ΤΟΠΙΚΑ

Ο Έλληνας που εξαπάτησε Βρετανία, Αθήνα και Μύκονο

Ο Έλληνας που εξαπάτησε Βρετανία, Αθήνα και Μύκονο
Έκανε δωρεές στο νησί και το 2008 ο τότε δήμαρχος Βερώνης αφού τον βράβευσε τον είχε ανακηρύξει επίτιμο δημότη Μυκόνου
Προικισμένος με άπειρο ελληνικό δαιμόνιο, μοναδικό ταλέντο στις επιχειρήσεις και απύθμενη αγάπη για το χρήμα και την καλή ζωή, ο Αχιλλέας Καλλάκης -ή Μιχάλης Καλλάκης ή Στέφανος Κολλάκης- θα μπορούσε να είναι κορυφαίος σε ό,τι κι αν διάλεγε να κάνει. Και ήταν. Στην απάτη!
Ο 44χρονος μεγιστάνας «μαϊμού», ο οποίος ζούσε μόνιμα στη Βρετανία αλλά ήταν πολίτης του κόσμου, είναι από χθες και για επτά χρόνια… φιλοξενούμενος του βρετανικού σωφρονιστικού συστήματος. Ο Αχιλλέας Καλλάκης, έχοντας στο πλευρό του τον Αλεξάντερ Γουίλιαμς -ή Μάρτιν Λιβάις ή Ουίλιαμ Μάρτιν ή Ολιβερ Μάρτιν- εξαπάτησε κυριολεκτικά όποιον είχε κάνει χειραψία μαζί του!
Ωστόσο, χθες, δικαστήριο του Λονδίνου τον καταδίκασε επειδή εξαπάτησε δύο τράπεζες, τον συνασπισμό ιρλανδικών τραπεζών ΑΙΒ και την Τράπεζα της Σκωτίας, αποσπώντας από αυτές περίπου 769 εκατ. λίρες, δηλαδή 920 εκατ. ευρώ. Ο φίλος και συνεργάτης του καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε χρόνων, καθώς ο Καλλάκης θεωρήθηκε ως ο εγκέφαλος της σπείρας με την επωνυμία «Pacific Group».
Οπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του δικαστηρίου, από το υπερπολυτελές γραφείο τους στο Μέιφερ του Λονδίνου, οι δύο άνδρες κατάφεραν να εξαπατήσουν τις τράπεζες για να τους δανείσουν χρήματα για την αγορά ακινήτων κι ενός μέγα-γιοτ την περίοδο 2003-2008.
Ωστόσο, τουλάχιστον ο Καλλάκης χρησιμοποίησε τα χρήματα για να αγοράσει αυτοκίνητα μάρκας Μπέντλεϊ, ένα αεροσκάφος, ένα υπερσύγχρονο ελικόπτερο, ένα γιοτ που ήταν μόνιμα στη μαρίνα του Μονακό και ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης.
Ο δικαστής Αντριου Γκόιμερ χαρακτήρισε τον Καλλάκη ως επικεφαλής της σπείρας, αν και οι τράπεζες φέρουν επίσης μεγάλο μέρος ευθύνης για την υπόθεση. «Η ΑΙΒ και η Τράπεζα της Ιρλανδίας έδρασαν αναμφιβόλως ανεύθυνα, αφού δεν κατάφεραν να κάνουν επαρκείς έρευνες προτού δανείσουν τα χρήματα» είπε ο Βρετανός δικαστής, προσθέτοντας ότι η Τράπεζα της Ιρλανδίας είχε και πληροφόρηση για την αναξιοπιστία του συνεργάτη του διδύμου, του Ελβετού δικηγόρου Μάικλ Μπέκερ. Ο Μπέκερ λόγω υπηκοότητας δεν έχει προσαχθεί στην βρετανική δικαιοσύνη.
Η ποινή που επιβλήθηκε είναι πολύ μικρή συγκριτικά με το ύψος των ενυπόθηκων δανείων που πήραν οι δυο κατάδικοι, ωστόσο, επειδή με μέρος των χρημάτων είχαν πράγματι κάνει αγορές ακινήτων, οι τράπεζες κάλυψαν τη ζημία τους με τις εξαγορές. Οπότε στην ουσία τιμωρήθηκαν για δάνεια συνολικού ύψους 89 εκατ. λιρών, περίπου 107 εκατ. ευρώ.
Λεπτομέρεια: Οι δύο απατεώνες δικάστηκαν στην ίδια αίθουσα όπου είχαν δικαστεί και το 1995, επειδή πουλούσαν ψεύτικους τίτλους ευγενείας, κυρίως σε Αμερικανούς.
Αιχμάλωτος της πολυτέλειας. Ως πλούσιος γόνος ισχυρής εφοπλιστικής οικογένειας του Λονδίνου, γιατί έτσι παρουσιαζόταν στην υψηλή κοινωνία εντός κι εκτός Βρετανίας, δεν θα μπορούσε παρά να έχει και πλούσια γούστα. Εξάλλου, γι’ αυτά τα έκανε όλα.
Αν και στην πραγματικότητα ο Αχιλλέας ή Μιχάλης ή Στέφανος ήταν γιος ενός αρχικαπετάνιου, η υπερπολυτελής ζωή πάντα τον είλκυε. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο το Μπάκιγχαμ -εκεί γνώρισε τον Ουίλιαμς- έφυγε από το Ιλινγκ όπου έμενε με τους γονείς του κι ενεπλάκη σε πλήθος διαφορετικών επιχειρηματικών προσπαθειών, από ένα ταξιδιωτικό γραφείο μέχρι μια φάρμα αστακών. Παράλληλα άρχισε να γεύεται το εύκολο χρήμα επιδιδόμενος σε απάτες.
Ομως η πορεία προς το μεγάλο κεφάλαιο άρχισε πριν από 13 χρόνια, όταν άλλαξε το όνομα του κι από Στέφανος Κολλάκης έγινε Αχιλλέας Μιχάλης Καλλάκης. Χρησιμοποίησε διαφορετικό επώνυμο για να μπει στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας. Σιγά σιγά, κι αφού δημιούργησε ένα σύμπλεγμα εταιρειών στην Αθήνα, το Χονγκ Κονγκ και τις ΗΠΑ, κατάφερε να εξαπατήσει τις τράπεζες προσκομίζοντας εγγυητικές επιστολές. Οι επιστολές αυτές πιστοποιούσαν τη δυνατότητά του να επιστρέψει τα τεράστια δάνεια που ζητούσε από τις τράπεζες-θύματα. Βρετανική εφημερίδα, το 2011, είχε γράψει ότι σε μία από τις επιστολές ανέφερε πως η οικογενειακή περιουσία ήταν 410 εκατ. λίρες, ενώ διέθετε εφοπλιστικά κεφάλαια ύψους 780 εκατ. δολαρίων. Το περίεργο είναι πως το όνομά του δεν υπάρχει καταχωρημένο στις λίστες του Συνδέσμου Εφοπλιστών.
Ο Καλλάκης παρέα με τους δύο συνεργούς του κινούνταν στους κύκλους του διεθνούς τζετ σετ. Εκανε παρέα με τον πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό, στο ίδρυμα του οποίου ήταν και μέλος, ενώ υπάρχουν φωτογραφίες όπου βρίσκεται δίπλα στη Μάργκαρετ Θάτσερ. Πεταγόταν με το ελικόπτερο και το ιδιωτικό αεροσκάφος του από το Μέιφερ στο Μονακό ή στη Μύκονο, την οποία λάτρευε.
Στο υποτιθέμενο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του ανήκαν κτίρια όπου στεγάζονται η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, η Υπηρεσία Μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών και το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας. Ο 44χρονος πρώην επιχειρηματίας και νυν κατάδικος πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης ετοιμαζόταν να αγοράσει το ακριβότερο ρετιρέ διαμέρισμα στον κόσμο, στην κεντρική πλατεία Σεντ Τζέιμς του Λονδίνου!

Ο «ΔΟΝ» ΤΟΥ ΠΟΚΕΡ
Οι απάτες δεν ήταν το μοναδικό χόμπι του 44χρονου. Ο Αχιλλέας ήταν γέννημα θρέμμα «παίκτης» και γι’ αυτό αυτοσυστηνόταν ως «Δον». Αγαπούσε το πόκερ μέχρι θανάτου και είχε κερδίσει πολλά από συμμετοχές του σε τουρνουά πόκερ.
Το 2003, μάλιστα, είχε θέσει εκτός παιχνιδιού τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή Φιλ Χέλμουθ Τζούνιορ, στο Λας Βέγκας, εντυπωσιάζοντας την ομήγυρη, που δεν γνώριζε ποιος είναι. Στην πορεία ο «αρχάριος», όπως εμφανιζόταν, αγόραζε τη θέση του στα τραπέζια των καλύτερων παικτών πόκερ στον κόσμο, έναντι δεκάδων χιλιάδων δολαρίων και αποδείκνυε ότι ήταν παίκτης.
Δημοσιεύματα την εποχή της παντοδυναμίας του αναφέρουν ότι είχε καταφέρει να φθάσει πολύ κοντά στους 100 καλύτερους παίκτες του κόσμου κι ενώ είχε να συναγωνιστεί πάνω από 850 άτομα.
Εκτός του πόκερ και του τηλεοπτικού πόκερ, ο Καλλάκης είχε αδυναμία και στο τάβλι. Ελληνας γαρ. Λέγεται ότι όπου υπήρχε διαγωνισμός τάβλι έτρεχε να αποδείξει τη δεινότητά του.
Τώρα θα μπορεί να ξεδιπλώσει τα πολλά ταλέντα του μόνο μέσα στη φυλακή. Εκτός κι αν βρει ξανά την άκρη…

ΑΓΟΡΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΞΙΑΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 10 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΑ ΠΑΡΤΙ  
Μεταξύ Αθήνας και Μυκόνου κινούνταν ο «άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα» Αχιλλέας Καλλάκης αλλά και οι επιχειρηματικές δραστηριότητές του εν Ελλάδι. Εξυπνος, ευγενικός και ταυτόχρονα άνθρωπος της «πιάτσας».
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «6μέρες», οι δραστηριότητες του 44χρονου στη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια αφορούσαν στην αγορά ακινήτων. Είχε προχωρήσει στην αγορά μιας βίλας στην περιοχή Αλογόμανδρα της Μυκόνου αλλά και ενός ακινήτου σε ένα από τα ακριβότερα σημεία της Αθήνας, πέριξ της Ηρώδου Αττικού! Μάλιστα, η αξία των δύο ακινήτων, την εποχή που έγινε η αγοροπωλησία μέσω υπεράκτιων εταιρειών, όπως αντίστοιχα είχε συμβεί και στο Λονδίνο- ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αχιλλέας Καλλάκης ποτέ δεν αποπλήρωσε την αξία των ακινήτων τα οποία φέρεται να είχαν αγοραστεί με δάνεια που είχε καταφέρει να πάρει και από ελληνικές τράπεζες. «Εχει φεσώσει όλη την αγορά», όπως ακούγεται από ανθρώπους που γνώριζαν και γνωρίζουν τη δράση του στην Ελλάδα, ενώ εμφανίζεται να χρωστά επίσης μεγάλα ποσά σε οικοδομικές αλλά και κατασκευαστικές εταιρείες που είχαν αναλάβει την ανακαίνιση της βίλας του στη Μύκονο και του ακινήτου στην Αθήνα.
Αγαπημένος του προορισμός ήταν η κοσμοπολίτικη Μύκονος την οποία χρησιμοποιούσε και ως βάση. Ζώντας με τρόπο που προσιδιάζει σε εκατομμυριούχο, φιλοξενούσε συχνά στη βίλα του αλλά και στο πολυτελές κότερό του, με το οποίο κατέφθανε στο νησί, πρόσωπα της διεθνούς υψηλής κοινωνίας, όπως ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο αδελφός του πρίγκιπα Καρόλου, Εντουαρντ, ο πρωθυπουργός του Σαν Μαρίνο και ο πρωθυπουργός του κράτους του Μονακό.
Πάντως πληροφορίες από το «νησί των ανέμων» τον εμφανίζουν να χρωστά μέχρι και σήμερα μεγάλα χρηματικά ποσά σε ντόπιους επιχειρηματίες, ποσά τα οποία προέκυπταν από τις γεμάτες χλιδή εκδηλώσεις που διοργάνωνε κατά καιρούς, εντός και εκτός της βίλας.
Μάλιστα το 2008, είχε εμφανιστεί ως δωρητής και είχε προσφέρει το ποσό των 50.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Κέντρου Υγείας της Μυκόνου. Λίγο αργότερα, ο τότε δήμαρχος Χρήστος Βερώνης, μετά από πρόταση προς το δημοτικό συμβούλιο, τον είχε βραβεύσει για την προσφορά του στο νησί, ανακηρύσσοντάς τον επίτιμο δημότη.
Της Πόπης Παπαγεωργίου
ppapageorgiou@6meres.gr
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΙΚΕΛΑΣ
Πηγη topontiki.gr
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.