ή το φαγητό τους σε κάποια καφετέρια ή ταβέρνα. Τα περισσότερα από αυτά τα καταστήματα διαθέτουν στις μέρες μας wi-fi και έτσι προσφέρονται για onlineστοιχήματα στην ιστοσελίδα της NetBet.gr, μια από τις κυριότερες διαδικτυακές πλατφόρμες, που προσφέρει επιλογή από μια μεγάλη ποικιλία αθλητικών γεγονότων, υψηλές αποδόσεις και ένα εύχρηστο και λειτουργικό περιβάλλον, που επιτρέπει ώρες ανέμελης ψυχαγωγίας.

Οι κοντινές αποστάσεις μεταξύ των νησιών των Κυκλάδων είναι άλλο ένα πλεονέκτημα για τους ιστιοπλόους, καθώς επιτρέπουν τον πλου με ασφάλεια και την εύκολη μετακίνηση ακόμη και για σύντομες διακοπές. Οι πιο πολλές διαδρομές καλύπτονται σε μια μέρα και έτσι οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίζουν έναν διαφορετικό προορισμό καθημερινά.

Ακόμη, οι άνεμοι είναι σταθεροί και συνήθως προβλέψιμοι, ενώ δεν υπάρχουν παλίρροιες και ρεύματα, που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις τοπικές συνθήκες.

Το μελτέμι είναι ο κύριος άνεμος που πνέει το καλοκαίρι στις Κυκλάδες και αποτελεί επίσης μια αιτία που τις καθιστά έναν προορισμό ιδιαίτερα δημοφιλή για τους ιστιοπλόους. Πρόκειται για εποχικούς άνεμους, που ήταν γνωστοί στα αρχαία χρόνια ως Ετησίαι, που φυσάν όλο το καλοκαίρι, από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Συνήθως το μελτέμι είναι δυνατότερο τις μεσημεριανές ώρες, όταν φτάνει τα πέντε με εφτά μποφόρ, ενώ εξασθενεί με την δύση του ηλίου.

Τα νερά του Αιγαίου είναι φημισμένα για την καθαρότητα και την διαύγειά τους, ενώ υπάρχουν αναρίθμητοι κρυφοί κόλποι και όρμοι για εξερεύνηση, που μπορούν να χαρίσουν στιγμές ιδιωτικότητας, ακόμη και στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Συμπληρωματικά, στις Κυκλάδες υπάρχει δυνατότητα για πολλές παράπλευρες δραστηριότητες, όπως είναι το ψάρεμα, οι καταδύσεις, το θαλάσσιο σκι, το windsurfing, το kitesurfing, που μπορούν να χαρίσουν ονειρεμένες ιστιοπλοϊκές διακοπές.

Κάτι βασικό που πρέπει να έχουν υπ’ όψη τους όσοι κάνουν ιστιοπλοΐα στα κρυστάλλινα νερά των Κυκλάδων, είναι πως έχουν υποχρέωση να διαφυλάξουν την ομορφιά τους και να μη ρίξουν το παραμικρό σκουπίδι που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στο θαλάσσιο περιβάλλον. Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά δυστυχώς πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι η θάλασσα ανήκει σε όλους και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την ρυπαίνει.

Ακόμη, ένα ιδιαίτερο στοιχείο της ιστιοπλοΐας στις Κυκλάδες είναι ότι τα λιμάνια στα μικρότερα νησιά είναι στενά και αβαθή, κάτι που μπορεί να δυσκολέψει τους άπειρους ιστιοπλόους. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν καλά τους κανόνες προτεραιότητας και πως να δέσουν δίπλα σε άλλα σκάφη με ασφάλεια.

Όσοι νοικιάζουν κάποιο ιστιοπλοϊκό σκάφος για να περιηγηθούν τις Κυκλάδες, ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες ενός σκίπερ, που γνωρίζει την περιοχή και τις ιδιαιτερότητες των καιρικών φαινομένων. Είναι φρόνιμο να γίνεται σεβαστή η γνώμη του σκίπερ που θα κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να απολαύσουν οι επιβάτες του τις διακοπές τους. Επιπροσθέτως, γνωρίζει καλά τις διαδικασίες ασφαλείας και εγγυάται το απρόσκοπτο ταξίδι με προορισμό κάποιο πανέμορφο ελληνικό νησί.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.