ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Η μακρά πορεία των προσκόπων της Μυκόνου

Η μακρά πορεία των προσκόπων της Μυκόνου

Με αφορμή την συμμετοχή των Ναυτοπροσκόπων της Μυκόνου στην μεγαλοπρεπή κάθοδο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Τουρλιανής, από την Άνω Μερά στη Χώρα Μυκόνου το naxostimes.gr μίλησε με τον κ. Γιώργο Σταμούλη Αναπληρωτή Περιφερειακό Έφορο Προσκόπων Κυκλάδων, ο οποίος υπήρξε πρόσκοπος και Αρχηγός Συστήματος των προσκόπων της Μυκόνου.

Ο κ. Σταμούλης μας ενημέρωσε μάλιστα ότι Σημαιοφόρος στο Άγημα της Παναγιάς ήταν η Ναξιώτισσα, Δέσποινα Λιοφάγου, η οποία λόγω εργασίας ως φύλακας στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, τα τελευταία χρόνια ζει στη Μύκονο, αγάπησε τον προσκοπισμό και εντάχτηκε σαν βαθμοφόρος των προσκόπων στην Μύκονο.

Οι πρόσκοποι της Μυκόνου

Πρώτη αναφορά για ίδρυση προσκόπων στη Μύκονο γίνεται στο βιβλίο του Ησαΐα Ησαΐα «Ιστορία του Ελληνικού Προσκοπισμού». Φαίνεται ότι ο δραστήριος Έφορος Προσκόπων Κυκλάδων Πάτροκλος Αλβανός ίδρυσε Ομάδες Ναυτοπροσκόπων σε Μύκονο, Τήνο και Νάξο το 1919. Έκτοτε, με μικρές ανάπαυλες υπάρχει συνεχείς προσκοπική παρουσία στη Μύκονο μέχρι σήμερα, γεγονός που γιορτάστηκε ως άρμοζε το 2019.

Γιώργος Σταμούλης: Αναπληρωτής Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Κυκλάδων

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σταμούλης το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μυκόνου, με Αρχηγό Συστήματος τον κ. Ιωσήφ Σαλάχα, είναι ένα από τα πιο δραστήρια και δυναμικά συστήματα στις Κυκλάδες, και αριθμεί περί τα 60 μέλη που συνεχώς αυξάνονται.

Δράσεις

Οι Πρόσκοποι Μυκόνου αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της τοπικής κοινωνίας, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις αλλά και σε πρωτοβουλίες αρωγής προς ανθρώπους που δοκιμάζονται.

Σε συντονισμό με την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Κυκλάδων πρωτοστάτησε για τη συγκέντρωση βοήθειας για τους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας Αττικής, ενώ τώρα συμμετέχει στην προσπάθεια του Δήμου Μυκόνου για συγκέντρωση και αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης προς τα θύματα του πολέμου της Ουκρανίας.

πρόσκοποι Μυκόνου

Γέφυρες φιλίας…

Όπως τόνισε ο κ. Σταμούλης οι Έλληνες Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, εδώ και 110 χρόνια, εφαρμόζουν έμπρακτα τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Τα παιδιά βιώνοντας τις αρχές και αξίες του προσκοπισμού και μαθαίνοντας μέσα από διάφορες δράσεις και το προσκοπικό παιχνίδι ενεργοποιούνται και γίνονται χαρούμενοι και χρήσιμοι πολίτες του αύριο. Συμμετέχουν στη μεγαλύτερη κίνηση νέων ανθρώπων, με 30εκ. μέλη παγκοσμίως, 30.000 μέλη, σε 350 γειτονιές της Ελλάδας, και 190 μέλη στις Κυκλάδες.

πρόσκοποι Μυκόνουπρόσκοποι Μυκόνου

Στο Προσκοπικό Κέντρο της Μυκόνου θα φιλοξενηθούν εφέτος Πρόσκοποι από τη Βιέννη, τη Χίο και τους Θρακομακεδόνες.

Ο προσκοπισμός δημιουργεί γέφυρες φιλίας διεθνώς. Μια ιδέα που καλλιεργείται κι από τον Περιφερειακό Έφορο Προσκόπων Κυκλάδων κ. Νεκτάριο Αλυφαντή, ο οποίος ενθαρρύνει την επίσκεψη προσκόπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό στις Κυκλάδες κι αντίστροφα.

πρόσκοποι Μυκόνου

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην προσκοπική ανάπτυξη των Κυκλάδων. Αυτή τη στιγμή προσκοπικά τμήματα λειτουργούν στην Σύρο, όπου βρίσκεται κι η έδρα της Περιφέρειας Προσκόπων Κυκλάδων, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και στην Κύθνο.

πρόσκοποι Μυκόνουπρόσκοποι Μυκόνουπρόσκοποι Μυκόνουπρόσκοποι Μυκόνουπρόσκοποι Μυκόνουπρόσκοποι Μυκόνουπρόσκοποι Μυκόνου

Πηγή naxostimes.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.