ΤΟΠΙΚΑ

“Υγειονομικές “βόμβες” στις Κυκλάδες εξαιτίας των παράνομων χωματερών

“Υγειονομικές “βόμβες” στις Κυκλάδες εξαιτίας των παράνομων χωματερών

Ένα σημαντικό τμήμα της νησιωτικής χώρας εξακολουθεί να ασφυκτιά υπό το βάρος των σκουπιδιών της. Ειδικά κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν ορισμένα νησιά, μετατρέπονται σε «υγειονομικές βόμβες» και δυστυχώς, αρκετά από αυτά βρίσκονται στις Κυκλάδες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής Eco στο Mega, πολλά νησιά διαθέτουν ακόμη ενεργούς Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων, δηλαδή παράνομες χωματερές. Είναι 9 νησιά στις Κυκλάδες, 3 στα Δωδεκάνησα, 3 στο Βόρειο Αιγαίο, 1 στον Αργοσαρωνικό και 3 νησιά στο Ιόνιο.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Καλύμνου, νησί στο οποίο η κατάσταση είναι απελπιστική με το «ηφαίστειο» σκουπιδιών να απειλεί την υγεία των κατοίκων, αλλά και να δυσφημεί την τουριστική εικόνα του νησιού αφού η χωματερή βρίσκεται στην είσοδό του.

Οι δημοτικές αρχές των συγκεκριμένων νησιών πιστεύουν ότι το πρόβλημα οφείλεται στην έλλειψη υποδομών ανακύκλωσης, στην έλλειψη προσωπικού καθαριότητας και στο γεγονός ότι τα νησιά στερούνται χώρων ταφής, για αυτό και δημιουργούνται παράνομες χωματερές.

Το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας καθώς επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία, το φυσικό περιβάλλον και τον τουρισμό.

Στην περιοχή μας, το συγκεκριμένο θέμα είναι μεγάλο στοίχημα για να αντιμετωπισθεί με αποτελεσματικότητα από το νέο Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, οποίος καλείται να δώσει τέλος σε ένα πρόβλημα πολλών δεκαετιών.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.