ΤΟΠΙΚΑ

Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων: Ποιοι θα πληρώνουν ΦΠΑ από 1/1/2024

Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων: Ποιοι θα πληρώνουν ΦΠΑ από 1/1/2024

Προσπάθεια εξισορρόπησης των επιβαρύνσεων που ακολουθούν τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, με τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου Airbnb και Booking), καταβάλλεται πλέον μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία ανακοίνωσε στην 87η ΔΕΘ για την επιβολή ΦΠΑ.

Αυτό θα αφορά τα εισοδήματα ιδιοκτητών που διαθέτουν από 3 ή περισσότερα ακίνητα στη βραχυχρόνια μίσθωση, ενώ παράλληλα θα ακολουθείται και από τα υπόλοιπα τέλη που επιβάλλονται σε επαγγελματίες του κλάδου, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ. Το μέτρο θα ισχύσει από την 1/1/2024

Μέχρι σήμερα, το εισόδημα φυσικών προσώπων που αποκτώνται από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου και από ενοίκια και μακροχρόνιες μισθώσεις φορολογείται ως εξής συντελεστές:

-15% για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ,

-35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ και

-συντελεστή 45% για μισθώματα άνω των 35.000 ευρώ.

Προϋπόθεση για τη βραχυχρόνια μίσθωση είναι τα ακίνητα να εκµισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων. Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό αποτελεί εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα του άρθρου 21 του Ν. 4172/2013, όπως ισχύει.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η βραχυχρόνια μίσθωση έχει σημειώσει τεράστια άνοδο και έχει αποδειχθεί μια προσοδοφόρα αγορά χάρη σε μια σειρά από παράγοντες. Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων έχει φέρει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις σε αστικά κέντρα, σε τουριστικούς προορισμούς, αλλά και σε «απάτητες» γωνιές της χώρας.

Σύμφωνα με τις πρόχειρες εκτιμήσεις ότι ο τζίρος της οικονομίας του Airbnb στην Ελλάδα αναμένεται να αγγίξει τα 4 δισ. ευρώ φέτος.

Στο Airbnb υπολογίζεται πως διατίθενται περί τα 100.000 δωμάτια, διαμερίσματα και σπίτια ανά την Ελλάδα. Μόνο το κέντρο της Αθήνας αριθμεί 12.345 καταχωρίσεις στην πλατφόρμα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Inside Airbnb που παρακολουθεί το φαινόμενο του Airbnb παγκοσμίως.

Στη Θεσσαλονίκη, οι καταχωρίσεις ανέρχονται σε 3.717, στην Κρήτη βρίσκουμε 25.425 καταχωρίσεις συνολικά, ενώ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με προεξάρχουσες τις Κυκλάδες, ο αριθμός εκτοξεύεται στις 32.186.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής από 1 έως 6 ευρώ στα πολυτελή ξενοδοχεία για ενίσχυση του αποθεματικού για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις φυσικές καταστροφές. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ο φόρος κυμαίνεται από 0,5 έως 4 ευρώ την ημέρα.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.