ΤΟΠΙΚΑ

Μεγάλη “καραμπόλα” για την τέταρτη βουλευτική έδρα στις Κυκλάδες – Ποιο κόμμα θα την κερδίσει;

Μεγάλη “καραμπόλα” για την τέταρτη βουλευτική έδρα στις Κυκλάδες – Ποιο κόμμα θα την κερδίσει;

Εντός των επόμενων 24ωρων θα προκηρυχθούν οι δεύτερες εθνικές εκλογές, οι οποίες, όπως όλα δείχνουν θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου. Ενδιαφέρουσα θα είναι η επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση στις Κυκλάδες, έναν νομό, ο οποίος στις πρώτες εκλογές έδωσε ένα από τα υψηλότερα πανελλαδικά ποσοστά στη Νέα Δημοκρατία το οποίο έφτασε στο 47,55% με συνολική διαφορά 31,6% μονάδων από το δεύτερο κόμμα!

Αυτό που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον είναι η κατανομή των βουλευτικών εδρών και ειδικότερα, το κόμμα το οποίο θα κερδίσει την τέταρτη έδρα.

Καταρχάς, οι τρεις πρώτες βουλευτικές έδρες είναι «κλειδωμένες» και θεωρείται απίθανο να αλλάξει οτιδήποτε σε σχέση με την κατανομή που έλαβαν στις πρώτες εκλογές. Επομένως, είναι δεδομένο ότι τις τρεις έδρες θα καταλάβουν και στις δεύτερες εκλογές από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, οι Γιάννης Βρούτσης, Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππος Φόρτωμας οι οποίοι θα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας του ψηφοδελτίου των Κυκλάδων.

Σε ότι αφορά την τέταρτη έδρα την οποία κέρδισε οΝίκος Συρμαλένιος στις πρώτες εκλογές, όλα φαίνεται να είναι ανοιχτά ενόψει της επαναληπτικής διαδικασίας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και υιοθετώντας το υποθετικό σενάριο ότι το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το ίδιο με τις πρώτες εκλογές, δηλαδή ευρεία διαφορά της ΝΔ στην ελληνική επικράτεια, στο νομό Κυκλάδων και σχηματισμό κυβέρνησης με πεντακομματική Βουλή, τότε η τέταρτη έδρα αλλάζει χέρια. Συγκεκριμένα την κερδίζει και αυτή η Νέα Δημοκρατία και πηγαίνει στον Μάρκο Καφούρο από την Σαντορίνη, ο οποίος θα είναι τέταρτος στη λίστα του ψηφοδελτίου βάσει σειράς κατάταξης των πρώτων εκλογών.

Ωστόσο, στην περίπτωση που διατηρηθούν οι πολύ μεγάλες διαφορές της ΝΔ, αλλά στη Βουλή εισέλθουν κι άλλα κόμματα (εξακομματική ή επτακομματική), τότε δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η τέταρτη έδρα των Κυκλάδων θα κερδηθεί από το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, για να διατηρήσει έστω κι αυτή τη μία έδρα που κέρδισε στις πρώτες εκλογές, θα πρέπει να διαφυλάξει τη δεύτερη θέση τόσο στην ελληνική επικράτεια όσο και στις Κυκλάδες, με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση και αύξηση των ποσοστών του. Αναμφισβήτητα, η εξασφάλιση της τέταρτης έδρας των Κυκλάδων από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, θα εξαρτηθεί και από τον αριθμό των κομμάτων που θα εισαχθούν στην επόμενη Βουλή.

Πάντως, την τέταρτη έδρα των Κυκλάδων καλοβλέπει πλέον και το ΠΑΣΟΚ. Εφόσον το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη αυξήσει κι άλλο τα ποσοστά του πανελλαδικά, αλλά και σε επίπεδο Κυκλάδων, τότε υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να εξασφαλίσει μία έδρα στο νομό και εφόσον αυτό το σενάριο γίνει πραγματικότητα, θα την κερδίσει ο πρώτος σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο των πρώτων εκλογών, δηλαδή ο Γιάννης Βλασερός από τη Νάξο.

Υπενθυμίζεται ότι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ στις πρώτες εκλογές των Κυκλάδων ήταν 4,67% ήτοι 3.448 ψήφους.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να ισχύσουν με την προϋπόθεση ότι: στα ψηφοδέλτια των δεύτερων εκλογών, η κατάταξη των υποψηφίων στη λίστα θα γίνει βάσει της σταυροδοσίας των πρώτων εκλογών και δε θα υπάρξουν αλλαγές στη σειρά τους.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.