ΤΟΠΙΚΑ

Καμία υποχρέωση και βάση νόμου δεν έχει ο Δήμος Μυκόνου να μοιράζει καταλύματα

Καμία υποχρέωση και βάση νόμου δεν έχει ο Δήμος Μυκόνου να μοιράζει καταλύματα
Διαβάστε την διάταξη που προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα για τα θέματα σίτισης και καταλυμάτων

Συζήτηση έχει προκληθεί από τις ανακοινώσεις επαγγελματικών ομάδων στη Μύκονο αναφορικά με το πρόβλημα της στέγασης, ένα θέμα που είναι συνολικότερο και δεν αφορά τον Δήμο Μυκόνου.

Οπως θα δείτε στην διάταξη που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το MykonosVoice κανένας Δήμος της Ελλάδας δεν υποχρεούται να δίνει καταλύματα.

Η διάταξη είναι σαφής και προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του αρ. 32 «Παροχή κινήτρων σε εργαζομένους από Ο.Τ.Α. ορεινών και νησιωτικών περιοχών» του ν. 4483/2017, όπως ισχύει,

«1. Οι ορεινοί Δήμοι … καθώς και οι Ο.Τ.Α. β’ βαθμού στην εδαφική περιφέρεια των οποίων ανήκουν οι προαναφερόμενοι δήμοι, μπορούν να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλυμα διαμονής στους υπαλλήλους τους, μονίμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, …».

Από τη γραμματική διατύπωση των διατάξεων αυτών, γίνεται σαφές ότι επιτρέπουν την παροχή σε είδος (σίτιση, κατάλυμα διαμονής).

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλ. ο νομοθέτης ήθελε να επιτρέψει την παροχή χρηματικού επιδόματος προς κάλυψη, εν όλω ή εν μέρει, της σχετικής δαπάνης των δικαιούχων, θα προέβλεπε κάτι τέτοιο ρητά, είναι δε εύλογο να υποθέσουμε ότι θα έθετε και συγκεκριμένα χρηματικά όρια.

Σημειωτέον δε ότι οι ανωτέρω διατάξεις, καθόσον προκαλούν δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού των δήμων και περιφερειών, είναι στενά ερμηνευτέες.

Δεν επιδέχονται δηλ. διασταλτική ερμηνεία, σύμφωνα με την οποία ο φορέας να μπορεί να τις ενεργοποιήσει δια της χορήγησης χρηματικών
Διανομή μέσω ‘ΙΡΙΔΑ’ με UID: 619cefab1f569a61131f4bc8 στις 13/12/21 17:10 1

βοηθημάτων απευθείας στους δικαιούχους, εάν κρίνει κάτι τέτοιο πιο πρόσφορο.
Ως εκ τούτου οι εν λόγω – δυνητικές από πλευράς του δήμου/περιφέρειας – παροχές γίνονται αποκλειστικά σε είδος (σίτιση, κατάλυμα διαμονής) και η όποια εκταμίευση χρημάτων από τον φορέα γίνεται προς τους παρόχους των υπηρεσιών (καταστήματα εστίασης, καταλύματα).
Συνεπώς, συμφωνούμε με την άποψη της υπηρεσίας σας, ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν δύναται να παρέχει χρηματικό επίδομα σε δικαιούχους των επίμαχων διατάξεων.»

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.