ΤΟΠΙΚΑ

Νέο νομοσχέδιο για τη στήριξη των νησιών – Προβλέπει ενίσχυση υποδομών και επιχειρηματικότητας

Νέο νομοσχέδιο για τη στήριξη των νησιών – Προβλέπει ενίσχυση υποδομών και επιχειρηματικότητας

Το Πρόγραμμα Νέαρχος θα δημιουργηθεί μέσα από τη συνεργασία του Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με το Ταμείο Παρακαταθηκών.

Στόχος είναι η αύξηση των πόρων που ετησίως διαθέτει το Υπουργείο για την κάλυψη κρίσιμων έργων δημοσίου χαρακτήρα στους τομείς:

α) λιμενικών υποδομών και εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων και των μελετών ωρίμανσης αυτών. Κάθε χρόνο το ΥΝΑΝΠ ικανοποιεί αιτήματα των φορέων διαχείρισης λιμένων, μονάχα έως 4,5 εκ ευρώ.

Στόχος είναι να καλυφθούν υπαρκτές και περιβαλλοντικά συνεπείς παρεμβάσεις με γνώμονα την ασφάλεια ναυσιπλοΐας, επάρκεια υποδομών και προστασίας του περιβάλλοντος.

β) υποδομών αφαλάτωσης και δικτύων διανομής ύδατος ιδίως για τα μικρά, απομακρυσμένα και άνυδρα νησιά,

γ) έργων διαχείρισης ενέργειας, καθώς και

δ) πολυετών συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας (δηλαδή άγονες γραμμές) και με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ο πιο κρίσιμος κρίκος της αλυσίδας ανάπτυξης των νησιών που έχει να κάνει με την επαρκή και ασφαλή διασύνδεση.

Σε συνεργασία με το ΝΕΕ και το ΣΕΕΝ προβλέπεται ουσιαστική αναβάθμιση του δικτύου αγόνων γραμμών και ενισχύουμε εμπράκτως την εδαφική συνοχή του νησιωτικού χώρου.

Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας.

Το Πρόγραμμα Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας θα υλοποιηθεί σε διαδοχικούς κύκλους σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Προβλέπει στήριξη μέσω μικροπιστώσεων ή επιχορηγήσεων για να αντιμετωπισθούν κρίσιμα λειτουργικά έξοδα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις των νησιών μας.

Η στήριξη του κράτους είναι αναγκαία για να μειωθεί το λειτουργικό κόστος που σχετίζεται με τα μειονεκτήματα ή τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο νησιώτης επιχειρηματίας και ιδίως στα μικρά νησιά και αντιλαμβάνεστε όλοι τη σημασία που έχει να διαθέσουμε τις δυνάμεις μας για οικονομική δραστηριότητα στα νησιά μας σε όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο μελέτης που εκπονείται από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, διεξήχθη για πρώτη φορά έρευνα σε νησιωτικές επιχειρήσεις το οποίο ανέδειξε ότι η λειτουργική υποστήριξη στη μικρο-επιχειρηματικότητα των νησιών αποτελεί τον πιο κρίσιμο παράγοντα για τη διατήρηση της μικρο-επιχειρηματικότητας στα νησιά μας, ενώ παράλληλα το χρηματοδοτικό κενό ανά επιχείρηση είναι μικρότερο των 100 χιλιάδων ευρώ, επομένως μιλάμε για μικρο-επενδύσεις και λειτουργικά έξοδα σε ορίζοντα λίγων ετών.

Ταμείο Θαλάσσιας – Γαλάζιας Οικονομίας.

Πρόκειται για Ταμείο Χαρτοφυλακίου που θα συσταθεί σε συνεργασία του Υπουργείου με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και θα εστιάζει στη χρηματοδότηση υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να στρέψουν το παραγωγικό τους μοντέλο σε δραστηριότητες της θαλάσσιας οικονομίας.

Δίνεται έμφαση στους τομείς ναυτιλιακής τεχνολογίας, του ναυτιλιακού ή/ και ναυπηγικού εξοπλισμού, ανάπτυξης εφαρμογών και χρήση τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Δημιουργείται ένα ελληνικό «BlueInvest» FUND κατά τα πρότυπα αντίστοιχων ευρωπαϊκών ταμείων.

Προβλέπουμε επίσης:

Εκπόνηση Ετήσιας ‘Έκθεσης Αξιολόγησης Πολιτικών στο Νησιωτικό Χώρο.

Σύσταση Εθνικού Μητρώου Φορέων Θαλάσσιας Οικονομίας.

Πρόκειται για την «πεμπτουσία» του συμμετοχικού σχεδιασμού και της δικτύωσης με κανόνες.

Η «τετραπλή» έλικα ως μοντέλο συνεργασιών και εν τέλει μοντέλο δημοκρατικού σχεδιασμού παίρνει σάρκα και οστά, γεγονός που επισημάνθηκε και μέσω της διαβούλευσης και η Σύνοδος των Πρυτάνεων το εξήρε ως βασική τομή του ΝΧ.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.