ΤΟΠΙΚΑ

Πρόσκληση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείου Μυκόνου

Πρόσκληση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείου Μυκόνου

Αξιότιμοι Κύριοι,

Στα πλαίσια των υποχρεώσεων του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, αλλά κυρίως στα πλαίσια της έμπρακτης ευαισθητοποίησής του στην πρόληψη και την τυχόν καταστολή της θαλασσιάς ρύπανσης, σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Μυκόνου και με την παρουσία και την συνεργασία της εξειδικευμένης σε αυτά τα θέματα Εταιρείας “ΜΕΤΟΠΗ Σύμβουλοι Προστασίας Περιβάλλοντος”, διοργανώνει εκπαίδευση και σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο για την αποτροπή Θαλάσσιας ρύπανσης.
Σκοπός της άσκησης είναι να ενημερωθούν όλα τα μέλη της εθελοντικής Ομάδας η οποία έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό, αλλά και όσοι πολίτες το επιθυμούν, για τις δυνατότητες του Δ.Λ.Τ. Μυκόνου σε ότι αφορά στον Αντιρρυπαντικό εξοπλισμό αλλά και στις μεθόδους που πρέπει να ακολουθηθούν όταν και εάν προκύψει πραγματικό συμβάν στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022 Θεωρητική Εκπαίδευση
Το θεωρητικό σκέλος της εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί, στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο από τις 11.00 έως τις 14.30, με τη χρήση Video Projector, και θα περιλαμβάνει:
• Συμπεριφορά και ιδιότητες του πετρελαίου στην θάλασσα
• Πιθανές αιτίες εκδήλωσης ρύπανσης από πετρελαιοειδή εντός ή εγγύς Λιμενικής
Εγκατάστασης ευθύνης του Δ.Λ.Τ. Μυκόνου
• Τρόποι χρήσης πλωτών φραγμάτων, με έμφαση στη σωστή αγκυροβόληση τους.
• Τρόποι χρήσης όλων των διατιθέμενων απορροφητικών και προσκολλητικών υλικών
καθώς και διαδικασία επιλογής του καταλληλότερου εξ’ αυτών, ανάλογα με το
περιστατικό ρύπανσης.
• Αντιρρυπαντικός εξοπλισμός που διαθέτει του Δ.Λ.Τ. Μυκόνου
• Προβολή οπτικοακουστικού υλικού εκτέλεσης άσκησης Αντιμετώπισης Θαλάσσιας
ρύπανσης σε άλλη εγκατάσταση
Z:\DIABIBASTIKA\ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ 2022.doc

• Άσκηση επί χάρτου για περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης στο Λιμένα Μυκόνου, από μαύρο πετρέλαιο.
• Διάλογος και συζήτηση Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022
Πρακτική Εκπαίδευση
Η πρακτική εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Λιμένα Μυκόνου, από τις 09.00 έως τις 13.00 και θα περιλαμβάνει τα παρακάτω:
1ο μέρος: Συνοπτική επίδειξη του εξοπλισμού αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης που διαθέτει το Δ.Λ.Τ. Μυκόνου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στην Άσκηση.
2ο μέρος: Διεξαγωγή Άσκησης αντιμετώπισης περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης στο Νέο Λιμένα Μυκόνου, με παρέαση πλωτού φράγματος και την αγκυροβόλησή του.Το σενάριο της εν λόγω Άσκησης, θα ανακοινωθεί στους συμμετέχοντες αυτής κατά την διάρκεια της πρακτικής εκπαίδευσης.
Το Δ.Λ.Τ. Μυκόνου, με τις εκδηλώσεις αυτές, δείχνει για μία ακόμη φορά έμπρακτα ότι συμμετέχει στις διαδικασίες κυρίως της πρόληψης αλλά και αν απαιτηθεί θα μπορεί να αναλάβει και όλες τις διαδικασίες τυχόν καταστολής θαλάσσιας ρύπανσης με τη βοήθεια και την συνδρομή όλων των εθελοντών που συμμετέχουν στην Ομάδα Αντιρρύπανσης, των υπαλλήλων του ΔΛΤ και του Δήμου Μυκόνου, αποδεικνύοντας ότι μπορούμε πράγματι όλοι μαζί οι φορείς, να διατηρήσουμε σε υψηλό επίπεδο την οικολογική συνείδηση όλων και να συμβάλλουμε έμπρακτα στην Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.