ΤΟΠΙΚΑ

Δραματικό καλοκαίρι για τον τουρισμό στις Κυκλάδες

Δραματικό καλοκαίρι για τον τουρισμό στις Κυκλάδες
Τον φετινό Απρίλιο όλα ανεξερέτως τα νησιά θα μοιάζουν με «φαντάσματα» σε τουριστικό επίπεδο

Δραματικές είναι οι επιπτώσεις στον κλάδο του τουρισμού διεθνώς και στην Ελλάδα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι οποίες είναι πλέον ορατές για όλο το 2020, σε αντίθεση με άλλους κλάδους της οικονομίας που οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ταχύτερη ανάκαμψη.

Στην παρούσα φάση, δε μπορεί να υπάρξει τουρισμός με όλα τα ξενοδοχεία της χώρας κλειστά, τις αεροπορικές  εταιρείες καθηλωμένες, τις ακυρώσεις να αυξάνονται καθημερινά και με δισεκατομμύρια πολίτες σε καθεστώς απομόνωσης.

Στις Κυκλάδες, το Πάσχα των Καθολικών στην Ευρώπη και γενικότερα την υφήλιο (δύο εβδομάδες πριν το ελληνικό Πάσχα), σηματοδοτούσε την έναρξη της τουριστικής περιόδου για αρκετά νησιά.

Τον φετινό Απρίλιο όλα ανεξερέτως τα νησιά θα μοιάζουν με «φαντάσματα» σε τουριστικό επίπεδο, μιας και θεωρείται απίθανο να υπάρξει τουριστική δραστηριότητα. Η περίοδος του Πάσχα είναι χαμένη και δίπλα στις αμιγώς τουριστικές επιχειρήσεις, τις συνέπειες θα υποστούν και άλλες συναφείς η λειτουργία των οποίων έχει ανασταλεί.

Κανείς δε μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα ποια κατάσταση θα επικρατεί τον Μάιο ή τον Ιούνιο, καθώς, όσο κι αν περιορισθεί η πανδημία, εκτιμάται, ότι αρκετά μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν για τους επόμενους μήνες, ακόμη και κατά την θερινή περίοδο.

Σήμερα, δε μπορεί καν να προσδιορισθεί χρονικά, πότε θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα και στις Κυκλάδες και κάτω από ποιες συνθήκες.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις,  οι επιπτώσεις στον τουρισμό θα συνεχιστούν για όλη τη χρονιά. Ένας κλάδος που κράτησε ζωντανή την ελληνική οικονομία και την Ελλάδα για 10 ολόκληρα χρόνια στη διάρκεια της ύφεσης και οδήγησε στην απώλεια του 25% του ΑΕΠ, μοιάζει να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος μέσα σε 15 ημέρες.

Μακάρι, το τουριστικό θαύμα που συντελέστηκε το 2010 να γίνει και φέτος πραγματικότητα παρά τις απαισιόδοξες ενδείξεις.

Καλό θα να έχουμε στο μυαλό μας και κάποια επιμέρους σημαντικά στοιχεία.

Μεγάλος αριθμός τουριστών που ανήκει στις ευπαθείς  ομάδες λαμβάνει συστάσεις των γιατρών να αποφύγουν ταξίδια μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο ή η θεραπεία.

Ένα άλλο γεγονός που καθιστά την ανάκαμψη του τουρισμού μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση είναι ότι αγορές που τροφοδοτούσαν την Ελλάδα με εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες έχει πληγεί βαρύτητα από την πανδημία. Αναφέρονται χαρακτηριστικά η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Αγγλία αλλά και οι ΗΠΑ.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.