ΤΟΠΙΚΑ

Η Μύκονος γιορτάζει τον Πολιούχο της Άγιο Αρτέμιο

Η Μύκονος γιορτάζει τον Πολιούχο της Άγιο Αρτέμιο

Μεγάλη μετά για το νησί καθώς η γιορτή του Αγίου Αρτεμίου, πολιούχου της Μυκόνου έρχεται με κατάνυξη για τους πολίτες.Αναφέρι ο δήμαρχος Κωνσνταντίνος Κουκάς χαρακτηριστικά.

«Παραμονή σήμερα του Αγίου Αρτεμίου, του Πολιούχου μας, μια σημαντικής τοπικής εορτής για το νησί της Μυκόνου. Τα τελευταία μάλιστα 6 χρόνια αυτή η ημέρα είναι ακόμη πιο σημαντική για το νησί μας και νιώθω μεγάλη προσωπική τιμή και περηφάνια που έχω συμβάλει σε αυτό.

Ήταν τέτοιες ημέρες το 2013 όταν
δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα 139/2013, με το οποίο επίσημα πλέον η Ελληνική Πολιτεία καθιέρωσε την 20η Οκτωβρίου, εορτή της μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Αρτεμίου, ως ημέρα αργίας για το Δήμο Μυκόνου.

Η ανακήρυξη της πρώτης επίσημης αργίας για το νησί μας, ικανοποίησε τότε ένα αίτημα δεκαετιών των κατοίκων και πιστών του νησιού, καθώς εθιμικά την 20η Οκτωβρίου εορτάζονταν ανέκαθεν πανηγυρικά η μνήμη του Αγίου.

Ο ομώνυμος Ιερός Ναός στην Χώρα, στον οποίο και βαφτίστηκα, επί σειρά ετών λειτουργούσε και ως ενοριακός ναός. Αν και είχαν γίνει άκαρπες προσπάθειες επί δεκαετίες η ανακήρυξη του Αγίου ως Πολιούχου δρομολογήθηκε τελικά με το τεκμηριωμένο αίτημα που είχα υποβάλει αρχές του 2013 προς το Υπουργείο Εσωτερικών και τις αντίστοιχες ενέργειες με την ιδιότητα μου τότε ως Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, με την υποστήριξη και καθοδήγηση του Μητροπολίτη μας Σύρου & Μυκόνου κ. Δωρόθεου Β’.

Το αίτημα των Μυκονιατών έλαχε της άμεσης και θετικής ανταπόκρισης του τότε αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών κ. Evripidis Stylianidis, τον οποίο και ευχαριστώ, ο οποίος τον Απρίλη του 2013 σε συνάντηση μας υπέγραψε την σχετική απόφαση.

 

Με την ιδιότητα πλέον του Δημάρχου είχα την τιμή το 2016 πάλι τέτοιες ημέρες να συμμετέχω σε μια κορυφαία ιστορική στιγμή για το νησί μας. Ήταν τότε που τις θρησκευτικές μας εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος κι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β’.

Ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μύκονο, καθώς και η πρώτη επίσκεψη Αρχιεπισκόπου στην ιστορία του νησιού.

Με αφορμή την ιστορικής σημασίας σύμπτωση, το Δημοτικό μας Συμβούλιο τότε, αποφάσισε να τιμήσει τους δύο εκλεκτούς καλεσμένους προσφέροντας τους την ύψιστη τιμητική διάκριση του Δήμου: την ανακήρυξή τους σε Επίτιμους Δημότες Μυκόνου. Η από κοινού, ταυτόχρονη και ομόφωνη ανακήρυξή τους σε Επίτιμους Δημότες του Αρχηγού του κράτους και του Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας αποτέλεσε ένα γεγονός μοναδικό στην πολιτική και εκκλησιαστική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδος.

Με αυτές τις σκέψεις και αναμνήσεις σας προσκαλώ και φέτος να τιμήσουμε τον Προστάτη της Μυκόνου, τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Αρτέμιο με Λειτουργικές Τελετές, κατά το εξαγγελθέν Πρόγραμμα, στις οποίες θα συμμετάσχουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σερρών κ. Θεολόγος καί Κοζάνης κ. Παύλος και την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης Ιωάννης με την επιμέλεια του Αρχιερατικού Επιτρόπου Μυκόνου & Δήλου Πέτρος Μαραγκός και την αρωγή του Πρωτοπρεσβύτερου π. Γεώργιος Κουσαθανάς»

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.