ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Κυκλάδες: Σε ετοιμότητα οι αρχές – Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, τι απαγορεύεται

Κυκλάδες: Σε ετοιμότητα οι αρχές – Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, τι απαγορεύεται

Υποχώρηση της θερμοκρασίας σημειώνεται στις Κυκλάδες από το βράδυ της Παρασκευής με τον υδράργυρο πλέον να κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα και τον καύσωνα να αφήνει προσωρινά τα νησιά, μιας και από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται και πάλι αύξηση της θερμοκρασίας.

Ο καύσωνας, οι ισχυροί άνεμοι και οι εμπρηστικές ενέργειες είναι μέχρι στιγμής ο καταστροφικός συνδυασμός των πυρκαγιών που σαρώνουν πολλές περιοχές της χώρας, σκορπώντας μεγάλη θλίψη και αγωνία για το πως θα τεθεί επιτέλους υπό έλεγχο η πύρινη λαίλαπα που κατακαίει ασταμάτητα εκτάσεις και περιουσίες σε δεκάδες μέτωπα.

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία είναι, ότι, στο νομό Κυκλάδων δεν προβλέπεται μεγάλη ενίσχυση των ανέμων, ούτε το Σαββατοκύριακο, ούτε την επόμενη εβδομάδα. Για όλες αυτές τις ημέρες οι άνεμοι θα είναι Βόρειοι και κατά μέσο όρο θα κυμαίνονται στα 3 με 5 μποφόρ.

Πάντως, για σήμερα, Σάββατο 7 Αυγούστου ο νομός Κυκλάδων βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

Οι αρμόδιες αρχές στα νησιά των Κυκλάδων εξακολουθούν να βρίσκονται σε επιφυλακή με την Περιφερειακή Δ/νση της Πυροσβεστικής να έχει ανακαλέσει όλες τις άδειες πυροσβεστών και αξιωματικών που υπηρετούν στα νησιά, προκειμένου να είναι ετοιμοπόλεμοι σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Τα πυροσβεστικά οχήματα εκτελούν νυχθημερόν περιπολίες στα νησιά των Κυκλάδων και σε συνδυασμό με τα όργανα τα οποία εντάσσονται στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας (Δήμοι, Περιφέρεια, Σώματα Ασφαλείας κλπ) λαμβάνουν μέτρα πρόληψης και προσπαθούν να βρίσκονται στον καλύτερο βαθμό ετοιμότητας σε περίπτωση που χρειαστεί να παρέμβουν.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 5ης Αυγούστου 2021 ΦΕΚ 138/Α/5-8-2021 «Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση κινδύνου πυρκαγιών», έως και τη Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021 και περί Ω/06:00 απαγορεύεται αυστηρά στο σύνολο της Επικράτειας και με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, κάθε μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε (α) περιοχές NATURA, (β) δάση, (γ) εθνικούς δρυμούς, (δ) αισθητικά δάση και (ε) άλση εντός οικιστικών ιστών, καθώς και κάθε υπαίθρια δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως, ενδεικτικά, εργασίες ή δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν υπερθέρμανση (π.χ. οξυγονοκόλληση, κοπή μετάλλων με τροχό) ή περιλαμβάνουν καύση εύφλεκτης ύλης (π.χ. απορριμμάτων, βεγγαλικά – πυροτεχνήματα) ή ενέχουν κίνδυνο ανάφλεξης (π.χ. μελισσοκομία). Τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περιπτώσεις παραβάσεων, ξεκινούν από 1.000 € και φθάνουν έως και τις 10.000 €.

Επίσης υπενθυμίζουμε, ότι εξακολουθεί να έχει ισχύ και η υπ’ αριθ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη, η οποία προβλέπει αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες. 

Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε 199 ή τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112. 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.