ΤΟΠΙΚΑ

Φίλιππος Φόρτωμας : «Συμμαχίες για το καλό της χώρας»

Φίλιππος Φόρτωμας : «Συμμαχίες για το καλό της χώρας»
Ο βουλευτής της ΝΔ ΚΥΚΛΑΔΩΝ μίλησε για όλους και για όλα και ιδιαίτερα για τα θέματα των ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Π», ο βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας μιλάει για το διακύβευμα των εκλογών, για τον στόχο της αυτοδυναμίας που έχει θέσει η ΝΔ, αλλά και για την πολιτική του διαδρομή, τη συνεργασία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα φοιτητικά του χρόνια.Βρισκόμαστε εν όψει μιας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης, με πιθανές τις διπλές κάλπες και με διαφορετικό εκλογικό σύστημα. Ποιο θα είναι το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών;

Οι εκλογές που έρχονται είναι διπλές, εξαιτίας της πολιτικής επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ να διακινδυνέψει την πολιτική σταθερότητα με το διαλυτικό πείραμα της απλής αναλογικής. Οι εκλογές αυτές στις παρούσες συνθήκες γίνονται πραγματικά πολιτικά σημαντικές. Γιατί η πολιτική επιλογή της κυβερνητικής και της προγραμματικής σύγκρισης, στη βάση του ποιος είναι καταλληλότερος να ηγηθεί και να καθοδηγήσει τη χώρα τα επόμενα χρόνια, θα γίνει από την πρώτη κάλπη.Στη δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής, η επιλογή αυτή θα πρέπει απλά να επιβεβαιωθεί, με την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και την επιβεβαίωση της λαϊκής εντολής στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε περίπτωση που η ΝΔ δεν καταφέρει να πετύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας που έχει θέσει, εκτιμάτε πως θα πρέπει να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο ή να πάει σε επαναληπτικές κάλπες;

Ας μην κάνουμε εικασίες για το αποτέλεσμα. Η Νέα Δημοκρατία έχει δείξει και στο παρελθόν ότι για το καλό της χώρας μπορεί να δημιουργήσει συμμαχίες. Νομίζω όμως ότι η δυναμική μας, και δημοσκοπικά αν θέλετε, δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία θα μείνει στο τιμόνι της χώρας, είτε από την πρώτη είτε από τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Θεωρείτε πως υπάρχουν περιθώρια για μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη;

Η κεντρική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας είναι η αυτοδυναμία. Αν αυτή δεν επιτευχθεί, η χώρα θα πρέπει να κυβερνηθεί αποτελεσματικά, γιατί αυτό θα είναι και το αποτέλεσμα της λαϊκής εντολής. Μετά τις δεύτερες εκλογές, ακόμα και αν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία–που σας επαναλαμβάνω πως δεν θεωρώ πως είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο– θα αναζητηθούν οι πιθανότητες πολιτικών και προγραμματικών συγκλίσεων με πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει την πολιτική του βούληση για αξιοποίηση κυβερνητικών στελεχών και από το Κέντρο και από την Κεντροαριστερά, με αξιοκρατικά κριτήρια αποτελεσματικότητας. Όπως συμβαίνει και με τη σημερινή κυβέρνηση, είναι ενός κόμματος αλλά όχι ενός χρώματος!

Ας περάσουμε στην προσωπική σας διαδρομή. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Το εφαλτήριο για να ασχοληθώ με την πολιτική ήταν η αγάπη για τον τόπο μου, τις Κυκλάδες. Θυμάμαι πως από τα μαθητικά μου χρόνια ήθελα, μέσω της συμμετοχής στα κοινά, να προτείνω ιδέες και να δίνω λύσεις. Στο Γυμνάσιο, αλλά ακόμα περισσότερο στο Λύκειο, άρχισα σιγά-σιγά να συνειδητοποιώ την κλίση μου στην πολιτική, η οποία αποκρυσταλλώθηκε με την εισαγωγή μου στο Πανεπιστήμιο και έκτοτε συμμετείχα ενεργά, μέσω της φοιτητικής παράταξης και της Νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας, στα πολιτικά δρώμενα. Και φυσικά ηγνωριμία μου και η μετέπειτα συνεργασία με τον σημερινό πρωθυπουργό συντέλεσαν καθοριστικά στην απόφασή μου να μπω στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Τι έχει αλλάξει στη ζωή σας τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια που εκλεχτήκατε στη Βουλή;

Νιώθω ακόμα περισσότερο την αγάπη του κόσμου, που μου δίνει δύναμη να συνεχίσω!

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της κοινοβουλευτικής διαδρομής σας;

Κοιτάξτε, δεν θα σας πω για την πιο δύσκολη, γιατί οι δύσκολες στιγμές είναι πολλές στην πολιτική. Θα σας πω για την πιο ωραία και δεν είναι μόνο μία, είναι όλες αυτές οι φορές που δίνουμε λύσεις για τους νησιώτες μας και τους κάνουμε να νιώθουν ισότιμοι πολίτες με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Επί σειρά ετών υπήρξατε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ποια στοιχεία του χαρακτήρα του έχετε ξεχωρίσει;

Να πούμε αρχικά ότι ο πρωθυπουργός, αν και κατάγεται από την Κρήτη, διατηρεί σπίτι στην Τήνο, απ’ όπου κατάγομαι. Αυτό τον κάνει λίγο πιο Κυκλαδίτη! Ήμουν συνεργάτης του σημερινού πρωθυπουργού δέκα χρόνια του οπότε είχα µια προσωπική σχέση και εκτίμηση. Παρατηρώντας τη διαύγεια της σκέψης του, την ψυχραιμία του σε κρίσιμες στιγμές, τη γήινη προσέγγιση στα δρώμενα, τον σεβασμός προς τους συνεργάτες του και ιδίως την αγάπη του για την προσφορά, δεν θα μπορούσα και εγώ παρά να αγαπήσω ακόμη περισσότερο την πολιτική και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, που ούτως ή άλλως αποτελούσε για εμένα προτεραιότητα.

 

Τι είναι αυτό που έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη σας από τη συνεργασία σας;

Η αγάπη του για τον τόπο, την προσφορά και η προσήλωση στους στόχους του.

Από όσο γνωρίζω, έχετε σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και ιστορία. Υπάρχει κάποια ιστορική, πολιτική φυσιογνωμία στην Ελλάδα που την ξεχωρίζετε και που σας εμπνέει;

Στις πανεπιστημιακές μου σπουδές, είχα τη χαρά να ασχοληθώ με ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αλλά συνάμα επίμαχα θέματα της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, τον εμφύλιο πόλεμο και τη συγκρότηση και την πορεία του Κόμματος Βενιζελικών Φιλελευθέρων, το οποίο και ανέδειξε για πρώτη φορά νέους βουλευτές, μεταξύ αυτών και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε οραματιστής μεταρρυθμιστής και μία από τις πιο εμβληματικές πολιτικές προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας μας. Ρεαλιστής και λάτρης της πραγματικότητας, δεν στάθμισε το πολιτικό κόστος και προέτασσε πάντα το συμφέρον της πατρίδας. Χάραξε μια δική του πορεία εντός της Κεντροδεξιάς και προσπάθησε να εκπαιδεύσει τους πολίτες στην αλήθεια. Τα διδάγματα και η παρακαταθήκη που άφησε σε όλους εμάς, και σε εμένα προσωπικά, είναι σπουδαία. Αισθάνομαι τυχερός που είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω και να μελετήσω το αρχείο του.

Στα φοιτητικά σας χρόνια κάνατε κάποιες δουλειές για να εξασφαλίσετε τα προς το ζην;

Βεβαίως, ως φοιτητής και παιδί τρίτεκνης οικογένειας, έκανα πάντα μια δουλειά για να εξασφαλίζω τα προς το ζην μου και να μην επιβαρύνω την οικογένειά μου. Ήθελα από νωρίς να είμαι ανεξάρτητος και να μην επιβαρύνω την οικογένειά μου, οπότε μπήκα στον στίβο της εργασίας από μικρός, δουλεύοντας στον χώρο της εστίασης και όχι μόνο, περίοδος που μου δίδαξε πολλά! Οι όποιες δυσκολίες μάς κάνουν καλύτερους ανθρώπους και περισσότερο ευπροσάρμοστους.

Ηλικιακά, είστε από τους πιο νέους βουλευτές. Οι συνομήλικοί σας πώς αντιμετωπίζουν τους πολιτικούς και γενικότερα την πολιτική σήμερα;

Εκλέχθηκα βουλευτής Κυκλάδων σε ηλικία 38 χρονών, εκφράζοντας πολιτικά τη γενιά μου. Μια γενιά που δοκιμάστηκε σκληρά από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, η γενιά μας άντεξε και αντέχει να μην παρασύρεται από τα δημαγωγικά κελεύσματα του λαϊκισμού, που την κράτησαν σε παρατεταμένη ομηρία για πέντε σχεδόν χρόνια. Σήμερα προσπαθεί, μέσα στη συνθήκη των παράλληλων κρίσεων, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να προκόψει. Υπάρχουν σίγουρα και καχυποψία για την πολιτική και αποστροφή για τους πολιτικούς, ειδικά έπειτα από την τοξικότητα, το έλλειμμα αξιοπιστίας και τελικά τις διαψεύσεις που προκάλεσε η προηγούμενη φάση του κυβερνώντος λαϊκισμού. Η ανάκτηση της πολιτικής εμπιστοσύνης αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση και η ευθύνη αφοράτους πολιτικούς. Και είναι πολύ ευχάριστο πως αυτά τα τέσσερα χρόνια η συνέπεια, η συνέχεια και το αποτύπωμα των ασκούμενων κυβερνητικών πολιτικών είναι θετικά και αρχίζει σιγά σιγά να επανέρχεται η εμπιστοσύνη προς τους πολιτικούς και την πολιτική.

Αλήθεια, ένας βουλευτής έχει ελεύθερο χρόνο; Αν ναι, στον ελεύθερο χρόνο σας με τι ασχολείστε; Έχετε κάποιο αγαπημένο χόμπι;

Ως νησιώτης βουλευτής καταλαβαίνετε πως το κολύμπι είναι όχι μόνο το χόμπι μου αλλά και μια καθημερινή μου συνήθεια, και αυτό πολύ νωρίς το πρωί και με κάθε ευκαιρία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου!

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που σας μεταφέρουν οι νησιώτες μας;

Κάθε, νησί μικρό ή μεγάλο, έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και τα δικά του προβλήματα προς επίλυση. Για παράδειγμα, στη Σύρο είναι καίριο το ζήτημα της εύρυθμης λειτουργίας του Νεώριου, ενώ στη Σαντορίνη είναι έντονη η συζήτηση για τις υποδομές. Στην Ίο και στη Σίκινο, για παράδειγμα, γίνεται προσπάθεια να επιλυθούν τα ζητήματα ύδρευσης. Παρ’ όλα αυτά, είναι κοινός τόπος η ανάγκη να λυθεί το ζήτημα των αεροδιακομιδών, της τακτικής ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας όλο το έτος, αλλά και να υπάρξει μια πιο βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Αν δεν κάνω λάθος, κατάγεστε από το «ιερό» νησί των Κυκλάδων, την Τήνο. Πιστεύετε στον Θεό; Ποια στιγμή στη ζωή σας επικαλεστήκατε την βοήθεια του;

Πιστεύω στον Θεό βαθιά! Η πίστη, όμως,είναι μια υπόθεση προσωπική, αλλά τον Θεό τον συναντάμε σε πολλές εκφάνσεις της ζωής μας καθημερινά.Η πιο έντονη ανάμνηση ήταν την ημέρα πριν από τη διασωλήνωσή μου από τον κορονοϊό, που είπα «Θεέ μου, βοήθησέ με» και έκανα τον σταυρό μου! Αυτήν τη στιγμή δεν θα την ξεχάσω ποτέ!

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη
Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.