ΤΟΠΙΚΑ

Ένας ξεχωριστός αγώνας την Κυριακή στη Μύκονο

Ένας ξεχωριστός αγώνας την Κυριακή στη Μύκονο

Pathfinder Mýkonos
WHITE MAZE CHALLENGE

Ένας αγώνας για γρήγορο περπάτημα ή τρέξιμο 5 χιλιομέτρων.

Εγγραφές έως και την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Μαθαίνουμε τις γειτονιές της Χώρας για να βρούμε την διαδρομή.

Μια μεγάλη γιορτή για τη αθλητική Μύκονο του χειμώνα.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί την Κυριακή 05/02/2023 στις 11:00 π.μ. στη χώρα Μυκόνου, περιοχή ΑΛΕΥΚΑΝΤΡΑ.
Εγγραφές:
https://www.pathfindermykonos.com/
– – – – – – – – – –

Maze

Η Αλευκάντρα, ο χώρος έναρξης της διαδρομής, είναι μια συμβολική γειτονιά της Χώρας Μυκόνου. Ανάμεσα στις εκκλησίες της περιοχής, κυριαρχούν η Μητρόπολη Μυκόνου και ο Καθολικός ναός της Παναγιάς του Ροδαρίου. Αρχαϊκές και κλασικές ταφές που βρέθηκαν στους Κάτω Μύλους και την Αλευκάντρα, μαρτυρούν τη σημασία κατοίκησης της περιοχής από αρχαιοτάτων χρόνων. Στο δρόμο προς τους Μύλους υπήρχαν κοινές στέρνες για το πλύσιμο των ρούχων κι έτσι η περιοχή λειτούργησε για δεκαετίες ως χώρος συνάντησης των περιοίκων και αναφοράς.

Οι Κάτω Μύλοι χτίστηκαν στην ομώνυμη περιοχή γιατί εκεί κυριαρχούν ισχυροί βοριάδες. Παλεύουν με τον άνεμο από τη γέννησή τους. Η λειτουργία τους υπήρξε σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα σιτάρι, αλεύρι, ψωμί., πολύ πριν την ύπαρξη τουρισμού. Το αλεύρι ήταν η πρώτη κινητήρια δύναμη της οικονομίας του νησιού από τον 16ο αιώνα, όταν τα διερχόμενα πλοία, πειρατικά ή μη, προμηθεύονταν παξιμάδι.

Δίπλα από τους Κάτω Μύλους, παραθαλάσσια, η περιοχή της Βίδας με τον Άι Χαραλάμπη χτισμένο σχεδόν πάνω στο βράχο. Η εκκλησία των νεανικών ερώτων και των ραντεβού. Δεσπόζει το επιβλητικό Ξενία του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη.

Η Φάμπρικα, είναι περιοχή δυτικότερα από τη Βίδα. Το όνομά της το χρωστά στην οινοπνευματοποιία Ζάρπα, μια φάμπρικα, που τον 19ο αι. ήταν το πρώτο και τελευταίο μυκονιάτικο «εργοστάσιο» οινοπνευματοποιίας, φτιαγμένο κατά τα πρότυπα των συριανών εργοστασίων.

Η γειτονιά των Πλακωτών, είναι από τις γειτονιές της Χώρας που πύκνωσε σε κατοίκηση τον προηγούμενο αιώνα όπου κατοίκησαν κυρίως βιοπαλαιστές Μυκονιάτες/σσες. Συνεχίζει μετά την περιοχή της Φάμπρικας καταλήγοντας ως τη Λάκκα και την Αλευκάντρα.

Η Λάκκα, περιοχή που φανερώνει και το όνομά της, είναι κοίλωμα εδάφους όπου καταλήγουν τα όμβρια ύδατα της πλαγιάς της Ρόχαρης με απορροή στο ρέμα της Αλευκάντρας. Η πλατεία της Λάκκας συνεχίζει να λειτουργεί ως χώρος συνεύρεσης και αθλοπαιδιών.

Γειτονιές απέκτησαν το όνομά τους και από εκκλησίες όπως η πλατεία με τις Κουσεγιάρες, μια συστοιχία τεσσάρων μικρών εκκλησιών, με την πρώτη να είναι αφιερωμένη στη «Γριά Παναγιά». Κουσέγιο του κουτσομπολιό και το όνομα των εκκλησιών ξεκινά από εδώ μιας και λόγω γειτνίασης μιλούν μεταξύ τους. Από τις πιο φωτογραφημένες μικρές πλατείες της Χώρας.

Περνώντας από τη Λίμνη, περιοχή με λιμνάζοντα όμβρια ύδατα που απορρέουν στη Σκάρπα, ανεβαίνοντας την οδό Καλογερά, οδός αφιερωμένη σε πρώην δήμαρχο, φτάνουμε στο Γουμενιό που πήρε την ονομασία του από το ηγουμενείο του Μοναστηριού της Άνω Μεράς Παναγιάς της Τουρλιανής.

Ανεβαίνοντας τα απότομα σκαλοπάτια της γειτονιάς του Καράμπαμπα, φτάνουμε στον Άι Σπυρίδωνα, εκκλησία με θαυμαστή θέα. Εκεί δεσπόζει ο Μύλος του Μπόνη στο Αγροτομουσείο, κτίσμα του 16ου αι. Παραδίπλα στέκει και ο Μύλος του Πεντάρα στολίζοντας την περιοχή.

Η περιοχή Πέτασος πιθανά να παίρνει την ονομασία της από το αρχαίο στοιχείο ένδυσης που σήμερα ονομάζουμε καπέλο. Στέκει περήφανα στις παρυφές του Γιαλού, πάνω από την πλατεία της ηρωίδας Μαντώς Μαυρογένη όπου κοσμείται με προτομή της. Η πλατεία αυτή παλιότερα ονομαζόταν Τούμπα και αργότερα Άγαλμα.

Περπατώντας στον Γιαλό, στο «ΚΑΙ» της Μυκόνου (από το γαλλικό quai, αποβάθρα) και περνώντας από το συμβολικό κτίριο Βοϊνόβιτς του 1775, Δημαρχείο Μυκόνου σήμερα, κατευθυνόμενοι δυτικά περνάμε στην περιοχή του Κάστρου.

Η περιοχή του Κάστρου της Χώρας όπως επίσης και το Παλιόκαστρο της Άνω Μεράς είναι τα μόνα μέρη που βρέθηκαν οικοδομικά λείψανα όλων των ιστορικών περιόδων, πράγμα που δείχνει μια συνεχή ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα στις δύο θέσεις αυτές. Σ’ αυτές τις δύο περιοχές λοιπόν πρέπει να εντοπίζεται και οι δύο αρχαίες πόλεις της Μυκόνου οι οποίες ενώθηκαν διοικητικά το 2ο π.Χ. αιώνα. Εδώ βρίσκεται και η φημισμένη εκκλησία της Παναγιάς της Παραπορτιανής.

Παραπορτιανή. Από τις πιο διάσημες εκκλησίες της Μυκόνου, η Παναγιά Παραπορτιανή είναι ένα σύμπλεγμα πέντε εκκλησιών, με τις τέσσερεις από αυτές (Άγιοι Ανάργυροι, Άγιος Σώζον, Άγιος Ευστάθιος και Αγία Αναστασία) να αποτελούν τη βάση και την πέμπτη -την ομώνυμη εκκλησία- να επικάθεται σαν τρούλος. Πήρε την ονομασία της από την τοποθεσία της, καθώς βρίσκεται στο ‘παραπόρτι’ (τη μικρή πύλη) του τείχους του μεσαιωνικού κάστρου της Χώρας. Κατασκευάστηκε μεταξύ 16ου και 17ου αιώνα και αποτελεί δείγμα μοναδικής αρχιτεκτονικής για όλο το Αιγαίο.

Από το Κάστρο έως την Αλευκάντρα η Μύκονος ξετυλίγει την μαγική περιοχή της Σκάρπας ή αλλιώς Μικρή Βενετία. Ίσως πρόκειται για μια από τις πιο φωτογραφημένες περιοχές της Χώρας. Οι γυναίκες αποχαιρετούσαν τους άντρες τους ναυτικούς από το μπαλκόνι έως που χάνονταν με το πλοίο στον ορίζοντα. Συγκίνηση…

Η πόλη της Μυκόνου ουσιαστικά αναπτύχθηκε γύρω από ένα λιμάνι. Διατηρώντας μία ρυμοτομία λαβυρινθώδη, εξασφάλιζε προστασία από τους εισβολείς κατακτητές μιας και δεν ήταν περίκλειστη με τείχη. Εξάλλου η δαιδαλώδης αυτή μορφή προφύλαξε από τους βοριάδες, ενώ παράλληλα εξασφάλιζε μια θεμελιώδη κοινωνικότητα.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.