ΤΟΠΙΚΑ

Τροχαία: Πολύ ψηλά στην πανελλαδική λίστα νεκρών και τραυματιών τα νησιά του Ν. Αιγαίου

Τροχαία: Πολύ ψηλά στην πανελλαδική λίστα νεκρών και τραυματιών τα νησιά του Ν. Αιγαίου
Σχεδόν 20.000 άνθρωποι έχασαν άδικα τη ζωή τους στην άσφαλτο το 2021 στην Ευρώπη και 624 στην Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Eurostat.

Στην ΕΕ συγκεκριμένα, το 2021 κατέληξαν στον θάνατο σε τροχαία δυστυχήματα 19.917 άτομα, που ισοδυναμούν με 45 θανάτους από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Στην ετήσια αναφορά της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (16/11) αποτυπώνεται μια τραγική εικόνα, όχι μόνο εξαιτίας των ανθρώπων που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους, αλλά και λόγω των σοβαρών τραυματισμών που προκαλούν σοβαρές αναπηρίες, πολύ συχνά δια βίου.

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τους περισσότερους θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού και πιο συγκεκριμένα σε τρεις περιοχές.

Είναι η Πελοπόννησος με 109 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, το Νότιο Αιγαίο με 103 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού και η Στερεά Ελλάδα με 89 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο πολύ μεγάλος αριθμός θανατηφόρων τροχαίων στα νησιά του Νότιου Αιγαίου, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, οφείλεται στη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού τους κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και δε σχετίζεται με το μόνιμο πληθυσμό. Όμως, σχετίζεται άμεσα με το προβληματικό οδικό δίκτυο πολλών νησιών.

Στην Αττική καταγράφηκαν 49 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού και στην Κεντρική Μακεδονία 41.

Το υψηλότερο ποσοστό θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στην ΕΕ καταγράφηκε στη γαλλική περιφέρεια της Γουαδελούπης με 159 θανατηφόρα τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Ακολουθούν, το Σεβεροζαπαντέν της Βουλγαρίας (133) και η Γκουγιάν (120), επίσης περιφέρεια της Γαλλίας.

Συνολικά, 24 περιφέρειες της ΕΕ με τα περισσότερα τροχαία (δηλαδή τουλάχιστον 80 θανατηφόρα τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων), τονίζονται με σκούρο μπλε χρώμα στο χάρτη.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.