ΤΟΠΙΚΑ

Οι δέκα μεγαλύτεροι διαχειριστές καταλυμάτων της Airbnb – Η δυναμική της Μυκόνου

Οι δέκα μεγαλύτεροι διαχειριστές καταλυμάτων της Airbnb – Η δυναμική της Μυκόνου

Περισσότερα από 40.000 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα βρίσκονται υπό τη διαχείριση εταιρειών, με τις 10 μεγαλύτερες εξ αυτών να έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους σχεδόν 2.200 καταλύματα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Tom Payne της Transparent στο πρόσφατο συνέδριο ShortStay Conference 2023, η Οία είναι η αγορά με το μεγαλύτερο μερίδιο επαγγελματικά διαχειριζόμενων καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης (74%) και ακολουθούν η Μύκονος (61%), η Αθήνα (52%) και η Θεσσαλονίκη (50%).

Στη Γλυφάδα της Αττικής και στα Φηρά της Σαντορίνης, το 49% των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης βρίσκονται υπό τη διαχείριση εταιρειών.

Συνολικά στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το 36% των ακινήτων το διαχειρίζονται επαγγελματίες, την ώρα που στην ανταγωνίστρια Κροατία το μερίδιο αυτό ανεβαίνει στο 57%.

Οι τιμές των ακινήτων που προσφέρονται προς βραχυπρόθεσμη ενοικίαση από τις εταιρείες ξεκινούν από 75 ευρώ και φτάνουν έως και τα 623 ευρώ ανά διανυκτέρευση, τιμή που αφορά πολυτελείς κατοικίες.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες property management

Η μεγαλύτερη σε αριθμό υπό διαχείριση ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης εταιρεία στην Ελλάδα είναι η ThinkVilla, της Βάλιας Κοκκίνου. Με έδρα το Ρέθυμνο, η εταιρεία διαχειρίζεται 298 ακίνητα και έχει επιλεγεί ως συνεργάτις από τη Home & Villas by Marriott Bonvoy.

Στη δεύτερη θέση φιγουράρει η εταιρεία Homm του Δημήτρη Ρίζου, με 267 ακίνητα, τα περισσότερα από αυτά στην Αθήνα και στη Μύκονο, ενώ διαθέτει και 6 κτίρια με ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας.

Ακολουθούν η Rhodes Holiday Villas, με έδρα τη Ρόδο, η οποία διαχειρίζεται 253 ακίνητα, η κρητική Etouri, που έχει στο χαρτοφυλάκιό της 244 ακίνητα, και η επίσης κρητική Islandcrete.com. 

Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι TheHotel.gr, NilieHospitality.gr, Agnitravel.gr, Eostravel.eu και hotelsandvillasincrete.gr, με περισσότερα από 150 ακίνητα η καθεμιά.

Η δυναμική της Κρήτης

Οι περισσότερες εταιρείες property management εδρεύουν στην Κρήτη, μια περιοχή που άλλωστε είναι η δεύτερη στην Ελλάδα με τις περισσότερες καταχωρίσεις ακινήτων, οι οποίες φτάνουν τις 24.411, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στο ίδιο συνέδριο η Sally Henry της Key Data.

Πρώτο στη λίστα των ενεργών καταχωρίσεων είναι το νότιο Αιγαίο (32.294) και ακολουθεί η Αττική με 20.740.

Στο Ηράκλειο τα διαθέσιμα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή εγγεγραμμένα στις διάφορες online πλατφόρμες ενοικίασης σημειώνουν άνοδο κατά 25% σε σχέση με το 2022, φτάνοντας τα 1.307.

Ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, με άνοδο 27% και 3.090 καταλύματα, η Καλαμάτα και η Κέρκυρα, με άνοδο 26% η καθεμιά, και τα Χανιά, στο 24%, με 2.421 καταλύματα.

Πηγή: powergame.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.