ΤΟΠΙΚΑ

Ρεκόρ στις αεροπορικές αφίξεις για την Μύκονο

Ρεκόρ στις αεροπορικές αφίξεις για την Μύκονο
Η διαφορά εντοπίζεται στις Κυκλάδες (6,2%). Μεγαλύτερη είναι η αύξηση στην Μύκονο (10,4%) και μικρότερη στην Σαντορίνη (2,6%)

Περί τα 20,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις καταγράφηκαν στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας στο δεκάμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών που παρουσιάζονται στο τελευταίο στατιστικό δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), καταγράφοντας άνοδο 3,5% σε σύγκριση με πέρσι. Σε απόλυτα νούμερα, η διαφορά μεταφράζεται σε 687 χιλ. περισσότερους επιβάτες που ήρθαν στη χώρα μας αεροπορικώς από την αρχή του έτους. Η αύξηση συνεχίστηκε με επιταχυνόμενο ρυθμό και τον Οκτώβριο, φτάνοντας σε ποσοστό το 5,7% (91 χιλ. επιβάτες περισσότεροι).

Σύμφωνα με το δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ, η Αθήνα στο δεκάμηνο έχει αύξηση 11,6% σε σύγκριση με το 2018, ενώ και η Θεσσαλονίκη 7,5%. Στα ίδια επίπεδα με πέρσι ήταν η κίνηση στα περιφερειακά αεροδρόμια, με την άνοδο στις αφίξεις να ανέρχεται μόλις στο 0,6%

Ειδικότερα, αύξηση καταγράφεται στα Δωδεκάνησα (+0,4%), όπου η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος ήταν στην Κάρπαθο κατά 8,5%, ακολουθεί η Ρόδος με 5,5% και η Κως. Αντίθετα στην Κρήτη καταγράφεται μείωση (-1,9%), που -όπως αναφέρεται- οφείλεται στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου (-1,9%). Μικρή πτώση καταγράφεται στα Ιόνια Νησιά κατά 0,4%.Η μείωση προέρχεται από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας (-3%), καθώς τα υπόλοιπα αεροδρόμια παρουσιάζουν αύξηση.

Η μεγαλύτερη διαφορά εντοπίζεται στις Κυκλάδες (6,2%). Μεγαλύτερη είναι η αύξηση στην Μύκονο (10,4%) και μικρότερη στην Σαντορίνη (2,6%).Τέλος,στην Πελοπόννησο καταγράφεται αύξηση 9,5%, που προέρχεται από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας (+21,4%).

Υποχωρούν οι οδικές αφίξεις

Μικτή είναι η εικόνα στις οδικές αφίξεις. Τα στοιχεία δείχνουν πως τον Οκτώβριο υπήρξε άνοδος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι: καταγράφηκαν επιπλέον 31 χιλ. οδικές αφίξεις (+3,6%), με την πλειονότητα των μεθοριακών σταθμών να παρουσιάζει αύξηση. Στο δεκάμηνο όμως καταγράφηκαν 11,1 εκατ. οδικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση 1,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Καλπάζουν τα έσοδα

Την ίδια ώρα, ξεπερνά τις προσδοκίες η άνοδος στα τουριστικά έσοδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα έσοδα κατέγραψαν άνοδο 16% το Σεπτέμβριο και 14% στο εννεάμηνο. Συγκεκριμένα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 16,088 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο, από 14,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, ενώ τον Σεπτέμβριο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν σε 2,84 δισ. ευρώ από 2,45 δισ. ευρώ. Πέρσι, στο σύνολο του έτους, ήρθαν την Ελλάδα 30 εκατ. επισκέπτες από το εξωτερικό, με τα έσοδα να φτάνουν τα 15,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 10,2% σε σύγκριση με το 2017.

Όπως αναφέρουν φορείς του τουριστικού χώρου και επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς, το ζητούμενο πλέον είναι η αύξηση των εσόδων και της μέσης δαπάνης ανά επισκέπτη, κυρίως μέσω της αναβάθμισης του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
7
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.