ΤΟΠΙΚΑ

Μονή Πετράκη: Λεπτό προς λεπτό η σοκαριστική επίθεση με βιτριόλι -«Βίος και πολιτεία» ο δράστης

Μονή Πετράκη: Λεπτό προς λεπτό η σοκαριστική επίθεση με βιτριόλι -«Βίος και πολιτεία» ο δράστης

Δύο μητροπολίτες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, άλλοι τέσσερις με ελαφρύτερα τραύματα, όπως και δύο δικηγόροι, ενώ ένας μητροπολίτης και ένας αστυνομικός πήραν εξιτήριο μετά την επίθεση με βιτριόλι εναντίον τους από ιερέα, μέσα στη μονή Πετράκη, που σόκαρε το πανελλήνιο.

Η αποτρόπαια επίθεση με βιτριόλι έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα από δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ.

Πώς έγινε η επίθεση

Ολα ξεκίνησαν το απόγευμα της Τετάρτης. Το δευτεροβάθμιο συνοδικό δικαστήριο εξέταζε την οριστικοποίηση της ποινής καθαίρεσης ιερέα για αδίκημα περί ναρκωτικών. Τότε, ο 37χρονος δράστης, που έφερε μαζί του δύο μπουκάλια με καυστικό υγρό, επιτέθηκε και τραυμάτισε επτά μητροπολίτες, δύο δικηγόρους και τον φρουρό που έσπευσε να τον σταματήσει.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., ο ιερέας είχε προσχεδιάσει την επίθεση, καθώς είχε αποθηκεύσει το καυστικό υγρό σε δύο μπουκάλια αναψυκτικού και κατά την επίθεσή του έριξε στα θύματά του το ένα.

Δείτε φωτογραφίες-ντοκουμέντο μέσα από τη μονή Πετράκη μετά την επίθεση με βιτριόλι, από το orthodoxia.info:

Οι φωτογραφίες μέσα από τη μονή Πετράκη λίγα λεπτά μετά την επίθεση προκαλούν φρίκη.

Ματωμένα και λιωμένα ράσα κείτονται στο πάτωμα, αδιάψευστοι μάρτυρες του τρόμου που βίωσαν οι παριστάμενοι από την αιματηρή επίθεση.

Ντοκουμέντο μέσα από τη μονή Πετράκη μετά την επίθεση με βιτριόλι / Φωτογραφία: ΕΡΤ
Η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας αργά το βράδυ της Τετάρτης:

«Στο ΓΝΑ ”Λαϊκό” διακομίστηκαν νωρίτερα απόψε από τη Μονή Πετράκη, με μέριμνα του ΕΚΑΒ, 6 Μητροπολίτες και ο Γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων. Αυτή την ώρα έχουν διακομιστεί στο Νοσοκομείο ”Γ. Γεννηματάς” οι Μητροπολίτες Κηφισιάς, Γουμένισσας, Κονίτσης και Κασσανδρείας για οφθαλμολογική παρακολούθηση.

»Στην Πλαστική Χειρουργική του ΚΑΤ έχουν διακομιστεί οι Μητροπολίτες Γλυφάδας και Ζακύνθου και ο Γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων.

»Η κατάσταση της υγείας τους δεν κρίνεται ανησυχητική και τέθηκαν σε ιατρική παρακολούθηση. Ο Μητροπολίτης Άρτας, που μετέβη με ίδιον μέσο στο ΚΑΤ, έχει λάβει εξιτήριο».

Ο φρουρός μεταφέρθηκε στο 401 ΓΣΝ, από όπου πήρε αργά το βράδυ εξιτήριο, αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται οι 2 από τους 7 μητροπολίτες

Θύματα της επίθεσης με καυστικό υγρό είναι οι Μητροπολίτες Κασσανδρείας, Νικόδημος, Αρτας, Καλλίνικος, Δρυϊνουπόλεως, Ανδρέας, Ζακύνθου, Διονύσιος Δ’, Κηφισιάς, Κύριλλος, Γουμενίσσης, Δημήτριος και Γλυφάδας, Αντώνιος.
Πηγή: iefimerida.gr

Δύο εξ αυτών φέρουν πιο σοβαρά τραύματα, οι Κηφισίας και Δρυϊνουπόλεως.

Φωτογραφίες: Οι επτά μητροπολίτες που δέχθηκαν την επίθεση

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος

Ο Μητροπολίτης Αρτας, Καλλίνικος

Ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Δημήτριος

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, Διονύσιος Δ’

Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Αντώνιος / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Ανδρέας

O Μητροπολίτης Κηφισιάς, Κύριλλος / Φωτογραφία: Eurokinissi
Τι είπε αυτόπτης μάρτυρας

Ο Μητροπολίτης Σταγών, Θεόκλητος, που ήταν μπροστά στο περιστατικό, μίλησε στους δημοσιογράφους λίγα λεπτά μετά την επίθεση. Όπως είπε, «ο κατηγορούμενος, ο οποίος καθηρέθη για τα παραπτώματα που είχε κάνει, δεν το δέχτηκε και το έριξε (το καυστικό υγρό) στους αρχιερείς».

Ανδρες της ΕΛ.ΑΣ. μεταφέρουν στα εγκληματολογικά εργαστήρια ευρήματα από την επίθεση με βιτριόλι / Φωτογραφία: Eurokinissi
Ποιος είναι ο δράστης της επίθεσης με βιτριόλι -Είχε δίκη για ναρκωτικά

Δράστης της επίθεσης με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη, που οδήγησε επτά μητροπολίτες στο νοσοκομείο, φέρεται να είναι ένας ιερέας… βίος και πολιτεία.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο δράστης μεταφέρθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών μετά τη σύλληψή του από 4 άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., λίγα μόλις λεπτά μετά την επίθεση σε επτά μητροπολίτες του Συνοδικού Δικαστηρίου, στη Μονή Πετράκη, καθώς και σε έναν αστυνομικό που έτρεξε να βοηθήσει.

Σύμφωνα με το orthodoxtimes, δράστης είναι ο 37χρονος ιερέας Θ.Κ. με καταγωγή από χωριό των Σερρών. Η οργανική θέση του φέρεται να είναι στη Μητρόπολη Βέροιας, ενώ είχε χειροτονηθεί από τον Μητροπολίτη Τριπόλεως στη Λιβύη.

Σύμφωνα με το orthodoxtimes, δράστης είναι ο 37χρονος ιερέας Θ.Κ. με καταγωγή από χωριό των Σερρών
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από την ΕΡΤ, τα πρώτα λόγια του ιερέα στους αστυνομικούς ήταν: «Τους επιτέθηκα γιατί με καθαίρεσαν».

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο ιερομόναχος χαρακτήρισε την απόφαση άδικη, ενώ φέρεται να είπε στα πρώτα του λόγια στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αθηνών ότι θεωρεί σκευωρία την υπόθεση των ναρκωτικών για την οποία κατηγορείτο και για την οποία καθαιρέθηκε από το Συνοδικό Δικαστήριο σε β’ βαθμό.

Κατά την ΕΡΤ, ο 35χρονος ιερέας υπηρετούσε στην Αγία Βαρβάρα Ημαθίας, κοντά στη Βέροια, υπήρξαν όμως παράπονα από τους κατοίκους της περιοχής, με αποτέλεσμα να μετατεθεί στο Καλοχώρι Ημαθίας.

Ο ιερέας εμπλέκεται σε υπόθεση ναρκωτικών

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο ιερέας εμπλεκόταν σε υπόθεση ναρκωτικών. Ο 37χρονος δράστης φέρεται να είχε συλληφθεί το 2018 για διακίνηση ναρκωτικών, καθώς είχαν βρεθεί στην κατοχή του 1,8 γραμμάρια κοκαΐνης στο Πλατύ Ημαθίας. Ο ιερέας είχε κρυμμένα τα ναρκωτικά μέσα στα ράσα του, εκτιμώντας ότι δεν θα τον ψάξουν οι αστυνομικοί. Ωστόσο, στη σωματική έρευνα που του έγινε, βρέθηκε το «φιξάκι». Ακολούθως, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Βέροιας -στον οποίο υποστήριξε ότι η κοκαΐνη ήταν για προσωπική του χρήση- του άσκησε δίωξη για κατοχή ναρκωτικών και αφέθηκε ελεύθερος.

Το επεισόδιο σε ενορία το 2015

Σύμφωνα με το verianet, ο δράστης το τελευταίο διάστημα ήταν ιερέας σε ενορία σε χωριό της περιοχής της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, όπου βρέθηκε μετά από ένα εξαιρετικά επεισοδιακό πέρασμά του από ενορία σε χωριό της περιοχής της Βέροιας.

Σε βάρος του υπήρχαν καταγγελίες για μια σειρά αδικήματα οικονομικής φύσεως και όχι μόνο. Το διάστημα εκείνο διέμενε σε σπίτι ιδιοκτησίας του Ιερού Ναού, δίπλα στην εκκλησία. Σύμφωνα μάλιστα με το ίδιο ρεπορτάζ, πριν από αυτό είχε φτάσει στο σημείο ακόμη και να χειροδικήσει σε βάρος γυναίκας.

Ο ίδιος φέρεται να είναι ο πρωταγωνιστής των επεισοδίων που έγιναν στις 31 Μάιου 2015 στο προαύλιο του ναού μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, όπου χρειάστηκε η επέμβαση δύο περιπολικών για να ηρεμήσει η κατάσταση. Την επομένη των επεισοδίων,«οπλισμένος» με ένα καδρόνι, επιχείρησε να επιτεθεί σε μεσήλικη γυναίκα. Πήγε έξω από το σπίτι της και την φώναζε να βγει έξω με ακατανόμαστες εκφράσεις. Υποβλήθηκε μήνυση εναντίον του και συνελήφθη και τέθηκε σε «διαθεσιμότητα».

Δείτε το βίντεο από τα επεισόδια στο προαύλιο του Ι. Ναού, στις 31 Μαΐου 2015

Ιερώνυμος: «Είναι μια δύσκολη κατάσταση, αποφύγαμε τα χειρότερα»

Στο «Λαϊκό» βρέθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.«Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Πιστεύουμε με τη φροντίδα των γιατρών μας να ξεπεραστεί η δυσκολία. Χρειάζεται υπομονή και ηρεμία», δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο Λαϊκό / Φωτογραφία: Sooc
Επεσήμανε πως ο δράστης δικαζόταν για πράξεις που δεν ταίριαζαν στο λειτούργημά του και καθώς είχε εφοδιαστεί με βιτριόλι, έριξε προς όλα τα μέλη του δικαστηρίου. «Περίπου 7 ή 8 πρόσωπα έχουν πάθει εγκαύματα, άλλα μικρότερα, άλλα μεγαλύτερα», είπε. Ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε πως με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού, «ευτυχώς αποφύγαμε τα χειρότερα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η υγεία των μητροπολιτών θα πάει καλύτερα. Κλείνοντας, δήλωσε είπε πως το περιστατικό είναι κάτι που μας προβληματίζει όλους μας γιατί είναι πρωτόγνωρα τα φαινόμενα και χρειάζεται προσπάθεια από πολλές πλευρές για να μη διαταραχθεί η κοινωνική ισορροπία.

Μητσοτάκης σε Ιερώνυμο: H Πολιτεία θα παράσχει κάθε δυνατή ιατρική βοήθεια

Αμέσως μετά το περιστατικό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, στον οποίο εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για την ειδεχθή επίθεση που δέχθηκαν τα μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου στη Μονή Πετράκη.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον αρχιεπίσκοπο ότι η Πολιτεία θα παράσχει κάθε δυνατή ιατρική βοήθεια για την ταχεία ανάρρωση των θυμάτων της επίθεσης.

Σακελλαροπούλου: Αποτροπιασμός για το πρωτοφανές περιστατικό

Με ανάρτηση στο twitter, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για το πρωτοφανές περιστατικό στη Μονή Πετράκη.

«Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον Μακαριώτατο, ο οποίος με ενημέρωσε για την επίθεση που δέχθηκαν μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου στη Μονή Πετράκη. Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για το πρωτοφανές αυτό περιστατικό και εύχομαι ταχεία ανάρρωση των θυμάτων».
πηγή iefimerida.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.