ΤΟΠΙΚΑ

Αλλάζουν όλα στο εκλογικό σύστημα, με 42% Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή

Αλλάζουν όλα στο εκλογικό σύστημα, με 42% Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή
Στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην τοπική αυτοδιοίκηση προχωρά το υπουργείο εσωτερικών

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να συναντηθεί με το νέο υπουργό Μάκη Βορίδη και αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, δήλωσε ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα έρθει προς έγκριση ο νέος εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκηση.

«Να τονίσω και εγώ την ξεχωριστή σημασία που αποδίδω στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος της Αυτοδιοίκησης, κάτι το οποίο αποτελούσε προεκλογική μας δέσμευση. Ήδη κάναμε κάποιες πρώτες παρεμβάσεις για να διευκολύνουμε τη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών.

Αποτελεί δέσμευσή μας, όμως, να αλλάξουμε το σύστημα της απλής αναλογικής για να ευθυγραμμίζεται με καλύτερο τρόπο η βούληση των δημοτών με τις πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια. Θα φέρουμε το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο είναι ώριμο προς έγκριση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο του Ιανουαρίου και εκτιμώ ότι μπορούμε να νομοθετήσουμε πολύ σύντομα μετά, πάντα σε συνεννόηση με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επιστροφή στο παλιό σύστημα 

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες η κυβέρνηση θα επαναφέρει το παλιό ποσοστό του 42% στις εκλογές του α’ γύρου για την άμεση εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, οι οποίες θα διασφαλίζουν τα 3/5 του συνόλου των εδρών, δηλαδή μια σημαντική πλειοψηφία.

Όσοι λάβουν λιγότερο από 42% και οδηγηθούν σε β΄ γύρο όπου θα χρειαστεί το 50% +1 για την ανάδειξη του νικητή, είναι πιθανόν να έχουν μικρότερη πλειοψηφία, κατά μία ή παραπάνω έδρες.
Πάντως, σε όλους τους Δήμους και της Περιφέρειες, οι παρατάξεις που θα κερδίσουν τις εκλογές θα διασφαλίσουν την απαραίτητη πλειοψηφία προκειμένου να ασκήσουν διοίκηση.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.