BUSINESS

Τουρκία και Airbnb απειλούν τα έσοδα του τουρισμού

Τουρκία και Airbnb απειλούν τα έσοδα του τουρισμού

Τον πρώτο απολογισμό μετά και την τυπική λήξη του καλοκαιριού κάνουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού. Μπορεί οι δημοφιλείς προορισμοί –Κρήτη, νησιά του Ιονίου, Ρόδος, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη, Χαλκιδική– να «βούλιαξαν» από ξένους τουρίστες, αλλά και προορισμοί με μικρότερη ζήτηση στα ταξιδιωτικά πακέτα να καταγράφουν μια ικανοποιητική περίοδο από πλευράς αφίξεων, εντούτοις το νέο ρεκόρ στον αριθμό των επισκεπτών δεν δείχνει μέχρι στιγμής να αποτυπώνεται στο τουριστικό ταμείο.

Οι βασικοί λόγοι γι’ αυτό είναι τρεις, όπως αναφέρουν στο «Κ» οι ξενοδόχοι. Πρώτον, η ολική ανάκαμψη της Τουρκίας, που απορρόφησε μεγάλο όγκο των Γερμανών και των Ρώσων επισκεπτών, σε συνδυασμό με τις καλές επιδόσεις της Αιγύπτου και της Τυνησίας, που συρρίκνωσαν τα μερίδια της ζήτησης. Δεύτερον, η άνοδος στις πληρότητες των καταλυμάτων εκτός ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων μέσω των διάφορων πλατφορμών ενοικίασης κατοικιών (όπως η Airbnb), και, τέλος, η υστέρηση στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, που είχε αρχίσει να καταγράφεται ήδη από τον Ιούνιο.

Σε αντίθεση με τον υψηλό ρυθμό των προκρατήσεων, που παρατηρήθηκε μέχρι και τον Μάρτιο από όλες τις βασικές για τον ελληνικό τουρισμό ξένες αγορές, με κυρίαρχες τις Γερμανία και Αγγλία, οι last minute κρατήσεις δεν εξελίχθηκαν σύμφωνα με τις προβλέψεις. Το αποτέλεσμα ήταν πολλά πακέτα να διατεθούν με χαμηλότερες τιμές, σε μια προσπάθεια να κρατηθούν υψηλά οι πληρότητες. Για τις εισπράξεις, όμως, η εξέλιξη αυτή κάθε άλλο παρά καλή ήταν.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.