ΤΟΠΙΚΑ

Μυκονιάτες έκαναν απόβαση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για να λάβουν μέρος σε διαγωνισμό παραδοσιακών μουσικών

Μυκονιάτες έκαναν απόβαση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για να λάβουν μέρος σε διαγωνισμό παραδοσιακών μουσικών

Όλα όσα νομίζουν ότι γνωρίζουν κάποιοι για την Μύκονο, υστερούν μπροστά στην πραγματικότητα.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Πιτσιακίδης συνάντησε τους Μυκονιάτες που έκαναν απόβαση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για να λάβουν μέρος σε διαγωνισμό παραδοσιακών μουσικών.

Ο 17χρονος Νίκος έμαθε όχι μόνο να παίζει, αλλά και να κατασκευάζει την τσαμπούνα που αποτελείται σχεδόν στο 98% από φυσικά υλικά, δέρμα κατσίκας και κέρατο αγελάδος.

Η Θεσσαλονίκη «μαθαίνει» την μυκονιάτικη τσαμπούνα και το τουμπέκι

Μαθητής μεγάλων μουσικών όπως και ο 16χρονος Βαγγέλης, ο οποίος έμαθε από τον κρητικό παππού του να παίζει τουμπέκι (τουμπερλέκι). Ο Μάριος, που παίζει τσαμπούνα από μικρός, μιλά με σεβασμό για τους μουσικούς δασκάλους του.

Οι ήχοι των Μυκονιατών παραπέμπουν σε εκείνους της Θράκης και της Μακεδονίας, αφού τα όργανα παράγουν κοινούς μουσικούς ήχους.

Η Θεσσαλονίκη «μαθαίνει» την μυκονιάτικη τσαμπούνα και το τουμπέκι

Σκοπός της παρέας των τριών νεαρών που παίζουν παραδοσιακά όργανα είναι να μάθει το Πανελλήνιο ότι οι μουσικές της Μυκόνου δεν εξαντλούνται στους Bit ήχους των παραλιακών μπάρ, αλλά έχουν βαθιές ρίζες που τους συνδέουν με τους προπάτορες τους, τον Απόλλωνα και τον Διόνυσο. Αποδεικνύουν ότι άλλο η μουσική και άλλο ο ήχος. Μια διαδρομή χιλιετιών στην οποία συναντώνται ετερόκλητα στοιχεία, τα οποία δικαιολογούν το «Πάντες υπό μία Μύκονον».

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.