ΤΟΠΙΚΑ

Black εβδομάδα στις Κυκλάδες με υπογραφή ΝΔ

Black εβδομάδα στις Κυκλάδες με υπογραφή ΝΔ

Παρασύρθηκαν από την «black Friday» οι Κυκλαδίτες βουλευτές  της ΝΔ. Συγκεκριμένα, έκαναν έκπτωση στις ψήφους τους αυτήν την εβδομάδα στο ελληνικό κοινοβούλιο, καταψηφίζοντας το Άρθρο 101, το οποίοαφορούσε στην εξειδίκευση της κρατικής μέριμνας για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές.

Η ερμηνεία της φράσης «εξειδίκευση της κρατικής μέριμνας» θα μπορούσε να σημαίνει ένα διαφορετικό οικονομικό, αγροτικό, επιχειρηματικό και επαγγελματικό μοντέλο, καθώς και σημαντικές αποφάσεις στο πλαίσιο της πολύπαθης Υγείας και Παιδείας.

Μεγαλώνει και εμπράκτως, λοιπόν, κυριολεκτικά και μεταφορικά, την απόσταση από τα νησιά μας η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας τις φοβίες των κατοίκων,ότι οι αποφάσεις παίρνονται, συνήθως, προς όφελος των μεγάλων αστικών κέντρων.

Δεν μπορούν οι επιχειρήσεις στα νησιά μας, να είναι βιώσιμες 3 μήνες, αλλά να έχουν έξοδα για 1 χρόνο. Δενείναι ηθικό κι ανθρώπινο, να υπάρχει εξοπλισμός για αιμοκαθάρσεις μόνο σε δύο νοσοκομεία, (Νάξου και Σύρου) στον πολυνησιακό και δυσπρόσιτο νομό των Κυκλάδων. Δεν αποτελεί ούτε καν ψήγμα αξιοβίωτηςζωής, να χρειάζεται ο ασθενής να ταξιδεύει τρεις φορές την εβδομάδα για τη θεραπεία του. Δεν είναι πολυεπίπεδα ορθό, να μην υπάρχει καθημερινή σύνδεση με τα δύο λιμάνια της Αθήνας, σε όλα τα νησιά. Δεν γίνεται να γκρεμίζονται και να σαπίζουν ιστορικά μνημεία του τόπου μας σήμερα, όπως ο «εναέριος σιδηρόδρομος» της Ορεινής Νάξου.

Πώς να λυθούν αυτά τα προβλήματα, τα οποία είναι μόνο μερικά από τα πολλά που βιώνουμε καθημερινά στο νομό μας, όταν δεν ψηφίζουν το συγκεκριμένο άρθρο οι Κυκλαδίτες βουλευτές μας; Που διαφωνούν;

Αναρωτιέμαι τελικά, ως άνθρωπος και ως πολιτικό ον… Είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά στον 21ο αιώνα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, που μεταλαμπάδευσεπολιτισμό στα πέρατα της υφηλίου;

Η αλήθεια είναι, ότι δε με εντυπωσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση αυτή, διότι μόνο όταν είναι στην αντιπολίτευση θυμάται αντίστοιχες προτάσεις. Όταν όμως ήταν στον κυβερνητικό «θώκο», «έσκαβε τον λάκκο» στους νησιώτες επιχειρηματίες, αυξάνοντας τον ΦΠΑ στο 24%. Κι έρχεται σήμερα η ΝΔ να βάλει την«ταφόπλακα» στην ελπίδα των νησιών και των ορεινών μας περιοχών για βιώσιμες λύσεις στο μέλλον.

Ήταν μοναδική ευκαιρία η συνταγματική αναθεώρηση, για να ενισχυθεί η νησιωτικότητα. Όμως οι Κυκλαδίτες βουλευτές, είτε αυτοί που ψηφίστηκαν από το νομό μας είτε αυτοί που έχουν καταγωγή, όφειλαν να «βάλουν πλάτη». Κι αν δεν ήθελαν λόγω κομματικής πειθαρχίας να ψηφίσουν την πρόταση αυτή, ας έκαναν μία παρόμοια εισήγηση, που θα ενίσχυε το αίσθημα των κατοίκων των νησιών και των ορεινών μας περιοχών.

Το κόμμα όμως πάνω απ’ όλα…

Για την ιστορία το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη βουλή για την εξειδίκευση της κρατικής μέριμνας για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές ήταν: ΝΑΙ 129, ΟΧΙ 158, ΠΑΡΩΝ 10.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο, να αναφερθώ και στην τροπολογία του ΜέΡΑ25 για τη μείωση συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, αναφορικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο».

Συγκεκριμένα εισηγήθηκε οι συντελεστές να μειωθούν σε 17%, 9% και 4% από 24%, 13% και 6%». Ακόμα μια φορά, η παράταξή μας αποδεικνύει, ότι δεν ασκεί μόνο κριτική αλλά προχωρά και σε προτάσεις, οι οποίες μόνο ανάπτυξη θα μας φέρουν και θα δημιουργήσουν τις βάσεις για να ενισχυθεί η νησιωτικότητα.

Ελπίζω, ή θέλω να ελπίζω, ότι οι τέσσερις κυβερνητικοί Κυκλαδίτες βουλευτές της ΝΔ και οι δύο Κυκλαδίτεςβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να ψηφίσουν την τροπολογία του Μέρα25.

Ίσως ήρθε ο καιρός που πρέπει να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα ορισμένοι και να αφήσουμε τις αντιπαραθέσεις και τις ιδεολογίες μας στην άκρη… Έστω για μία φορά!!!

Σταυριανός Εμμανουήλ(Μάνος)

Υπ. Επικοινωνίας ΠΣΕ Κυκλάδων Μέρα25ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.