ΤΟΠΙΚΑ

“Καλάθι του Νοικοκυριού” – Ψηφίστηκε η τροπολογία, από 2 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου το μέτρο

“Καλάθι του Νοικοκυριού” – Ψηφίστηκε η τροπολογία, από 2 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου το μέτρο
Κατατέθηκε η τροπολογία για το καλάθι του νοικοκυριού και τη συγκράτηση των αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ.
Οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και άλλων προϊόντων αποστέλλουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων («καλάθι του νοικοκυριού») που είναι απαραίτητα για αξιοπρεπή διαβίωση.
Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει στις 2 Νοεμβρίου, με βάση όσα ανέφερε αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, θα διατηρείται, δε, για επτά μέρες και θα αλλάζει κάθε Τετάρτη, ενώ το μέτρο θα διαρκέσει μέχρι 31 Μαρτίου.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για καλάθι του κρεοπώλη και του αρτοποιού μετά τα σούπερ μάρκετ σε μια προσπάθεια να στηριχθούν τα νοικοκυριά από τις συνεχείς αυξήσεις σε βασικά προϊόντα όπως το ψωμί και το κρέας

Μέχρι στιγμής, οι επιχειρηματίες και στους δύο κλάδους είναι θετικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ειδικά με τις αυξήσεις στα προϊόντα να συνεχίζουν αλλά και καταστήματα να αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο μη μπορώντας να ανταποκριθούν στα λειτουργικά έξοδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως το καλάθι του αρτοποιού θα περιέχει ψωμιά, το κουλούρι Θεσσαλονίκης που επιλέγουν πολλοί για πρωϊνό καθώς και βουτήματα.

Συγκεκριμένα η τροπολογία αναφέρει:

Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζονται οι κατηγορίες των προϊόντων που εντάσσονται «καλάθι του νοικοκυριού», συχνότητα αποστολής του καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους, οι αρμόδιες για επιβολή των κυρώσεων παρ. 5 αρχές, διαδικασία ελέγχων, διαδικασία είσπραξης των προστίμων και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα που αφορά εφαρμογή του παρόντος. Ενώ η τροπολογία – διάταξη έχει ισχύ μέχρι 31η Μαρτίου 2023.

Επίσης, η λίστα των κατηγοριών των αγαθών θα μπορεί να τροποποιείται λόγω εποχικότητας της ζήτησης για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων. Για παράδειγμα, τα Χριστούγεννα ίσως προστεθούν κάποια αγαθά που να αφορούν τη συγκεκριμένη περίοδο και είναι σημαντικά για το τραπέζι του καταναλωτή.

Η τελική λίστα σε αυτή τη φάση περιλαμβάνει τα εξής προϊόντα:

Ρύζι, ψωμί, φρυγανιές, Μακαρόνια Νο.6
Αλεύρι, Όσπρια, Λαχανικά, κατεψυγμένα
Χοιρινό-Πουλερικά (συσκευασμένα)
Αλλαντικά (Γαλοπούλα ή και Πάριζα)
Ψάρια κατεψυγμένα, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο
Γάλα (πλήρες, <2, εβαπορέ)
Ζάχαρη
Γιαούρτι αγελαδινό, τυρία (γκούντα, φέτα)
Καφές, τσάι, χαμομήλι, κακάο
Παιδικές τροφές, χυμός πορτοκάλι
Είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής
Είδη για μωρά, τροφές ζώων
Ποια προϊόντα λείπουν από το καλάθι

Νερό 500 ml ή 1 L
Αναψυκτικά
Δημητριακά
Μοσχάρι

Δείτε την τροπολογία ΕΔΩ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.