ΤΟΠΙΚΑ

Ανεξέλεγκτη η φωτιά για έκτη μέρα στην Ρόδο

Ανεξέλεγκτη η φωτιά για έκτη μέρα στην Ρόδο
Σε Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης, περιλαμβάνεται σωρεία νομοθετικών ρυθμίσεων για τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές.
 
Όπως θα δείτε κατωτέρω στα άρθρα, υπάρχουν ειδικές διατάξεις και για την κατάρτιση των δημοτικών συνδυασμών, την κατανομή των εδρών και τις κοινότητες.
Για την κατάρτιση των συνδυασμών διευκρινίζεται ότι ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που μπορεί να έχει ένα συνδυασμός είναι ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε Δήμου. Επίσης, τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να είναι στελεχωμένα τουλάχιστον στο 60% των δημοτικών κοινοτήτων.
Στα ψηφοδέλτια, υπάρχει ποσόστωση τουλάχιστον 40% για τις γυναίκες. Τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να έχουν κατατεθεί το αργότερο την 31η Αυγούστου. Τα δύο παραπάνω ισχύουν και για τις περιφερειακές εκλογές.
Ειδικά για τις περιφερειακές εκλογές, αυξάνεται ο αριθμός των σταυρών προτίμησης σε πολλές περιφερειακές ενότητες, όπως και σε αυτές των Κυκλάδων. Μέχρι έναν σταυρό προτίμησης θα μπορούν να βάζουν οι ψηφοφόροι μόνο στις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν έναν περιφερειακό σύμβουλο. Σε εκλογικές περιφέρειες από δύο έως επτά εδρών οι σταυροί προτίμησης θα είναι μέχρι δύο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του AIRETOS.GR, η κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης του Νομοσχεδίου ξεκινά  την Παρασκευή στις 12:00 με την 1η συνεδρίαση της αρμόδιας για το Υπουργείο Υγείας Επιτροπής της Βουλής, ενώ η ψήφισή του ολοκληρώνεται στην Ολομέλεια την Πέμπτη  27 Ιουλίου.

Κατεβάστε σε μορφή PDF πατώντας ΕΔΩ

Οι αρχές έδωσαν εντολή τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Κυριακή οι κάτοικοι των χωριών Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι της Ρόδου να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τις κοινότητες αυτές και να κινηθούν προς την πόλη της Ρόδου.

Μήνυμα το οποίο εστάλη μέσω αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι, εκκενώστε τώρα προς Ρόδο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών» .

Νωρίτερα, είχε ζητηθεί η εσπευσμένη απομάκρυνση όσων βρίσκονταν στα χωριά της Λίνδου και της Καλάθου καθώς και στον οικισμό των Πεύκων, σύμφωνα με επείγουσα ειδοποίηση του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής.

Αυτά τα δύο χωριά και ο οικισμός βρίσκονται στις πλέον τουριστικές περιοχές της Ρόδου.

Νωρίτερα, στάλθηκε μήνυμα από το 112 για τους οικισμούς Γεννάδι και Κιοτάρι που καλούσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν, να κατευθυνθούν προς το Πλημμύρι.

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου για να διευκολυνθεί η απομάκρυνση ξένων πολιτών στην Ελλάδα λόγω των δασικών πυρκαγιών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο επικοινωνίας 210-3681730.

Το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε επιπρόσθετα τηλέφωνα επικοινωνίας στα οποία μπορούν να καλούν αποκλειστικά ξένοι πολίτες τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων. Πρόκειται για τους αριθμούς 210-3681259 και 210-3681350.

Το υπουργείο Εξωτερικών πάντως παρακαλεί τόσο τους Έλληνες όσο και τους ξένους πολίτες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να επικοινωνούν απευθείας και αποκλειστικά με την Πολιτική Προστασία στο τηλέφωνο 112.

Στο νησί έφθασε το βράδυ του Σαββάτου κυβερνητικό κλιμάκιο με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο, την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη και τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Παππά.

Με C-130 μεταβαίνουν στο νησί άλλες 2 ομάδες ΕΜΟΔΕ.

Χθες επιχείρησαν στα μέτωπα 3 Air Tractors, 1 ελικόπτερο Mi8, 2 Erickson, 4 CL-415, 2 Chinook, 1 AB214 και ένα Super Puma σε συντονιστικό ρόλο.

Το μέτωπο της φωτιάς

Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Βασιλής Βαθρακογιάννη δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες στην περίμετρο της πυρκαγιάς, στο κέντρο και ανατολικά της Ρόδου, δήλωσε στον ΣΚΑΙ

Η πυρκαγιά στο νησί θα μας απασχολήσει αρκετές ημέρες, τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως προτεραιότητά είναι η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής, οι αναζωπυρώσεις και οι κίνδυνοι που μπορεί να υπάρξουν κυρίως στην παραλιακή ζώνη εκεί όπου είναι οι περισσότεροι οικισμοί αλλά και ξενοδοχεία.

Ανέφερε πως οι δυνάμεις θα ενισχυθούν κατά την διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ κάποιες θα μεταβούν στο νησί ακτοπλοικώς από Πειραιά.

Πρόσθεσε πως με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να επιχειρήσουν 6 εναέρια μέσα, μεταξύ των οποίων εναέρια μέσα από Τουρκία και Κροατία, ενώ τόνισε ότι ανά ώρα θα ενισχύεται αυτή η δύναμη για οποιαδήποτε αναζωπύρωση στην περιοχή.

Στο σημείο επιχειρούν 204 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 39 οχήματα ενώ ήδη έφτασαν στο νησί τα 2 C-130 που μετέφεραν δυνάμεις της πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Φιλοξενία και διατροφή πληγέντων

Σε συνεννόηση με Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ρόδου έχουν διατεθεί για φιλοξενία και διατροφή πολιτών που απομακρύνθηκαν νωρίτερα προληπτικά από τα ξενοδοχεία τους συνεδριακοί χώροι ξενοδοχείων ικανοί να φιλοξενήσουν 3.190 ανθρώπους.

Από το υπουργείο Ναυτιλίας διατέθηκαν για τον ίδιο σκοπό ήδη 3 πλοία Ε/ΟΓ. Πρόκειται για τα Παναγία Σκιαδανη (600), Δωδεκάνησος Εξπρές (347) και Blue Star Chios (300). Σύνολικά μπορούν να υποδοεχθούν 1.247 ανθρώπους.

Εξασφαλίστηκαν μέσω της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού 70 τουριστικά λεωφορεία για τη μεταφορά τουριστών όπου χρειάζεται.

Απεγκλωβισμός τουριστών

Το Λιμενικό Σώμα με τη συνδρομή ιδιωτικών σκαφών προχώρησε στον απεγκλωβισμό ατόμων δια θαλάσσης από τις περιοχές Γεννάδι και Κιοτάρι. Απεγκλωβίστηκαν περίπου 2.500 άτομα.

Τόσο στο Γεννάδι όσο και στο Κιοτάρι υπάρχουν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες με τους τουρίστες να απομακρύνονται άμεσα τόσο μέσω στεριάς όσο και δια θαλάσσης.

Οι τουρίστες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία των τουριστικών γραφείων του νησιού και με λεωφορεία της δημοτικής επιχείρησης συγκοινωνιών ΡΟΔΑ σε γυμναστήρια και σχολικά συγκροτήματα του νησιού όπου και θα διανυκτερεύσουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα διανυκτερεύσουν και σε συνεδριακά κέντρα μεγάλων ξενοδοχείων ενώ τρία οχηματαγωγά πλοία βρίσκονται στο νησί. Πρόκειται για τα Παναγία Σκιαδανη (600 ατομα), Δωδεκανησος Εξπρές (347 ατομα) και Blue Star Chios (300 άτομα). Σύνολο 1247 άτομα.

dikaiologitika.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.