ΤΟΠΙΚΑ

Έπιασε αυτό το ψάρι και προτίμησε να μην το ακουμπήσει – Τα αγκάθια του έκρυβαν δηλητήριο

Έπιασε αυτό το ψάρι και προτίμησε να μην το ακουμπήσει – Τα αγκάθια του έκρυβαν δηλητήριο
Ένα εντυπωσιακό και συνάμα επικίνδυνο ψάρι έπεσε στο …ψαροντούφεκο ερασιτέχνη ψαρά την Τετάρτη στην Σύρο.
 
Πρόκειται για ένα λεοντόψαρο, πραγματικά εντυπωσιακό στην όψη, με όμορφους χρωματισμούς, αλλά και μεγάλα αγκάθια.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό, αλλά μείνετε στην οπτική και μόνο επαφή.
Συγκεκριμένα, σήμερα το απόγευμα ενας Ψαράς έπιασε με το ψαροντούφεκό του, στο φανάρι, το παρακάτω ψάρι που μοιάζει αρκετά με σκορπίνα.
 
Όμως ο ψαράς λόγω εμπειρίας κατάλαβε ότι ήταν κάτι άλλο και ευτυχώς δεν κατέληξε σε κάποιο τραπέζι..
 
Κίνδυνος από το λεοντόψαρο
Είναι επικίνδυνο αν τρυπήσει κάποιον με τα αγκάθια του και προκαλεί αφόρητο πόνο για αρκετές ημέρες, ενώ σε περίπτωση αλλεργικού ατόμου μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατό του. Υπάρχουν ιστορίες που λένε πως ψαράδες που τρυπήθηκαν από τα αγκάθια του λεοντόψαρου, έκοψαν το χέρι τους μην αντέχοντας τον αφόρητο πόνο που προκαλεί το δηλητήριό του.
Τρέφεται αποκλειστικά με γόνο άλλων ψαριών και δεν έχει εχθρούς στο θαλάσσιο περιβάλλον αφού κανένα άλλο ψάρι δεν τολμά να τα βάλει μαζί του. Σε αυτό το είδος πραγματικά δεν ισχύει ο κανόνας, «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό». Παρ’ όλα αυτά, γίνονται δοκιμές «ταΐσματος» καρχαριών με το ψάρι αυτό προκειμένου να βρεθεί κάποιο είδος που να γίνει εχθρός του στο θαλάσσιο περιβάλλον.Προσοχή λοιπόν στο ψάρι της φωτογραφίας. Κολυμπώντας για αναψυχή ή για ψαροντούφεκο αποφεύγουμε την επαφή μαζί του.
 
Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που σας τσιμπήσει λεοντόψαρο
Το λεοντόψαρο ανήκει στις σκορπίνες και η επιστημονική του ονομασία είναι Pterois Miles. Έχει μήκος μέχρι 35 εκ. και προτιμά να τριγυρνά στις θάλασσες τη νύχτα.
Εισήλθε στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και πρόσφατα (το 2015) εμφανίστηκε στο Αιγαίο Πέλαγος
Είναι ένα πολύ όμορφο ψάρι με έντονους κόκκινους, κίτρινους, λευκούς και μαύρους χρωματισμούς. Είναι όμως και πολύ επικίνδυνο. Όλο του το σώμα καλύπτεται με μυτερά δηλητηριώδη αγκάθια, τα οποία το βοηθούν να αιχμαλωτίζει το θήραμά του.
Η επαφή του με τον άνθρωπο μπορεί να είναι θανατηφόρα, σε περιπτώσεις που το θύμα υποφέρει από αλλεργίες, έχει επιβαρυμένη υγεία ή είναι παιδί ή ηλικιωμένος.
Ακόμα και αν δεν επιφέρει το θάνατο όμως το τσίμπημα του λεοντόψαρου μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, ναυτία, πυρετό, μούδιασμα, δυσκολία στην αναπνοή, διάρροια, ακόμα και προσωρινή παράλυση. Μάλιστα, τα συμπτώματα αυτά μπορούν να διαρκέσουν αρκετές ημέρες.
Εάν κάποιος δεχτεί τσίμπημα από λεοντόψαρο πρέπει να βυθίσει άμεσα το τραύμα σε ζεστό νερό, μειώνοντας έτσι τον πόνο και την τοξική δράση του δηλητηρίου. Στη συνέχεια θα πρέπει να επισκεφτεί το γρηγορότερο ένα ιατρικό κέντρο ή νοσοκομείο.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.