ΤΟΠΙΚΑ

Ξαπλώστρες: Πρόστιμα με το… κυβικό για όσους κλείνουν τις παραλίες

Ξαπλώστρες: Πρόστιμα με το… κυβικό για όσους κλείνουν τις παραλίες

Απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, ανοίγει το δρόμο για επιβολή προστίμων από 2.000 έως και 60.000 ευρώ σε όσους παρεμποδίζουν την ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού σε κοινόχρηστους χώρους δίπλα στη θάλασσα, σε παραλίες, σε ποτάμια, λίμνες και λιμνοθάλασσες, και το μέτρο για την επιβολή των προστίμων θα είναι αντίστοιχο των όγκο των εμποδίων.

Σύμφωνα με το euro2day.gr, κάθε κυβικό μέτρο παράνομης κατασκευής επιφέρει πρόστιμο 500 ευρώ,με ελάχιστο τις 2.000 ευρώ και μέγιστο τις 60.000 ευρώ. Σε άλλες περιπτώσεις, κάθε εκατό εκατοστά εμποδίων που κλείνουν την πρόσβαση, κοστίζουν 500 ευρώ.

Οι έλεγχοι θα διενεργούνται από μικτά κλιμάκια, στα οποία τον κύριο λόγο θα έχει η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Σύμφωνα με την απόφαση, οποιαδήποτε παράνομη κατασκευή όπως κτίσματα, τοιχία, ζαρντινιέρες, περιφράξεις μεταξύ των οποίων ανεμοφράκτες και καλαμωτές, οδηγεί σε πρόστιμο 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο της κατασκευής. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, το πρόστιμο θα τετραπλασιάζεται.

Τα πρόστιμα

Για την τοποθέτηση κινητού στοιχείου που δεν μπορεί να μετακινηθεί εύκολα, όπως ενδεικτικά αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, άλλων βαρέων τροχήλατων οχημάτων, τεντών, με τρόπο που τα ανωτέρω αποτρέπουν τη διέλευση του κοινού προς τη θάλασσα, το πρόστιμο των 500 ευρώ επιβάλλεται ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που παρεμποδίζεται. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο των αντικειμένων που παρεμποδίζουν τη διέλευση.

Επιπλέον:

  • Η ρίψη μπάζων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων σε σημεία διέλευσης του κοινού προς τη θάλασσα επιφέρει πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται.
  • Η άσκηση κάθε είδους δραστηριότητας ή εκδήλωσης, ατομικής ή συλλογικής, επαγγελματικής ή μη, μόνιμης ή προσωρινής, κατά τρόπο που κωλύει την άμεση πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα, επιφέρει πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται.
  • Κάθε είδους σωματική ή λεκτική παρεμπόδιση, η οποία αποτρέπει τη διέλευση του κοινού προς τη θάλασσα, οδηγεί σε πρόστιμο 2.000 ευρώ.
  • Η παράλειψη του παραβάτη να άρει την παρεμπόδιση εντός των προθεσμιών  που ορίζονται, λογίζεται ως νέα, αυτοτελής κύρωση. Η προθεσμία ανά κατηγορία παράβασης είναι 30 ημέρες για την απομάκρυνση κατασκευών, τρεις ώρες για την απομάκρυνση κινητών στοιχείων, μία ώρα για σωματική ή λεκτική παρεμπόδιση.

Οι διατάξεις αφορούν σε κοινόχρηστους χώρους του αιγιαλού, της παραλίας, της όχθης, της παρόχθιας ζώνης, του υδάτινου στοιχείου, του πυθμένα και του υπεδάφους του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και της κοίτης πλεύσιμου ποταμού. Εφαρμόζονται, δε, αναλογικά και για όχθες, παρόχθιες ζώνες, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και της κοίτης πλεύσιμου ποταμού.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.