ΤΟΠΙΚΑ

Ένας πραγματικός καλλιτέχνης της λαϊκής παράδοσης.

Ένας πραγματικός καλλιτέχνης της λαϊκής παράδοσης.
Μυθική μορφή της τσαμπούνας ο γερόλυκος Δημήτρης Κουκάς μάγεψε στη Σύρο.

Μια μεγάλη μορφή των Κυκλάδων και της λαικής παράδοσης έλαμψε στη Σύρο για ακόμη μια φορά με την θρυλική του τσαμπούνα…Σχεδόν ενενήντα χρόνων ο καλλιτέχνης Δημήτρης Κουκάς, ένας άνθρωπος που χρόνια ολόκληρα βγάζει το μεγαλείο της ψυχής του στην τσαμπούνα και με πάθος και μεράκι ξεσηκώνει με τα ακούσματα στις γιορτές και τις συναντήσεις τον κόσμο…

 

Η τσαμπούνα του Κουκά  δεν είναι όργανο μουσικής δωματίου, ούτε θα την ακούσει κάποιος  σε συναυλιακούς χώρους.

Η τσαμπούνα και το τουμπάκι δεν έχουν πλούσια μουσική γκάμα, ούτε θα εντυπωσιάσουν με τις απεριόριστες εκφραστικές τους δυνατότητες.

Τουναντίον, όλη η μουσική που ξεχύνεται απ’ αυτά θα στηριχθεί στις πέντε νότες, τις πέντε τρύπες του καλαμιού. Απ’ αυτές τις τρύπες, αλλά και από το ρυθμικό κτύπημα του τουμπελεκιού, θα βγούν οι ήχοι που θα ξεσηκώσουν τον κόσμο για το γλέντι και το ξεφάντωμα και θα νιώσουν να φτάνουν Σταν ουράνια με την μελωδική μορφή που τους δίνει ο οργανοπαίχτης.

 

Μόνο αν χορέψει κανείς και σεληνιασθεί με τους ήχους της, γνωρίσει συναναστραφεί με τους οργανοπαίκτες της θα αντιληφθεί ότι η τσαμπούνα δεν παράγει μόνο μουσικούς ήχους. Η τσαμπούνα είναι ένα σύμβολο στις Κυκλάδες και ο Δημήτρης Κουκάς ένας μυθικός λαϊκός οργανοπαίκτης που έχει γράψει την μοναδική ιστορία στα νησιά.

Το αρχέγονο αυτό μουσικό όργανο των κτηνοτρόφων (γιατί αυτοί το παίζαν με τις ώρες καθώς βόσκαν τα προβατά τους) είναι το σύμβολο της διονυσιακής ζωής και στα χέρια του γερόλυκου Κουκά γίνεται ένα με τον κόσμο….

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.