ΤΟΠΙΚΑ

«Είκοσι χρόνια πριν η Μύκονος δεν υπήρχε στο χάρτη»

«Είκοσι χρόνια πριν η Μύκονος δεν υπήρχε στο χάρτη»
Ο Φλάβιο Μπριατόρε δίνει το στίγμα του για την τεράστια εξέλιξη του νησιού

Ο Φλάβιο Μπριατόρε έχει ζήσει χίλιες και μία ζωές. Αλλά αυτό που τον καθοδηγούσε πάντα είναι η θέα των πολυτελών γιοτ που είδε για πρώτη φορά όταν έφτασε στο Μονακό με τους φίλους του, στους οποίους είπε χαρακτηριστικά: «Αν τα κατάφεραν αυτοί, δεν βλέπω τον λόγο να μην τα καταφέρουμε κι εμείς! Αρκεί να μετακομίσουμε από το Κούνεο (σ.σ.: επαρχιακή πόλη της Ιταλίας)».

Στο Κούνεο ήταν βοηθός του Ιταλού επιχειρηματία Ατίλιο Ντούτο, ο οποίος σκοτώθηκε στις 21 Μαρτίου του 1979 από βόμβα που τοποθετήθηκε στο αυτοκίνητό του. Με την πεποίθηση ότι του αξίζει η μεγάλη ζωή, ο Φλάβιο πήγε στο Μιλάνο όπου και γνώρισε τον άνθρωπο που έμελλε να του αλλάξει τη ζωή: τον Λουτσιάνο Μπένετον, ιδρυτή του ομώνυμου brand ρούχων. Οταν ο Μπένετον έφταξε τα πρώτα πέντε καταστήματα στην Αμερική, όρισε τον Μπριατόρε διευθυντή των επιχειρήσεων εκεί.

Μέσα σε δέκα χρόνια (ο Μπριατόρε στη συνέντευξή μας λέει επτά) ο Μπένετον είχε 800 καταστήματα στις ΗΠΑ και παρά τις νομικές διώξεις εις βάρος του Μπριατόρε τον έβαλε εμπορικό διευθυντή στο επόμενο εγχείρημά του, που ήταν η δημιουργία της ομάδας Μπένετον στη Formula 1. Eπειτα ο Μπριατόρε δημιούργησε τον όμιλο Majestas, που έχει τα κλαμπ «Billionaire», τα εστιατόρια «Cova» και «Crazy Pizza».

Από τη Μύκονο μοιράζεται την πεποίθησή του ότι το «Billionaire» στο Νησί των Ανέμων θα πετύχει και ότι η επιτυχία δεν έρχεται εύκολα, αφού προηγείται η ειρωνεία, αλλά στο τέλος με την επιμονή, τη σωστή καθοδήγηση και την κατάλληλη ομάδα το αποτέλεσμα είναι το αναμενόμενο. Βέβαια, σε αυτό θα συμβάλει και η συνεργασία με τον ισχυρό άνδρα του «Nammos» Ζαννή Φραντζέσκο. Οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί τον περασμένο χειμώνα στο Μονακό, όπου και επισφραγίστηκε η συνεργασία τους που θα έφερνε το φετινό καλοκαίρι το «Billionaire» της Σαρδηνίας στη Μύκονο.

Για την επένδυση αυτή που έφτασε τα 3 εκατ. ευρώ ο Φλάβιο Μπριατόρε μού ανέφερε: «Η Μύκονος είναι για μένα το καλύτερο μέρος στον κόσμο. Kάθε καλοκαίρι γίνεται όλο και καλύτερη: καλύτερη πελατεία, πολύς κόσμος αγαπάει τη Μύκονο. Πολύς κόσμος αγαπά την Ελλάδα, ειδικά αυτοί που την επισκέπτονται με ιδιωτικό σκάφος. Είναι το καλύτερο μέρος. Εχετε χιλιάδες νησιά, όλα τα νησιά είναι πανέμορφα, οι ντόπιοι χαίρονται να υποδέχονται τους τουρίστες, πράγμα που ικανοποιεί, ανάμεσα σε άλλους, κι εμένα γιατί αισθάνομαι καλοδεχούμενος εδώ στην Ελλάδα. Η Μύκονος, εκτός από το Ντουμπάι, τη Σαρδηνία, το Λονδίνο και το Μόντε Κάρλο, την Ντόχα, ήταν το όνειρό μας, να ανοίξουμε ένα “Billionaire Club” εδώ.

Δεν ήταν εύκολο, ο χώρος και η τοποθεσία. Ξέρετε, όσο πιο πολλά brands υπάρχουν στο νησί, τόσο πιο μεγάλη η επιτυχία που μπορείς να έχεις. Είναι ιδανικός προορισμός γιατί έχει μεγάλη σεζόν, μεγαλύτερη από αυτήν της Σαρδηνίας. Επίσης, είναι ένα σπουδαίο μέρος που συνδέει τον κόσμο. Οι πελάτες μας πάνε μία εβδομάδα Σαρδηνία, δύο εβδομάδες Μύκονο. Ολοι στο Μονακό πάνε Μύκονο. Ανοίγουμε και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι». Παρόλο που το pre-opening του «Billionaire» στη Μύκονο δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, ο bigger than life Φλάβιο Μπριατόρε αναγκάστηκε να έρθει στο νησί, να είναι παρών στο κλαμπ του κατά το επίσημο άνοιγμά του, την περασμένη Τετάρτη, και να διαψεύσει τις φήμες που ήθελαν την ελάχιστη κατανάλωση στο κλαμπ εξαιρετικά υψηλή.

Αναφερόμενος στη διαδικασία που ακολουθεί όταν ξεκινάει μια επένδυση σε μια ξένη γι’ αυτόν χώρα μού είπε σχετικά: «Η κατάσταση της χώρας είναι ο πρώτος δείκτης. Ο δεύτερος είναι αν θα έρθουν οι πελάτες μας, που πηγαίνουν Κάπρι, Σαρδηνία, Μόντε Κάρλο, Ιμπιζα και τώρα Μύκονο. Πηγαίνουν σε 10-15 μέρη και γυρνάνε σε αυτά λες και βρίσκονται σε περιοδεία, σαν τσίρκο! Είκοσι χρόνια πριν η Μύκονος ήταν σπουδαία, αλλά δεν υπήρχε στον χάρτη. Και τώρα έχει γίνει από τα πιο σημαντικά μέρη του χάρτη. Τώρα μπήκε στην τροχιά αυτού που λένε “διεθνές τζετ σετ”. Στα άλλα νησιά, πέρα από τον φιλόξενο κόσμο, οι τιμές είναι πολύ χαμηλές, ενώ το φαγητό είναι φανταστικό.

Στην Ιταλία παντού υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Το νερό δεν είναι πόσιμο σε πολλές περιοχές. Υπάρχουν υπερβολικοί περιορισμοί. Στη Μύκονο έχετε καταφέρει -και σας παραδέχομαι!- να αισθάνονται οι άνθρωποι ελεύθεροι. Γι’ αυτό όταν πηγαίνεις στην Ελλάδα περνάς φανταστικά. Παίρνεις το πλοίο, κοιμάσαι το βράδυ εκεί και ξυπνάς το επόμενο πρωί σε ένα καινούριο νησί. Βλέπεις τόσα πολλά και όλα τα νησιά είναι φανταστικά».

flavio-2
Παρόλο που το pre-opening του Billionaire στη Μύκονο δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, ο Φλάβιο Μπριατόρε ήρθε στο νησί για να είναι παρών στα εγκαίνια την περασμένη Τετάρτη. Στη φωτογραφία, ο Φλάβιο Μπριατόρε με το προσωπικό του νέου κλαμπ του

– Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις από τη Μύκονο;

Η Μύκονος είναι πραγματικά όμορφη και εκπέμπει κάτι το ιδιαίτερο από την πρώτη στιγμή που φτάνεις σε αυτή. Αν εξαιρέσουμε τον άνεμο που μερικές φορές είναι πολύ ισχυρός, το νησί είναι πολύ ωραίο. Είναι ένα από τα πιο όμορφα στον κόσμο και όλα δουλεύουν άψογα. Είναι μία ώρα και είκοσι λεπτά από την Ιταλία, πολύ κοντά, και η θέα που έχω από δω, στο γραφείο μου στο «Billionaire», αποδεικνύει ότι το νησί αγγίζει την κορυφή.

Δείπνο και σόου

– Πώς πάει το «Billionaire Mykonos»;

Είχαμε προβλήματα με το άνοιγμά του, δηλαδή ανοίξαμε χωρίς να έχουμε τα έπιπλα που ήθελα γιατί είχε καθυστερήσει το κοντέινερ από την Αθήνα. Τελικά κάνουμε το επίσημο opening μας την Τετάρτη 3/8, οπότε μπορείτε να θεωρήσετε ότι ξεκινάμε την επιχείρηση τώρα. Γιατί υπήρχε πολύ κουτσομπολιό στο νησί για τις τιμές που έχουμε…

– Λέτε για τη φήμη που κυκλοφόρησε ότι χρειάζονται 50.000 ευρώ ελάχιστη κατανάλωση.

Αυτό είναι μια ανοησία, για να μην πω τίποτα χειρότερο… Τώρα, με το επίσημο άνοιγμα, έχουμε το μενού αλά καρτ, διαλέγεις ό,τι θέλεις και δεν είναι ούτε πενήντα ούτε καν χιλιάδες η τιμή των πιάτων που αναγράφονται στο μενού και τίποτα παραπάνω. Το δείπνο συνοδεύεται από σόου που είναι παραγωγή δική μας και κυμαίνεται από τα 100 ευρώ (χωρίς ποτά) μέχρι τα 250 ευρώ (αν πάρει ο επισκέπτης και ένα καλής ετικέτας μπουκάλι κρασί).

Είναι η ίδια τιμή που έχουμε στη Σαρδηνία, στο Ντουμπάι. Δεν αλλάζει κάτι. Τις προηγούμενες ημέρες το «Billionaire» της Μυκόνου λειτουργούσε με συγκεκριμένο μενού και όχι αλά καρτ. Το σόου είναι καταπληκτικό, όπως και το φαγητό. Οι ακροβάτες μας είναι από το Cirque du Soleil, ο μάγειρας από το Ντουμπάι. Τώρα όλα έχουν συντονιστεί θετικά μεταξύ τους. Περάσαμε δύσκολες στιγμές για να φτάσουν οι πίνακες, τα έπιπλα, το προσωπικό. Αλλά σε κάθε καινούριο μέρος που φτάνεις οφείλεις να πληρώσεις επιπλέον για να αποκτήσεις την εμπειρία. Τώρα πλέον ξέρουμε και είμαστε έτοιμοι να επιχειρήσουμε.

Δεν συγκρούστηκα

– Υπήρξε κάποια σύγκρουση με άλλη επιχείρηση που δραστηριοποιείται με το όνομα «Billionaire» στη Μύκονο και, αν ναι, πώς διευθετήθηκε;

Δεν υπήρξε σύγκρουση με κανέναν. Αυτά είναι κουτσομπολιά. Είμαστε το μόνο «Billionaire» στη Μύκονο, και αυτό είναι το «Billionaire» του Φλάβιο Μπριατόρε!

– Ποιες είναι οι προσδοκίες που έχετε από την επένδυση που κάνατε στο «Billionaire» της Μυκόνου;

Να είμαστε λειτουργικοί, να περνάει το προσωπικό και οι πελάτες καλά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γιατί είναι ξεχωριστό το προσωπικό μας, ένας προς έναν. Κάθε νύχτα είναι διαφορετική. Πριν δεν ήμασταν τόσο τέλειοι, αλλά τώρα που κάνουμε τα επίσημά μας εγκαίνια είμαστε σε καλύτερη φόρμα από ποτέ!

– Ως ισχυρός άνθρωπος που επέστρεψε σε καθοριστική θέση στη Formula 1, πείτε μου γιατί δεν έχουμε μια πίστα στην Ελλάδα;

Αν η ελληνική κυβέρνηση το επιθυμήσει, είμαστε στη διάθεσή της και θα ήμασταν πολύ χαρούμενοι να το κάνουμε. Κανένα πρόβλημα. Θα μπορούσαμε να το κάνουμε στην Αθήνα.

– Από τη μία, είχατε το άγγιγμα του Μίδα στις επιχειρήσεις. Από την άλλη, σας κατηγορούσαν και σας παρέπεμπαν στη Δικαιοσύνη. Ποια είναι η φωτεινή και ποια η σκοτεινή πλευρά του χαρακτήρα σας;

Πρώτα απ’ όλα, ό,τι εγχείρημα κι αν ξεκινούσα, φρόντιζα να έχει ένα όραμα πίσω από αυτό. Μετά πρέπει να δουλέψεις κάθε λεπτομέρεια που αφορά την επίτευξη του οράματός σου. Οταν ξεκινήσαμε την Benetton στην Αμερική κανείς δεν ήξερε το όνομά της. Μας ρωτούσαν αν ήμασταν Γάλλοι! Μέσα σε επτά χρόνια δημιουργήσαμε 800 καταστήματα στις ΗΠΑ. Αυτό ήταν ένα success story που κάλυψαν οι «New York Times», η «Washington Post».

Μετά την επιτυχία στα ρούχα με μετέφεραν στη Formula 1. Kαι πάλι γνωρίσαμε την αμφισβήτηση. Τι δουλειά έχει ένας που κάνει μπλουζάκια στη Formula 1; Δεν ήμασταν η Ferrari, ούτε η Williams. Κι έτσι στην αρχή ο κόσμος του μηχανοκίνητου αθλητισμού μάς πήρε για αστείο: «Βάλανε τον Μπριατόρε που δεν έχει ιδέα»… Αλλά μια εταιρεία την κάνουν οι άνθρωποί της! Αυτοί κάνουν την ομάδα! Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε πολλούς χορηγούς και να έχουμε κάλυψη απ’ όλα τα περιοδικά όχι μόνο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, αλλά και της μόδας, όπως το «Marie Claire», και έτσι μέσα σε μερικά χρόνια κερδίσαμε τη Formula 1 με τον Μίκαελ Σουμάχερ.

Μια εταιρεία χρειάζεται δύο πράγματα: τον κατάλληλο ηγέτη και τους ανθρώπους που θα κάνουν την ομάδα του. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να μιλάω με τους ανθρώπους μου, αλλά και να τους ακούω. Να είσαι γενναιόδωρος με τους ανθρώπους που δουλεύουν για σένα. Και αυτό είναι η απλή συνταγή της επιτυχίας για κάθε εταιρεία.

– Ποια είναι η εμπειρία σας από την επαφή σας με Ελληνες επιχειρηματίες;

Θα ήθελα να διοργανώσω Formula 1 στην Αθήνα! Αυτή είναι η επιθυμία μου. Είμαι ανοιχτός σε προτάσεις. Οσον αφορά το «Billionaire», με την παρουσία μου εδώ θα πετύχει!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.