ΤΟΠΙΚΑ

ΟΧΙ απο τον Δήμο Μυκόνου για τον «Καραπέτη», ναι από την Περιφέρεια

ΟΧΙ απο τον Δήμο Μυκόνου για τον «Καραπέτη», ναι από την Περιφέρεια
Σθεναρή αντίδραση της δημοτικής αρχής για τα συμφέροντα των Μυκονιατών σε αντίθεση με την Περιφέρεια που λέει ναι σε όλα

Όπως είχε διαφανεί και από προηγούμενες αποφάσεις, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Δήμος Μυκόνου διαφοροποιούνται ως προς τις θέσεις τους για την υλοποίηση της επένδυσης μαμούθ των 50 εκ. ευρώ στην Άνω Μερά Μυκόνου, το λεγόμενο Blue Iris project, που έχει ήδη ενταχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων, δρομολογείται στο νησί από την αραβικών συμφερόντων AGC Equity Partners, αλλά έχει συναντήσει αρκετά εμπόδια στην υλοποίησή του.

Στις πρόσφατες συνεδριάσεις των συμβουλίων τους, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ήταν θετική και ο Δήμος Μυκόνου αρνητικός σε αποφάσεις τους αναφορικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της μεγάλης επένδυσης.
Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα.
Οι τελικές και ουσιαστικές αποφάσεις για το μέλλον της επένδυσης λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο και οποιεσδήποτε επιπτώσεις στην εξέλιξή της θα μπορέσουν να έρθουν μόνο μέσω δικαστηρίων.

Τη νομική οδό ήδη έχει ακολουθήσει ο Δήμος Μυκόνου και αναμένεται η σχετική απόφαση από το ΣτΕ επί της υπόθεσης.
Ο Δήμος έχει προσφύγει κατά του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) για την επένδυση.
Η υπόθεση συζητήθηκε στο ΣτΕ στις 5 Φεβρουαρίου 2021 και προσεχώς αναμένεται η τελική απόφαση. Αν το ΣτΕ ανάψει το πράσινο φως για την επένδυση, τότε η υλοποίησή της θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Το προφίλ της επένδυσης

Η προτεινόμενη επένδυση, περιλαμβάνει τη δημιουργία μίας ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων, δυναμικότητας 192 κλινών με συνοδευτικές εγκαταστάσεις άθλησης, κέντρου ευεξίας (spa), πολυχώρο εκδηλώσεων και καταστήματα.
Προ του παράκτιου μετώπου του ακινήτου προτείνεται η χωροθέτηση καταφυγίου τουριστικών σκαφών.

Η συγκεκριμένη θέση “Καραπέτης” της επένδυσης βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού της Μυκόνου, σε γεωτεμάχιο συνολικής επιφάνειας 60,324 στρεμμάτων.
Η περιοχή ενδιαφέροντος βρίσκεται στα νότια του νησιού και συγκεκριμένα στη δυτική ακτή του όρμου Αγίας Άννας, ο οποίος αποτελεί τραπεζοειδούς σχήματος με άνοιγμα μπρος τα νοτιοανατολικά.

Τέλος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κατασκευή 65 κατοικιών ενός δωματίου επιφάνειας 45-50m2, 15 κατοικιών επιφάνειας 70m2, 9 κατοικιών των 2 δωματίων επιφάνειας 100m2, 5 κατοικιών των 3 δωματίων επιφάνειας 130m 2 και μιας βίλας 160m 2.

Τα δωμάτια αυτά θα εξυπηρετούνται από τα κτίρια σίτισης και αναψυχής, καθώς και τα καταστήματα και το χώρο εισόδου με τα γραφεία.

Στόχος της επένδυσης είναι να δημιουργηθεί ένα υψηλού επιπέδου τουριστικό συγκρότημα που θα περιλαμβάνει όλες τις ανέσεις και θα δύναται να προσφέρει όλες τις υπηρεσίες, οι οποίες θεωρούνται, ως ιδανικές, από ταξιδιώτες με υψηλή οικονομική και κοινωνική στάθμη.

Τα επόμενα βήματα

Πέρα από το νομικό σκέλος της επένδυσης, τα επόμενα βήματα είναι τα εξής: μετά την έκδοση του Π.Δ. (εφόσον φυσικά εγκριθεί και προχωρήσει), έπεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η έγκρισή της από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ), η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και τέλος η έκδοση της οικοδομικής άδειας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.