ΤΟΠΙΚΑ

Τεράστιο το πρόβλημα στο νησί με τους εργάτες

Τεράστιο το πρόβλημα στο νησί με τους εργάτες
«Ο Δήμος Μυκόνου έχει ήδη εκπονήσει και ξεκινάει την υλοποίηση ενός σχεδίου για τη δημιουργία συσσιτίου για τους εργάτες»

Έκκληση προς όλους για παύση των οικοδομικών εργασιών και δραστηριοτήτων στη Μύκονο έκανε προ ημερών ο δήμαρχος του νησιού, Κωνσταντίνος Κουκάς, ο οποίος έστειλε και σχετικό υπόμνημα στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Η έντονη οικοδομική δραστηριότητα στο νησί των ανέμων έχει ξεκινήσει από τις αρχές του έτους, ως προετοιμασία για την τουριστική περίοδο. Παρά την εμφάνιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, τη λήψη μέτρων και τις εκκλήσεις για παύση των εργασιών, ο οικοδομικός κλάδος στη Μύκονο συνεχίζει σχεδόν απτόητος τη λειτουργία του. Οι συλλήψεις, δε, για παράνομες οικοδομικές εργασίες αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στο νησί.

Σε συνθήκες μαζικής στέγασης και συγχρωτισμού

Σύμφωνα με ενδιαφέρον ρεπορτάζ της «Καθημερινής», περισσότεροι από 1.000 αλλοδαποί εργάτες, με ή χωρίς χαρτιά, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί, διαμένοντας σε συνθήκες μαζικής στέγασης, αλλά και εργαζόμενοι σε συνθήκες συγχρωτισμού.

Ευτυχώς, το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας μείωσε ήδη κατά μεγάλο ποσοστό την προσέλευση των εργαζομένων στα εργοτάξια, αφού στην πλειονότητά τους δεν έχουν χαρτιά και δεν μπορούν να μετακινηθούν χωρίς νόμιμη άδεια εργοδότη, όμως το πρόβλημα συνεχίζει να είναι υπαρκτό.

«Έχω κάνει και προσωπικές εκκλήσεις στους ντόπιους επιχειρηματίες να σταματήσουν την οικοδομική δραστηριότητα. Κάποιοι αυτοβούλως το έπραξαν, άλλοι όμως εργολάβοι που έχουν υπογεγραμμένα συμβόλαια παράδοσης, δεν μπορούν να κάνουν αναστολή χωρίς επίσημη κυβερνητική απόφαση», αναφέρει ο δήμαρχος Μυκόνου στην «Καθημερινή».

Έρχεται συσσίτιο για τους εργάτες

Κι αν απαγορευθεί  η οικοδομή δραστηριότητα, τι θα απογίνουν οι χιλιάδες αυτοί εργαζόμενοι εγκλωβισμένοι στο νησί και χωρίς μεροκάματο; «Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο ο Δήμος Μυκόνου έχει ήδη εκπονήσει και ξεκινάει την υλοποίηση ενός σχεδίου για τη δημιουργία συσσιτίου για τους εργαζομένους αυτούς, αλλά και για την κάλυψή τους σε οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειαστεί, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκάς.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.