ΤΟΠΙΚΑ

Το ΖΥΜΩΤΟ της Μυκόνου με όνομα βαρύ σαν ιστορία

Το ΖΥΜΩΤΟ της Μυκόνου με όνομα βαρύ σαν ιστορία
Ένας φούρνος ανάμεσα σε μπουτίκ στα Ματογιάννια είναι το σημείο αναφοράς στη Μύκονο και δεσπόζει στο κέντρο του νησιού

Αν ξεχωρίζει κάτι στα Ματογιάννια της Μυκόνου εκτός από τα πανάκριβα μαγαζιά, είναι αυτό το παραδοσιακό στοιχείο που μένει στο χρόνο για να θυμίζει την παράδοση και τις αρχές του νησιού.

Μια τέτοια γωνιά ένας, εξαιρετικός χώρος και «πρέσβης» της αυθεντικής μυκονιάτικης γεύσης είναι ο φούρνος το ΖΥΜΩΤΟ στην Χώρα του νησιού.

Εκεί στο σοκάκι ξεχωρίζουν οι μυρωδιές από τα κρίθινα παξιμάδια, οι διπυρήτες όπως είναι γνωστοί, που συνόδευαν για χρόνια Έλληνες και ξένους ναυτικούς, αφού αντέχουν στο χρόνο χωρίς να χάνουν τη γεύση τους.

Ένα παραδοσιακό αρτοσκεύασμα της Μυκόνου που με πολύ μεράκι και τέχνη βρήκαμε στο ΖΥΜΩΤΟ ανάμεσα σε άλλες δημιουργίες που σε στέλνουν ιδανικά.

Αν μάλιστα συνδυαστεί ο διπυρήτης άρτος συνδυαστεί και  με την κοπανιστή, φτιάχνεται ο περίφημος μυκονιάτικος μεζές «μόστρα».

Κάτι ανάλογο με τον κρητικό ντάκο, φτιάχνεται με κρίθινο παξιμάδι, βρεγμένο με τη σωστή ποσότητα νερού, λιωμένη ντομάτα και κοπανιστή, ενώ για τη γαρνιτούρα αρκεί λίγο ελαιόλαδο, ρίγανη και κάππαρη!

Στο ΖΥΜΩΤΟ της Χώρας Μυκόνου ένα φούρνο που δημιούργησε με μεράκι η Μαργαρίτα Κουκά , εκτός από διπυρήτες, θα βρεις ακόμα το πρωτοφούρνι, ένα ψωμί που μοιάζει με την γνωστή λαγάνα, την κουβαρωτή, ένα βαρύ ζυμωτό ψωμί που φτιάχνεται με διάφορα άλευρα αλλά συνήθως κυρίαρχο το κρίθινο, μοστράκια, παξιμαδάκια δηλαδή έτοιμα για να φτιάξεις την σαλάτα που αναφέραμε πριν και διάφορες κουλούρες, με σταφίδα.

Όλων των ειδών τους άρτους και έτσι θα δεις ένα κομμάτι της αυθεντικής ιστορίας της Μυκόνου και παράλληλα να δοκιμάσεις αλλά και να δεις πως φτιάχνονται όλα αυτά τα καλούδια.

Κρυμμένο στα σοκάκια της Χώρας το ΖΥΜΩΤΟ από έξω δεν μοιάζει με φούρνο αλλά σίγουρα αν αφεθείς θα σε καθοδηγήσει η μύτη σου από τα φρεσκοψημμένα ψωμιά, που μόλις βγαίνουν από τον φούρνο θα καταλάβεις πως πρόκειται για κάτι ιδιαίτερο και μοναδικό.

 


Πάνω από δυο δεκαετίες , με μοναδική προσθήκη των τελευταίων ετών καθημερινά τα φαγητά σε πακέτο που  εξυπηρετούν ντόπιους και επισκέπτες και με τιμές συμβατές με την πραγματικότητα και όχι με την μόδα της εποχής στην Μύκονο.

“ΖΥΜΩΤΟ ART”
22890-28648

περιοχή Άγιος Βλάσης
Μύκονος-Ματογιάννια

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.