ΤΟΠΙΚΑ

Η ανάπλαση στους Μύλους της Μυκόνου φέρνει αντιδράσεις από τον Χρήστο Βερώνη

Η ανάπλαση στους Μύλους της Μυκόνου φέρνει αντιδράσεις από τον Χρήστο Βερώνη
Με ανακοίνωση της παράταξης Μύκονος Πρώτη Ξανά η αντιπολίτευση του Δήμου αντιδρά για ένα έργο πνοής στο νησί

Εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση της παράταξης «Μυκονος Πρώτη Ξανά» καθώς ούτε λίγο πολύ κατηγορεί την δημοτική αρχή γιατί προχωρά σε έργα στο νησί.

Την παρέμβαση της η αντιπολίτευση του Δήμου διάλεξε να κάνει σε μια στιγμή που η Μύκονος έχει ανάγκη από έργα πνοής και η αναμόρφωση των Μύλων είναι ένα τέτοιο έργο που όλοι χαιρέτισαν από την πρώτη στιγμή.

Ενα έργο στο οποίο τα τελευταία σαράντα χρόνια καμία δημοτική αρχή δεν ασχολήθηκε και είχαν αφήσει στο έλεος του Θεού την περιοχή των Μύλων, ένα από τα ομορφότερα σημεία του νησιού, ένα πραγματικό μνημείο αρχιτεκτονικού κάλλους που είχε καταλήξει σκουπιδότοπος.

Με την συνεργασία της αρχαιολογικής υπηρεσίας η δημοτική αρχή και προσωπικά ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς προχωρούν ένα έργο που θα αλλάξει αρδην την εικόνα της Μυκόνου.

Διαβάστε την ανακοίνωση της αντιπολίτευσης του Δήμου Μυκόνου.

«Μπετοστρώνουν τους Ανεμόμυλους με υπογραφή Κουκά!

Στην συνεδρίαση της Oικονομικής Επιτροπής την Περίοδο των Εορτών, κατατέθηκε προς έγκριση μελέτη δημοπράτησης, που αφορά στην ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της περιοχής των κάτω Μύλων.

Ο καθένας ακόμη και ο πλέον αδαής διαπιστώνει αμέσως ότι πρόκειται για μια μελέτη που συντάχθηκε με προχειρότητα και βιασύνη και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην ιστορική και καλλιτεχνική σπουδαιότητα του μνημείου που υποτίθεται ότι σκοπεύει να αναδείξει.

Είναι μια μελέτη που μπορεί να εφαρμοστεί για την ανάπλαση οποιασδήποτε συνοικιακής πλατείας της Αττικής, μια μελέτη πασπαρτού.

Μία μελέτη που αγνοεί τη μοναδικότητα και την συναισθηματική αξία που έχει το μνημείο των Μύλων για τους Μυκονιατες, προσεγγίζει δε το θέμα με άγνοια και έλλειψη σεβασμού απέναντι σε ένα μνημείο που εκτός των άλλων εχει χαρακτηριστεί και “οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος “.

Γενικότερα ως προς την νήσο Μύκονο μεταξύ άλλων ισχύουν:

<… Με την υπ` αρ. 7122/14.6.1963 απόφαση του Υπουργού Προεδρίας (ΦΕΚ Β’ 286) είχε χαρακτηριστεί ως χρήζουσα προστασίας κατά τον αρχαιολογικό νόμο (ΚΝ 5351/32) και το ν. 1469/50 (περί προστασίας νεωτέρων μνημείων) «…ολόκληρος η έκτασις η κατεχομένη υπό του σημερινού οικισμού της πόλεως Μυκόνου, ως αύτη καθορίζεται υπό της υφισταμένης πολεοδομικής καταστάσεως μετά περιθωρίου διακοσίων (200) μέτρων πέριξ» διότι η εν λόγω έκταση «εμφανίζει ιδιαιτέραν σημασίαν από απόψεως νησιωτικής λαϊκής αρχιτεκτονικής και φυσικού κάλλους». Ο χαρακτηρισμός αυτός επεκτάθηκε στην ευρύτερη περιοχή με την υπ’ αρ. Φ/31/34381/27727/4.10.73 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού (ΦΕΚ 1212 Β΄/1973). Με την υπ’ αρ. Φ.20/33945/3402/10.9.74 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού (ΦΕΚ 913 Β΄/1974), ο (τέως) Δήμος Μυκονίων, έχει χαρακτηρισθεί ως «οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος κατά τις διατάξεις του άρθρου 50 του ΚΝ 5351/32».Με το από 19.10.1978 π.δ. «Περί χαρακτηρισμού ως παραδοσιακών Οικισμών τινών του Κράτους και καθορισμού των όρων και περιορισμών δομήσεως των οικοπέδων αυτών» (ΦΕΚ 594 Δ)΄, στο οποίο ρητώς αναφέρεται και το π.δ. του 1995, ο οικισμός της χώρας Μυκόνου (με αρ. ΕΣΥΕ 82.7.003.01, δηλαδή ολόκληρη η Κοινότητα/Δήμος) χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός. Με την υπ’ αρ. Γ.848/40/4.3.80 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού (ΦΕΚ 329 Β΄/1980), ολόκληρη η Μύκονος έχει χαρακτηρισθεί επίσης ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, κατά τις διατάξεις του Ν. 1469/50, επειδή το χαρακτηριστικό περιβάλλον του νησιού έχει ελάχιστα αλλοιωθεί από την ανοικοδόμηση και είναι απόλυτη ανάγκη να διαφυλαχθούν οι ενδιαφέροντες παραδοσιακοί οικισμοί της και ο ιδιάζων χαρακτήρας της υπαίθρου της. Τέλος, μέχρι σήμερα έχει εκδοθεί πλήθος πράξεων χαρακτηρισμού συγκεκριμένων αρχαιολογικών χώρων, διατηρητέων μνημείων και κτιρίων από το ΥΠΠΟ.

Χαρακτηριστικά, με την υπ’ αρ. Γ/561/13290/13.8.1980 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού (ΦΕΚ Β΄ 837) χαρακτηρίσθηκαν ως έργα τέχνης οι ένδεκα ανεμόμυλοι της χώρας Μυκόνου, διότι «…αποτελούν στόλισμα της νήσου που άλλωστε χαρακτηρίζεται και σαν “νησί των ανεμομύλων” και παρουσιάζουν αφ` ενός μεν ενδιαφέρον με την ιδιότυπη κατασκευή τους αφ` ετέρου δε έχουν ιστορική αξία σαν αναπόσπαστα στοιχεία του τοπίου, που έχει εμπνεύσει κατά καιρούς καλλιτέχνες και λογοτέχνες, Έλληνες και ξένους». Η απόφαση αυτή συμπληρώθηκε με την υπ` αριθμ. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/ 20780/1246/27.7.1987 απόφαση του Υπ. Πολιτισμού (ΦΕΚ Β’ 475) με την οποία οι ανωτέρω ανεμόμυλοι χαρακτηρίσθηκαν και ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία «…γιατί αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της αρχιτεκτονικής της προβιομηχανικής περιόδου και σημεία αναφοράς της εικόνας του νησιού στα πέρατα της γης»…> Επιπλέον με το ΦΕΚ 606 Β/95/ Κήρυξη αρχαίων θέσεων και μνημείων της Μυκόνου ως αρχ/κών χώρων και συγκεκριμένα στην Παρ.38 , η συγκεκριμένη περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος, διότι σώζονται λείψανα αρχαίων τάφων στην περιοχή.

Εύλογα λοιπόν διερωτόμαστε:

– Γιατί η Δημοτική Αρχή επισπεύδει τη δημοπράτηση της μελέτης που αφορά στο πλέον σημαντικό μνημείο – σύμβολο του νησιού μας, χωρίς να έχει ενημερώσει το Δημοτικό συμβούλιο, χωρίς την παραμικρή δημόσια διαβούλευση επί του θέματος;

– Γιατί η Δημοτική Αρχή δεν προκύρηξε έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, ο οποίος είναι απολύτως βέβαιο ότι θα προσέλκυε το διεθνές αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και θα επέτρεπε σε Επιτροπή υψηλού επιστημονικού κύρους να επιλέξει για λογαριασμό του Δήμου τη βέλτιστη αρχιτεκτονική πρόταση;

– Γιατί η Δημοτική Αρχή επείγεται να υλοποιήσει μια μελέτη, η οποία δεν αντικατοπτριζει την διαχρονική παρουσία και την αρρηκτη σχέση των Κάτω Μύλων με την μυκονιάτικη καθημερινότητα από το 1700; Μία μελέτη απαράδεκτη ως προς την οργάνωση του χώρου και ως προς τα προτεινόμενα υλικά, η υλοποίηση της οποίας θα κοστίσει 750.000 ευρώ και θα αλλοιώσει με τρόπο μη αναστρέψιμο την ευρύτερη περιοχή η οποία έχει χαρακτηριστεί ως “τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλους “.

Η παράταξη μας Μύκονος Πρώτη Ξανά καταγγείλει αυτό το ανοσιούργημα.

Θεωρούμε ότι το να μπετοστρώνεις τους Μύλους είναι σαν να “μπετοστρώνεις” την αισθητική της παράδοση και τις διαχρονικές ευαισθησίες των Μυκονιατων. Η μελέτη αυτή αποκαλύπτει την αγοραία αντίληψη της σημερινής Δημοτικής Αρχής για την ανάπτυξη. Η περιοχή των Κάτω Μύλων την οποία επί 300 χρόνια ουδείς διανοηθηκε να αλλοιώσει, πέφτει σήμερα θύμα των δήθεν νεωτεριστικών επεμβάσεων μιας ανευθύνης και αδαούς Δημοτικής Αρχής.

Ωφείλουμε να αντιδράσουμε και να αποτρέψουμε την υλοποίηση αυτής της απαράδεκτης μελέτης.»

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.