ΤΟΠΙΚΑ

Δήμος Μυκόνου: Σύμβαση με το Μετσόβειο Πολυτεχνείο για τα μεταλλεία

Δήμος Μυκόνου: Σύμβαση με το Μετσόβειο Πολυτεχνείο για τα μεταλλεία

Κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου(Αρ. Απ. 208/2018) που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο, εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Μυκόνου και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την εκπόνηση του ερευνητικού προγράμματος «Καταγραφή και ανάδειξη της μεταλλευτικής ιστορίας της Μυκόνου» καθώς επίσης και το σχέδιο της Σύμβασης όπως αυτό κατατέθηκε.

Στόχος του προγράμματος, το οποίο καλύπτεται εξολοκλήρου από πόρους του Δήμου Μυκόνου με προϋπολογισμό 161.200€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), είναι η συμβολή στο να αποτελέσουν τα Μεταλλεία ένα μοναδικό μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας και να ενισχυθεί παράλληλα η ταυτότητα της τοπικής κοινωνίας αφού η μεταλλευτική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στη Μύκονο αποτελεί ιστορικό παρελθόν του νησιού.

Τα τελικά αποτελέσματα που θα προκύψουν από την πρωτότυπη επιστημονική έρευνα θα αφορούν την τεκμηρίωση:

Των χαρακτηριστικών που διέπουν τη μεταλλευτική δραστηριότητα και την εκμετάλλευση η οποία έλαβε χώρα στη Μύκονο για 30 περίπου έτη με έμφαση σε στοιχεία όπως το προϊόν (ποιότητες, οργάνωση παραγωγής, χρήσεις στην παγκόσμια αγορά, διεθνής εμπορία, κ.λπ.), τα χαρακτηριστικά και η μέθοδος εκμετάλλευσης, η εξέλιξη της μεταλλευτικής τεχνολογίας και η ειδική εφαρμογή της, ο βαθμός εκμηχάνισης/ο χρησιμοποιούμενος εξοπλισμός, ο βαθμός καινοτομίας, το επιχειρησιακό μοντέλο, το μοντέλο διοίκησης, κ.λπ. και

των χαρακτηριστικών και της ιστορίας της κοινότητας των μεταλλωρύχων της Μυκόνου και της αλληλεπίδρασής της με την ευρύτερη τοπική κοινωνία.

Ως εκ τούτου, ο Δήμος Μυκόνου το προσεχές διάστημα προχωράει στην υπογραφή της σύμβασης με τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) για την έναρξη του ερευνητικού προγράμματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνεργασία αυτή των δυο φορέων έρχεται σε ακολουθία του επιτυχημένου τριήμερου εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκε το 2017 στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Μυκόνου, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού έχοντας θέμα «Στις διαδρομές των Μεταλλωρύχων της Μυκόνου, των Κυκλάδων, του Κόσμου», καθώς και της ανάθεσης με Απόφαση Δημάρχου (210/2018, ΑΔΑ Ψ69ΑΩΚΚ-2Ε1) για την παραγωγή κινηματογραφικής ταινίας ντοκιμαντέρ που αφορά στα μεταλλεία επισφραγίζοντας το ενδιαφέρον του Δήμου Μυκόνου για τα Μεταλλεία και την κοινότητα των μεταλλωρύχων.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.