ΚΥΚΛΑΔΕΣ

«Η 17η Νοέμβρη είναι επέτειος ιστορικής μνήμης και αγώνα»

«Η 17η Νοέμβρη είναι επέτειος ιστορικής μνήμης και αγώνα»
Η Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Η 17η Νοέμβρη, επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, δεν είναι γιορτή, αλλά μια ιστορικής μνήμης και αγώνα.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής– αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαϊκού κινήματος που οδήγησε στην πτώση της χούντας των συνταγματαρχών.

Ο αγώνας τότε που ξεκίνησε από τα δημοκρατικά δικαιώματα των φοιτητών στα πανεπιστήμια εξελίχθηκε άμεσα σε συνολικό αντιδικτατορικό αγώνα, παίρνοντας κοινωνικά εργατικά χαρακτηριστικά για το ψωμί, την παιδεία και την ελευθερία.

Με αυτό τον τρόπο, κατέρρευσε η τότε προσπάθεια διαιώνισης του δικτατορικού καθεστώς, διαμέσου του ελεγχόμενου εκδημοκρατισμού που υπόσχονταν η διορισμένη κυβέρνηση-μαριονέτα του Μαρκεζίνη.

Ήταν ένας αγώνας για τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα της νεολαίας και της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Σήμερα, 45 χρόνια μετά, η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε. Η πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου οδηγεί στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους με μισθούς πείνας των 400ευρώ και 30% ανεργία.

Υποβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο με την υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, τα κατακερματισμένα προγράμματα σπουδών, με την αδιοριστία και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στην εκπαίδευση.

Επιδιώκουν να στείλουν τη νεολαία στο μορφωτικό καιάδα των καταρτίσεων και της απλήρωτης εργασίας, ενισχύοντας τους ταξικούς φραγμούς στο σχολείο με το νέο λύκειο των περισσότερων και εντατικότερων εξετάσεων.

Οι καιροί δεν περιμένουν. Τότε οι φοιτητές δεν περίμεναν. Μετέτρεψαν τη διαμαρτυρία σε σύγκρουση και έγραψαν Ιστορία. Σήμερα οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουν.

Η οργή τους να γίνει άμεσα οργανωμένη πάλη και να παρασύρει Κυβερνήσεις, Τρόικα, ΔΝΤ και ΟΟΣΑ, μνημόνια και αντιδραστικές πολιτικές και να φέρει στο προσκήνιο τον κυρίαρχο λαό, τις λαϊκές ανάγκες,την αξιοπρέπεια μας.

Τα σωματεία μας καλούν όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο, τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τη νεολαία και τους μαθητές μας να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση για την επέτειο της εξέγερσης το Σάββατο 17/11στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (στο λιμάνι).

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.