ΤΟΠΙΚΑ

Ειδική εκδήλωση για την ενημέρωση και τη διαβούλευση για το νέο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Ειδική εκδήλωση για την ενημέρωση και τη διαβούλευση για το νέο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση:masterplan2050@mykonos.gr θα μπορούν να αποστέλλονται οι προτάσεις και οι θέσεις εκπροσώπων φορέων και πολιτών.

Σε ειδική εκδήλωση, με το βλέμμα στο 2050, παρουσία του Υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Νίκου Ταγαρά, του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργου Χατζημάρκου και του Πρόεδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», κ. Δημήτρη Σαμαρά, ξεκίνησε η ενημέρωση και διαβούλευση για το νέο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Φίλιππος Φόρτωμας, Περιφερειακοί και Δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων του νησιού.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τονίστηκε η σημασία της διαμόρφωσης αυτού του σχεδίου, παρουσιάστηκαν τα χρονοδιαγράμματα και διευκρινίστηκαν ποιοι είναι οι ρόλοι από την πλευρά του Υπουργείου, του Δήμου και

των μελετητών.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μυκόνου, ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ζήτησε από τον αρμόδιο Υφυπουργό να μεταφέρει τις ευχαριστίες του στον Πρωθυπουργό για την κατανόηση της κρισιμότητας και της υπεραξίας της διαμόρφωσης ενός Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τη Μύκονο.

Τόνισε επίσης ότι «έμπειροι και καταξιωμένοι μελετητές θα συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και θα διαμορφώσουν μια συγκεκριμένη πρόταση η οποία θα καθορίσει το ποιος θα πρέπει να είναι από δω και πέρα ο χαρακτήρας της ανάπτυξης ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί η βιωσιμότητα και η αειφορία του νησιού. Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα σχεδιασμό που θα καθορίσει από τις χρήσεις γης και τους όρους περιορισμούς δόμησης μέχρι και ζητήματα που έχουν να κάνουν με το συγκοινωνιακό και κυκλοφοριακό (κοινωνική κατοικία, νέοι δρόμοι, υπόγεια πάρκινγκ, πρόσβαση σε παραλίες, νεκροταφείο, μορφολογία κτιρίων).

Ένα masterplan που πρέπει να είναι σύμφωνο με τον περιφερειακό και χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά πάνω απ΄όλα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σημερινής συγκυρίας».

Παράλληλα, ο Δήμαρχος τάχθηκε υπέρ της βιώσιμης και υπό όρους ανάπτυξης, επισημαίνοντας την ανάγκη αποκατάστασης των αδικιών του παρελθόντος, ειδικά όσον αφορά την Άνω Μερά, τάχθηκε υπέρ της εξασφάλισης δημόσιας πρόσβασης στις παραλίες και τόνισε ότι «οι επισκέπτες έρχονται χάρη στο μυκονιάτικο τοπίο το οποίο πρέπει να υπάρχει και τα επόμενα χρόνια. Ευθύνη μας είναι να διαφυλαχθεί».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι ο Δήμος προχώρησε σε προγραμματική σύμβαση με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για να υλοποιήσει τ ο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και ζήτησε να έχει αποφασιστικό ρόλο όσον αφορά αποφάσεις και διαδικασίες που επηρεάζουν καθοριστικά την ποιότητα ζωής στο νησί, από τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια μέχρι το ποιος έχει την ευθύνη για τους αιγιαλούς.

Ως εκ τούτου και σε συνέχεια της ενημερωτικής εκδήλωσης για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ο Δήμος Μυκόνου ενημερώνει ότι προχώρησε ήδη στη δημιουργία της ηλεκτρονικής διεύθυνσης masterplan2050@mykonos.gr, που θα συγκεντρώνει τις απόψεις και τις θέσεις εκπροσώπων και συλλογικών φορέων, αλλά και απλών πολιτών.

Ειδικότερα, για ζητήματα χωροταξίας και πολεοδομίας, της χρήσης γης, τη διαχείριση των παραλιών, το κυκλοφοριακό, το συγκοινωνιακό, τις υποδομές, το περιβάλλον.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.