ΤΟΠΙΚΑ

Τουρισμός: Ως 420 εκατ. ευρώ οι ενισχύσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις

Τουρισμός: Ως 420 εκατ. ευρώ οι ενισχύσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι των επιδοτήσεων και τι θα λάβουν – Διαφορετικό το ύψος της ενίσχυσης για ξενοδοχεία και υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις – Γιατί δεν θα χρησιμοποιηθούν και τα 800 εκατ. ευρώ που ενέκρινε η Κομισιόν – Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις

Στα 350 εκατ. ευρώ με προοπτική επέκτασης του στα 420 εκατ. ευρώ, εφόσον υπάρξει υπερκάλυψη θα είναι το πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, το οποίο θα ανακοινώσει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση. Προηγήθηκε το «πράσινο φως» απ’ τις ρυθμιστικές Αρχές της Κομισιόν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ποσό των ενισχύσεων που εγκρίθηκε φθάνει τα 800 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο αρμόδιες πηγές απ’ το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων διευκρίνιζαν ότι το ποσό δεν πρόκειται να ξεπερνά τα 420 εκατ. ευρώ και ότι συνηθίζεται στις αιτήσεις κάθε προγράμματος να προβλέπεται μεγαλύτερο ποσό ως «ασφάλεια» στην περίπτωση που χρειαστεί να ανοίξει αργότερα δεύτερος κύκλος χρηματοδοτήσεων ώστε να αποφευχθεί ξανά η γραφειοκρατική διαδικασία των Βρυξελλών.

Υπογραμμίζουν σε κάθε τόνο πάντως ότι το ποσό του προγράμματος δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 420 εκατ. ευρώ με δεδομένο κιόλας ότι πρόκειται για ποσό του ΕΣΠΑ που ουσιαστικά θα αφαιρεθεί από άλλες Δράσεις.

Οι δικαιούχοι

Το καθεστώς συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και θα είναι ανοικτό σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους που παρουσίασαν μείωση του κύκλου εργασιών άνω του 30% κατά το 2020, σε σύγκριση με το 2019. Σκοπός του καθεστώτος είναι να παρέχει στους δικαιούχους το κεφάλαιο κίνησης που χρειάζονται για την απόκτηση πρώτων υλών απαραίτητων για τις δραστηριότητές τους.

Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Στα ξενοδοχεία τίθεται ως ανώτατο ποσό ανά επιχορήγηση το 5% του ετήσιου κύκλου εργασιών του δικαιούχου (ανά ΑΦΜ).

Για τις λοιπές επιχειρήσεις του κλάδου (τουριστικά γραφεία, τουριστικά λεωφορεία κ.ο.κ.) ως ανώτατο ποσό ανά επιχορήγηση προσδιορίζεται το 2,5% του καθαρού ετήσιου κύκλου εργασιών του δικαιούχου (ανά ΑΦΜ).

Και στις δύο περιπτώσεις ωστόσο θα τεθεί ως ανώτατο όριο οι 400.000 ευρώ.

Επίσης οι ενισχύσεις ανά δικαιούχο δεν θα υπερβαίνουν τα 1,8 εκατ. ευρώ ενώ τα ποσά θα έχουν χορηγηθεί στο σύνολο τους το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν. Η εκτελεστική αντιπρόεδρος, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αρμόδια για την Πολιτική Ανταγωνισμού, σημείωσε ότι «αυτό το ελληνικό καθεστώς ύψους 800 εκατ. ευρώ θα διευκολύνει την πρόσβαση σε ρευστότητα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού. Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία και αυτό το καθεστώς θα συμβάλει στη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητάς τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

«Θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη-μέλη με σκοπό την εξεύρεση εφικτών λύσεων για να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της έξαρσης του κορωνοϊού σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ», συμπλήρωσε η κ. Βεστάγκερ.

πηγή protothema.gr
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
7
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.