ΤΟΠΙΚΑ

Ο Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού εγκαινίασε την έκθεση «Το αρχιπέλαγος φλέγεται»

Ο Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού εγκαινίασε την έκθεση «Το αρχιπέλαγος φλέγεται»

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κος Γεώργιος Διδασκάλου  εγκαινίασε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου την έκθεση «Το αρχιπέλαγος φλέγεται», που διοργανώνει ο Δήμος Μυκόνου με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Υπουργείου Πολιτισμού και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Με τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η σπονδυλωτή έκθεση παρουσιάζει στοιχεία και μαρτυρίες από την προεπαναστατική ιστορία των Κυκλάδων μέχρι και την Επανάσταση, καθώς και την εξέλιξη του Αγώνα της απελευθέρωσης, τον χαρακτήρα των Κυκλαδιτών και το όραμά τους για μια ελεύθερη πατρίδα.

Αξίζει να σημειωθεί η κυρίαρχη αναφορά που γίνεται στην ηρωίδα Μαντώ Μαυρογένους, την Bella Greca, που αποτελεί την προσωποποίηση της ανιδιοτελούς προσφοράς στον απελευθερωτικό αγώνα με τη διάθεση του συνόλου της μεγάλης οικογενειακής της περιουσίας και την προσωπική της συμμετοχής στον Αγώνα.

Επιπρόσθετα, τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δωρόθεος Β’, η Βουλευτής Κυκλάδων κα Κατερίνα Μονογιού και ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κος Γεώργιος Λεονταρίτης.

Των εγκαινίων προηγήθηκε επίσκεψη και αυτοψία στο έργο ανάδειξης του Κάστρου της Μυκόνου, όπου φιλοξενείται παράλληλα και μία ξεχωριστή φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Το Νησί που Μάγεψε τον Κόσμο-Η Μύκονος του 50’», του διεθνούς φήμης Αμερικανού φωτογράφου Robert McCabe, αναδεικνύοντας την πολιτιστική ταυτότητα του νησιού. 

Σε σχετική του δήλωση ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κουκάς, τόνισε:

«Η Μύκονος είναι πλέον πρωταγωνιστής και στον Πολιτισμό. Είναι μία ιδιαίτερη μέρα για το νησί και την πολιτιστική του ταυτότητα, καθώς Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κος Γεώργιος Διδασκάλου εγκαινίασε τη μοναδική αυτή έκθεση, “Το αρχιπέλαγος φλέγεται”. Δυστυχώς η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, έπρεπε εσπευσμένα να επιστρέψει στην Αθήνα, λόγω των δυσάρεστων γεγονότων, όσον αφορά τις πυρκαγιές στην Αττική.

Μία έκθεση που πραγματοποιεί ο Δήμος με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, του Υπουργείου Πολιτισμού και με την αρωγή της Περιφερειακής Ενότητας Δήμων Νοτίου Αιγαίου, που αποτελεί μία ευκαιρία να επανασυστήσουμε τον Κυκλαδικό Πολιτισμό στην Ελλάδα, αλλά και στη διεθνή κοινή γνώμη. Τα τελευταία χρόνια έχουμε μία εξαιρετικά γόνιμη και ουσιαστική συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Πολιτισμού, γιατί επενδύουμε στην ανάδειξη της μοναδικής πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού μας. Στο πλαίσιο αυτό η συγκεκριμένη έκθεση, η έκθεση φωτογραφίας του μεγάλου ελληνιστή φωτογράφου Robert McCabe, η στήριξη του έργου της αρχαιολογίας στη Δήλο, αποτελούν πράξεις ενίσχυσης της τοπικής μας ταυτότητας.

Όπως έχω επισημάνει κι άλλες φορές, αδιαπραγμάτευτη επιλογή μας είναι να διατηρήσουμε, να ενισχύσουμε και να προβάλλουμε οτιδήποτε σηματοδοτεί την παράδοση και την ιστορία στο νησί μας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η περαιτέρω ανάδειξη της νήσου Δήλου, η αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου και η διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα της Χώρας αποτελούν βασικές προτεραιότητες της πολιτικής μας.

Όταν γνωρίζεις την ιστορία και τον πολιτισμό ενός τόπου σίγουρα τον εκτιμάς και τον αγαπάς περισσότερο είτε ως ντόπιος, είτε ως επισκέπτης.»

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.