ΤΟΠΙΚΑ

Τέλος από σήμερα στα χάρτινα τιμολόγια μπαίνουν στην ζωής μας τα ηλεκτρονικά

Τέλος από σήμερα στα χάρτινα τιμολόγια μπαίνουν στην ζωής μας τα ηλεκτρονικά

Πρεμιέρα κάνει σήμερα η υποχρεωτική έκδοση και καταχώρηση των τιμολογίων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myData» που δημιούργησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η υποχρέωση αυτή ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις ακόμη και όσους αμείβονται με μπλοκάκι.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία μπαίνουν στη ζωή των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών αν και για φέτος δεν επιβάλλονται πρόστιμα από την εφορία για όσους δεν κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται έως το τέλος του έτους να καταθέσει στη Βουλή νομοθετική διάταξη που θα ορίζει τα πρόστιμα για τους παραβάτες.

Οι επαγγελματίες που έχουν τζίρο έως 50.000 ευρώ το χρόνο μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή “timologio” που δημιούργησε και προσφέρει δωρεάν η ΑΑΔΕ.

Όσοι έχουν ετήσια ακαθάριστα έσοδά άνω των 50.000 ευρώ και εκδίδουν άνω των 50 τιμολογίων παροχής υπηρεσιών ετησίως οφείλουν να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα εκδιδόμενα παραστατικά μέσω των ειδικών εφαρμογών που διατίθενται στο εμπόριο ή χρησιμοποιούν τα λογιστικά γραφεία.

Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις, πριν από τη διαβίβαση των παραστατικών στην πλατφόρμα myDATA θα πρέπει να γνωρίζουν:

  • τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου έως την 1η Οκτωβρίου ή την 1η Νοεμβρίου διαβιβάζονται στην πλατφόρμα έως και την 31η Μαρτίου
  • μέσω της εφαρμογής «timologio» επιχειρήσεις και επαγγελματίες μπορούν να διαμορφώσουν το προφίλ τους, να συνθέσουν το πελατολόγιο τους, να οργανώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που τιμολογούν, να εκδώσουν και να αποθηκεύσουν σε μορφή pdf τα κάθε είδους παραστατικά.
  • η έκδοση παραστατικών μέσω της εφαρμογής «timologio» δίνει τη δυνατότητα κάθε συναλλαγή να αποστέλλεται αυτόματα στο myDATA (έσοδα) του επαγγελματία και στο myDATA (έξοδα) της επιχείρησης – πελάτη.
  • Η εφαρμογή timologio δεν αποστέλλει τα εκδιδόμενα παραστατικά στο λήπτη. Η αποστολή είναι ευθύνη του χρήστη της εφαρμογής.

mononews.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
7
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.