ΤΟΠΙΚΑ

Η αυθαίρετη δόμηση γίνεται «παρελθόν» με νόμο του Σκυλακάκη – Στο στόχαστρο και οι Κυκλάδες

Η αυθαίρετη δόμηση γίνεται «παρελθόν» με νόμο του Σκυλακάκη – Στο στόχαστρο και οι Κυκλάδες

Τέλος στην αυθαίρετη δόμηση θέλει να βάλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ξεκινώντας από την κατεδάφιση των νέων αυθαιρέτων που έχουν χτιστεί, σε νησιά, τουριστικές περιοχές, σε Κυκλάδες, Κρήτη, Ιόνιο, αλλά και σε Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο γίνονται πλέον καταγγελίες για 300 έως και 400 αυθαίρετα.

Όπως έλεγε μάλιστα υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, πλέον υπάρχουν αυθαίρετα “απληστία” και περιοχές που έχουν γίνει Άγρια Δύση και για το λόγο αυτό, ότι νέο αυθαίρετο φτιάχνεται, θα κατεδαφίζεται.

Σύμφωνα με το σχέδιο θα αξιοποιηθεί σύστημα δορυφορικής παρακολούθησης της χώρας, με υπάρχουσες αεροφωτογραφίες, που θα ανανεώνονται και θα συγκρίνονται με νέες, 3 φορές το χρόνο.

Τα κτίσματα θα ελέγχονται για την αυθαιρεσία από την πλατφόρμα e-adeies όπου εκεί καταγράφεται όποιο κτίσμα έχει άδεια και είναι νόμιμα κτισμένο, ενώ και drones θα επιστρατευτούν, τα οποία θα σκανάρουν συνεχώς την επικράτεια.

Η επιχείρηση κατεδάφισης αλλάζει αρμοδιότητα. Από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις περνά στο κράτος., στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η διαδικασία κατεδάφισης των αυθαιρέτων, θα ξεκινήσει με ορίζοντα τα νέα αυθαίρετα από το 2022 ή και το ’23 και σταδιακά και βάσει τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, θα κατεδαφιστούν όλα τα αυθαίρετα μέχρι και την κόκκινη γραμμή, που είναι το 2011.

Τα αυθαίρετα προ του 2011, εκτός από τα πρόστιμα που θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες, σχεδιάζεται να επιβληθεί και ειδικό τέλος ως πολεοδομικό ισοδύναμο για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.