ΤΟΠΙΚΑ

Xάκαραν το IPhone 37χρονης στη Μύκονο και της απέσπασαν 1.264 ευρώ

Xάκαραν το IPhone 37χρονης στη Μύκονο και της απέσπασαν 1.264 ευρώ

Έγκληση κατά αγνώστων δραστών υπέβαλε 37χρονη στο αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων Μυκόνου αφότου ειδοποιήθηκε από την Τράπεζα Κύπρου για συναλλαγές και χρεώσεις σε… προϊόντα της Σιγκαπούρης

Στα «πλοκάμια» της ηλεκτρονικής απάτηςεγκλωβίζονται ολοένα και περισσότεροι πολίτες που από τη μια στιγμή στην άλλη έρχονται αντιμέτωποι με απρόσμενα υψηλές χρηματικές απώλειες. Τα περιστατικά που μαρτυρούν χακάρισμα και παραβίαση των προσωπικών στοιχείων διαδικτυακών χρηστών έχουν πυκνώσει, με μια νέα υπόθεση να έρχεται στο φως μετά τη δημοσιοποίηση καταγγελίας για εξαφάνιση ποσού άνω των 1.000 ευρώ από τραπεζικό λογαριασμό.

Έγκληση κατά αγνώστων δραστών υπέβαλε 37χρονη στο αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων Μυκόνουαφότου ειδοποιήθηκε από την Τράπεζα Κύπρου για συναλλαγές και χρεώσεις σε… προϊόντα της Σιγκαπούρης.

Λόγω των συναλλαγών, για τις οποίες ποτέ δεν έλαβε επίσημη επιβεβαίωση, έχασε το ποσό των 1.264 ευρώ. Στη συνέχεια, όμως, αντιλήφθηκε ότι το κινητό της, μάρκας iPhone 12, όπου και διατηρούσε τη χρεωστική της κάρτα, είχε χακαριστεί.

Τη στιγμή που διενεργείται προανάκριση για το περιστατικό, υπενθυμίζεται ότι ανάλογο συμβάναπασχόλησε προ ημερών τις αστυνομικές, Αρχές της Τρίπολης όπως είχε αποκαλύψει το protothema.gr. Θυμίζουμε ότι από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης προέκυψε ότι κύκλωμα δραστηριοποιείται συστηματικά σε ηλεκτρονικές απάτες από το φθινόπωρο του 2021.

Σε συντονισμένη και ευρεία αστυνομική επιχείρηση με την συνδρομή κι άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ, πουκορυφώθηκε στις 23 Ιουνίου στην Κόρινθο και στη Θήβα, συνελήφθησαν πέντε μέλη της συμμορίας, ηλικίας 22 έως 32 ετών, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη με υπολογιστή, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα, πλαστογραφία, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων.

Το «στρατηγείο» των αρχηγικών μελών της συμμορίας ήταν μέσα σε καταυλισμό Ρομά στον νομό Κορινθίας. Τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης είχαν στήσει το «επιχειρησιακό» τηλεφωνικό κέντροεντός του καταυλισμού. Καλούσαν τα θύματα και απέστελναν τους απατηλούς συνδέσμους, δήθεν ότι αποστολέας είναι κάποια συστημική τράπεζα.

Ο καταυλισμός φυλασσόταν από μέλη τους που είχαν σκοπό την άμεση ειδοποίηση του «τηλεφωνικού κέντρου», που απαρτιζόταν από τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, σε περίπτωση εμφάνισης διωκτικών άρχων. Χρησιμοποιούσαν κώδικες ονομασίες για τα χρήματα που αποκόμιζαν από τις απάτες τα οποία και ονόμαζαν «ναργιλέδες» ή «γεύσεις» (ναργιλέ).

Είχαν δημιουργήσει απατηλά email και συνδέσμους links που προσομοίαζαν το διαδικτυακό περιβάλλον των ελληνικών τραπεζών. Τα μέλη της συμμορίας γνώριζαν το web-banking. Αφού αποκτούσαν ηλεκτρονική πρόσβαση, μεγάλωναν τα όρια ανάληψης από τους λογαριασμούς των θυμάτων και αλλάζοντας κωδικούς πρόσβασης «κλείδωναν» εκτός τα θύματά τους, ώστε να είναι ανήμπορα να κάνουν την οποιαδήποτε ενέργεια.

Μάλιστα, τα μέλη της συμμορίας επένδυαν τα κέρδη από τις παράνομες δραστηριότητές τους στο χτίσιμο πολυτελών κατοικιών…

protothema.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.