ΤΟΠΙΚΑ

Έρχονται σημαντικές αλλαγές στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων (Airbnb και Booking)

Έρχονται σημαντικές αλλαγές στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων (Airbnb και Booking)

Μπαίνουν όρια στο Airbnb και γενικά στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα, οι οποίες δουλεύουν μαζικά τα τελευταία χρόνια και στα νησιά των Κυκλάδων. Είναι γεγονός ότι μέσω αυτών των πλατφορμών δεν διαθέτει απλά σπίτια ιδιωτών που τα διαθέτουν για ενοικίαση κάποιων ημερών, αλλά ακόμα και δωμάτια ή μονοκατοικίες που βρίσκονται σε συγκροτήματα κατοικιών που διαχειρίζονται μεγάλοι όμιλοι.

Δεν είναι εξάλλου λίγος ο καιρός που οι ξενοδόχοι ζητούν να αλλάξει το ρυθμιστικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο λειτουργούν όλες οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Πλέον, αυτό γίνεται με σημαντικές αλλαγές, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε και ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

Όπως είπε ο ίδιος:

Όπως είπε, για την εύρυθμη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και για την εύρυθμή λειτουργία των αστικών μας κέντρων η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα πλαίσιο για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

«Το πλαίσιο αυτό θα διαχωρίζει αυτούς οι οποίοι εκμισθώνουν μαζικά ακίνητα έναντι της πλειοψηφίας που εκμισθώνουν ένα ή δύο ακίνητα», ανέφερε.

Ωστόσο, δεν θα υποβάλλονται και σε ανάλογη φορολογία.

Πάνω σε αυτόν τον άξονα θα κινηθεί και η δεύτερη προαναγγελθείσα αλλαγή. Δηλαδή πλατφόρμες όπως η Booking και η Expedia θα είναι πλέον υποχρεωμένες να καθιστούν σαφές ποια από τα προσφερόμενα καταλύματα ανήκουν όντως σε ιδιώτες που τα προσφέρουν για βραχυχρόνια μίσθωση και ποια ανήκουν σε τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες ουσιαστικά παρέχουν ξενοδοχειακού τύπου υπηρεσίες, συνήθως ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Αύξηση 138% στις κρατήσεις Airbnb

Επιπλέον, ο αριθμός των κρατήσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 αυξήθηκε κατά 138 % σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Με βάση τα στοιχεία, περί τα 200 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε όλη την Ε.Ε. αντιστοιχούν στη βραχυχρόνια μίσθωση το πρώτο μισό του 2022, ενώ σχεδόν 9 στους 10 Ευρωπαίους πολίτες (89%) που έχουν κάνει κράτηση σε ένα τέτοιο κατάλυμα δηλώνουν ότι θα το συνέστηναν και σε άλλους.

Οι κανονισμοί που προτείνει η Κομισιόν

Πρόταση κανονισμού για την ενίσχυση της διαφάνειας στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλυμάτων ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σκοπός της είναι να βοηθήσει τις δημόσιες αρχές να διασφαλίσουν την ισόρροπη ανάπτυξή τους ως μέρος ενός βιώσιμου τουριστικού τομέα.

Το ένα τέταρτο όλων των τουριστών της Ε.Ε. επιλέγουν πλατφόρμες όπως το AirBnB, το Bookingκαι τους υπόλοιπους, μικρότερους παίκτες. Ενώ οι βραχυχρόνιες κρατήσεις καταλυμάτων προσφέρουν οφέλη για τους οικοδεσπότες και τους τουρίστες, μπορούν να δημιουργήσουν ανησυχίες για τις τοπικές κοινότητες που αγωνίζονται, για παράδειγμα, με την έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγασης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι νέοι κανόνες θα βελτιώσουν τη συλλογή και την ανταλλαγή δεδομένων από τους οικοδεσπότες και τις διαδικτυακές πλατφόρμες. Αυτό, με τη σειρά του, θα ενημερώνει για αποτελεσματικές και αναλογικές τοπικές πολιτικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των ευκαιριών που σχετίζονται με τον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

«Οι νέοι προτεινόμενοι κανόνες θα συμβάλουν στη βελτίωση της διαφάνειας όσον αφορά τον εντοπισμό και τη δραστηριότητα των οικοδεσποτών βραχυχρόνιων καταλυμάτων, καθώς και τους κανόνες που πρέπει να τηρούν, και θα διευκολύνουν την εγγραφή των οικοδεσποτών. Θα αντιμετωπίσουν επίσης τον σημερινό κατακερματισμό στον τρόπο με τον οποίο οι διαδικτυακές πλατφόρμες μοιράζονται τα δεδομένα και, τελικά, θα συμβάλλουν στην πρόληψη των παράνομων καταχωρήσεων. Συνολικά, αυτό θα συμβάλει σε ένα πιο βιώσιμο τουριστικό οικοσύστημα και θα υποστηρίξει την ψηφιακή μετάβασή του», τονίζεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Το νέο πλαίσιο που προτείνει η Κομισιόν:

  • Θα εναρμονίσει τις απαιτήσεις καταχώρισης για τους εκμισθωτές και τα ακίνητα που προσφέρουν για βραχυχρόνια μίσθωση, δηλαδή θα πρέπει να απαιτείται το ίδιο σύνολο σχετικών πληροφοριών για τους εκμισθωτές και τα ακίνητά τους, δηλαδή το «ποιος», «τι» και «πού».
  • Θα αποσαφηνίσει τους κανόνες για τη διασφάλιση της προβολής και του ελέγχου των αριθμών καταχώρισης: Οι πλατφόρμες θα πρέπει να διευκολύνουν τους εκμισθωτές να προβάλλουν τους αριθμούς καταχώρισης στις πλατφόρμες τους. Θα πρέπει επίσης να πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους για να διαπιστώνεται κατά πόσον οι εκμισθωτές καταχωρίζουν και προβάλλουν τους σωστούς αριθμούς. Οι δημόσιες αρχές θα μπορούν να αναστέλλουν τους αριθμούς καταχώρισης και να ζητούν από τις πλατφόρμες να διαγράψουν τους μη συμμορφούμενους εκμισθωτές.
  • Θα εξορθολογίσει την κοινή χρήση δεδομένων μεταξύ πλατφορμών και δημόσιων αρχών
  • Οι πλατφόρμες θα πρέπει να κοινοποιούν στις δημόσιες αρχές δεδομένα σχετικά με τον αριθμό διανυκτερεύσεων και τον αριθμό των μισθωτών μία φορά τον μήνα, με αυτοματοποιημένο τρόπο, ώστε να υποστηριχθεί η χάραξη στοχευμένης πολιτικής.
  • Θα επιτρέπει την περαιτέρω χρήση των δεδομένων, σε συγκεντρωτική μορφή από φορείς π.χ. την Eurostat, στηρίζοντας την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών που σχετίζονται με τον τουρισμό.
  • Θα δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο εφαρμογής:

Τα κράτη μέλη θα παρακολουθούν την εφαρμογή αυτού του πλαισίου διαφάνειας και θα θεσπίσουν σχετικές κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις του εν λόγω κανονισμού.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.