ΤΟΠΙΚΑ

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Έρχεται η «Υπατία» με χιόνια, καταιγίδες και 9 μποφόρ

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Έρχεται η «Υπατία» με χιόνια, καταιγίδες και 9 μποφόρ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού – Ειδήσεις: Σε ισχύ είναι από τη Δευτέρα το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού από την ΕΜΥ – Το νέο κύμα κακοκαιρίας «Υπατία», θα επηρεάσει  την Ελλάδα με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις πυκνές χιονοπτώσεις, και τις σποραδικές καταιγίδες  – Κλειστά σχολεία σε αρκετές περιοχές της χώρας – Δείτε τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ.

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας «Τηλέμαχος» από τη χώρα, με τις περισσότερες περιοχές να θυμίζουν… Σιβηρία από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο υδράργυρος τις τελευταίες ημέρες έχει κατρακυλήσει σε ασυνήθιστα δεδομένα για την Ελλάδακαταγράφοντας ακόμα και -21 στο παγωμένο Νευροκόπι. 

Γενικότερα, σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Στερεά επικρατεί ολικός παγετός, με το θερμόμετρο να μην ξεπερνά τους -5 βαθμούς.

Ανάλογες συνθήκες και στην Αττική. Στα βόρεια προάστια ο υδράργυρος στις 07:00 το πρωί έδειχνε -3 βαθμούς ενώ στο κέντρο με τα βίας αγγίζει τον ένα βαθμό πάνω από το μηδέν.

Η «Υπατία» προ των πυλών

Ειδικότερα, η νέα μεταβολή από τα δυτικά θα εκδηλωθεί με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια – παράκτια και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Τα φαινόμενα αρχικά στα δυτικά και από το απόγευμα σταδιακά στα υπόλοιπα κατά τόπους θα είναι έντονα.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και σταδιακά από τα δυτικά 7 και τοπικά στα πελάγη 8-9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σε άνοδο και θα σημειωθεί παγετός τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια, που μόνο τοπικά στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

Δείτε τον καιρό, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Για σήμερα, Τρίτη 8 Ιανουαρίου, χιονοπτώσεις αναμένονται στη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Εύβοια, οι οποίες από το πρωί θα περιοριστούν στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια.

Χιονόνερο ή χιόνι και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος.

Παγετός αναμένεται τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Δείτε το χάρτη των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ

Αναλυτικότερα, σήμερα Τετάρτη αναμένονται χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης. Παράλληλα βροχές θα πέσουν στην υπόλοιπη χώρα, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν αρχικά στο Ιόνιο και από το απόγευμα στο Αιγαίο και στις παράκτιες περιοχές.

Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τις πρώτες ώρες του εικοσιτετραώρου και από τα βορειοδυτικά και έως το απόγευμα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Από το μεσημέρι στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στην Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Παγετός θα σημειωθεί έως τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις και στα πελάγη θα φτάσουν από το μεσημέρι τα 8 έως 9 μποφόρ.

2018010918Z wind result

Την Πέμπτη αναμένονται βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο, και στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και στις παράκτιες προς αυτά περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια και δυτικά ορεινά και ημιορεινά και κατά τόπους σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας. Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά ορεινά, στα βόρεια ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε περιοχές της Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι στα πελάγη θα εξασθενήσουν από το απόγευμα.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα Τετάρτη 9 Ιανουαρίου

Αττική 
Λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα δυτικά θα αυξηθούν αναμένονται για αύριο στην Αττική. Από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές, ενώ αργότερα πιθανώς να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6, από το απόγευμα νότιοι νοτιοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 (μείον 2) έως 12 βαθμούς Κέλσιου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός με νεφώσεις, με ασθενείς βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και από το απόγευμα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια, προβλέπονται για αύριο στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά – ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα) που τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία αναμένεται από -02 (μείον 02) έως 5 βαθμούς Κέλσιου.

Ζάκυνθος
Νεφώσεις με βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, προβλέπονται για την Τετάρτη στη Ζάκυνθο.
Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 7 και από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από 5 έως 12 βαθμούς Κέλσιου.

Μακεδονία, Θράκη
Νεφώσεις με τοπικές βροχές από τα δυτικά και από αργά το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια – παραθαλάσσια, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές τη νύχτα αναμένονται στη Θράκη. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά και πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα). Σύμφωνα με την ίδια πρόγνωση, οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, ενώ βαθμιαία θα γίνουν νότιοι, νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από -07 (μείον 07) έως 8 βαθμούς Κέλσιου, ενώ στη Δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος 
Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές προβλέπει για αύριο στα Νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις αναμένονται κατά τόπους πυκνές στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και πρόσκαιρα σε περιοχές της Ηπείρου με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα).
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, νοτιοδυτικοί 5 με 7 βαθμιαία στο Ιόνιο 8 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ στα Βόρεια.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -02 (μείον 2) έως 14 βαθμούς Κέλσιου. Στην ήπειρο κατά τόπους αναμένεται να είναι 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Νεφώσεις, βαθμιαία τοπικές βροχές και μετά το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια, κατά τόπους ισχυρές στα νοτιά, προβλέπονται για αύριο στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στα ορεινά και πρόσκαιρα στα ημιορεινά της Θεσσαλίας, κατά τόπους πυκνές μέχρι τις απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. από το μεσημέρι 6 με 8 και βαθμιαία στα ανατολικά και νοτιά τοπικά 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία εκτιμάται να είναι από -06 (μείον 6) έως 12 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Νεφώσεις τοπικά αυξημένες στην Κρήτη με ασθενείς βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένονται για την Τετάρτη. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και από τα δυτικά θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6, βαθμιαία νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και στις Κυκλάδες από το απόγευμα τοπικά 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από 02 έως 15 βαθμούς Κέλσιου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες προβλέπονται για αύριο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από το απόγευμα της Τετάρτης αναμένονται τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές από τις βραδινές ώρες.
Οι άνεμοι στα Δωδεκάνησα θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι σε νότιους νοτιοδυτικούς 6 και το βράδυ 7 με 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα είναι νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6, βαθμιαία 7 με 8 και από το μεσημέρι 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 13 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Οδηγίες προστασίας

  1. Λαμβάνοντας υπόψη αφενός, την απήχηση και την αμεσότητα που έχουν τα Μαζικής Ενημέρωσης στο κοινό
    και αφετέρου το εύρος των αναγνωστών, ακροατών και θεατών που διαθέτει το κάθε μέσο, επιθυμούμε να
    κάνουμε χρήση του χώρου (εφημερίδων) και του χρόνου (ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού) με σκοπό την όσο το
    δυνατόν πιο μακρά δημοσίευση και μετάδοση του ανωτέρω δελτίου καιρικών φαινομένων στα μέσα σας, ώστε
    να επιτευχθεί η έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού.
  2. Αλιευτικοί Σύλλογοι αποδέκτες του παρόντος όπως προνοήσουν για την έγκαιρη και άμεση ενημέρωση των
    επαγγελματιών αλιέων μελών τους.
  3. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Υπηρεσία
    μας, καθ ́ όλη τη διάρκεια του 24ώρου (τηλέφωνα επικοινωνίας : 22810 88888).
  4. Επίσης, περισσότερες λεπτομέρειες δίδονται στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και στην
    ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο (www.emy.gr).

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Θέλει μεγάλη προσοχή»! Η προειδοποίηση του Σάκη Αρναούτογλου για το νέο κύμα κακοκαιρίας

Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει και πάλι από τις πρωινές ώρες ο καιρός, με πυκνές χιονοπτώσεις στη κεντρική και βόρεια Ελλάδα και καταιγίδες που δεν αποκλείεται να προκαλέσουν και πλημμυρικά φαινόμενα.

«Μεγάλη, μεγάλη προσοχή…» είναι το μήνυμα που στέλνει ο Σάκης Αρναούτογλου, αναλύοντας όλα τα δεδομένα και καταγράφοντας τις περιοχές που θα δεχτούν πολύ έντονες χιονοπτώσεις το πρωί λόγω εγκλωβισμού ψύχους.

newsbomb.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.