ΤΟΠΙΚΑ

Μεγάλη ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων λόγω τουριστών

Μεγάλη ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων λόγω τουριστών

Με τη χρήση ειδικών υπολογιστικών εργαλείων διαχείρισης κινδύνου, επιστήμονες από το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο εφιάλτης του κορωνοϊού επιστρέφει στην Ελλάδα, με αναζυπύρωση κρουσμάτων και θανάτων στα μέσα του καλοκαιριού.

Καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, με τη συνεργασία της ομάδας HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ), σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και την Πίζα της Ιταλίας, μελέτησαν τη διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα και αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού της μετάδοσης του.

Η εκτίμηση υγειονομικού κινδύνου στον ελληνικό πληθυσμό, οδήγησε τους επιστήμονες σε πολύ σημαντικά, όσο και ανησυχητικά συμπεράσματα: η αυξητική τάση που υπάρχει στα νέα κρούσματα το τελευταίο διάστημα, οφείλεται στα εισερχόμενα κρούσματα, ενώ παρά τη μείωση της μεταδοτικότητας λόγω των καλοκαιρινών θερμοκρασιών, το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει αναζωπύρωση του COVID-19, με σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τοπικά, από τα τέλη Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου.

Δείτε το μοντέλο καταγραφής κρουσμάτων και θανάτων στο lockdown και τις αντίστοιχες εκτιμήσεις για την περίοδο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων:

Κορωνοϊό: Ο καιρός βοηθάει, αλλά δεν εμποδίζει την πανδημία

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, παρά τη μείωση της μεταδοτικότητας λόγω της καλοκαιρινής περιόδου η είσοδος του ίδιου αριθμού ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών φορέων που υπολογίζεται να έχουμε με τα σημερινά δεδομένα (~50-55 ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς φορείς ημερησίως), θα μπορούσε να συντελέσει σε πρόωρη αναζωπύρωση και σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τοπικά από τα τέλη Ιουλίου.

“Υπολογίστηκε ότι για να έχουμε τον αριθμό κρουσμάτων που έχουμε την τελευταία εβδομάδα, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 55 ασυμπτωματικούς φορείς που μπαίνουν στη χώρα (τουρίστες και γηγενείς που επιστρέφουν) την ημέρα. Αυτό οδηγεί σε αναζωπύρωση από το τέλος Ιούλη μέχρι το Δεκαπενταύγουστο”, αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους.

Δείτε το σχετικό διάγραμμα, που αποδεικνύει την αυξητική τάση των κρουσμάτων του τελευταίου διαστήματος:

Το νέο υπολογιστικό εργαλείο που προβλέπει με ακρίβεια τις εξελίξεις

Για να φτάσουν στα συμπεράσματα αυτά, οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο υπολογισικό εργαλείο διαχείρισης κινδύνου στη δημόσια υγεία από τον COVID-19 (Covid-19 Risk Evaluation model), το οποίο αποτελεί εξέλιξη των πιο προηγμένων υπαρχόντων μοντέλων SEIR [1] & SEIR-X

Το μοντέλο διασποράς SEIR-X που είναι και ο κινητήρας υπολογισμού της διασποράς έχει επεκταθεί σε ένα μοντέλο πολλαπλών καταστάσεων του πληθυσμού, έτσι ώστε να περιγράφονται αναλυτικά οι διαφορετικές πιθανές καταστάσεις του εκτεθειμένου στον COVID-19 πληθυσμού με βάση την τυπολογία και σοβαρότητα των συμπτωμάτων της νόσου που αυτός παρουσιάζει . Το υπολογιστικό αυτό εργαλείο εφαρμόζεται με επιτυχία σε όλες τις περιφέρειες της Β. Ιταλίας και στην Ελλάδα μέχρι τώρα.

Έτσι, η μεταδοτικότητα του νέου κορωναϊού περιγράφεται πλέον ως συνάρτηση των ημερήσιων μετεωρολογικών συνθηκών, καθώς επίσης και ως συνάρτηση του ιϊκού φορτίου των κρουσμάτων στα διάφορα στάδια εκδήλωσης της νόσου.

Οι επιστήμονες αναφέρουν συμπερασματικά στην έκθεσή τους: “Φαίνεται ότι η άνοδος της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με την αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας και τη μεταβολή της υγρασίας κατά τη θερινή περίοδο, συντελούν στη μείωση της μεταδοτικότητας κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Οι κλιματικοί αυτοί παράγοντες συνδυαστικά μπορούν εν μέρει να αντισταθμίσουν την πιθανή αύξηση του Rt λόγω της άρσης των μέτρων, αλλά δεν μπορούν να «ισοπεδώσουν» την καμπύλη διασποράς του ιού στην κοινότητα”.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.