ΤΟΠΙΚΑ

Το story για την πώληση του τελευταίου χρυσού «φιλέτου» στο Καλό Λιβάδι

Το story για την πώληση του τελευταίου χρυσού «φιλέτου» στο Καλό Λιβάδι
Η ζωή του Νίκουλα Σαντοριναίου και οι φήμες για την πώληση του οικοπέδου στον Λούλο

Ενας παραδοσιακός επιχειρηματίας φέρεται να συμφώνησε για την παραχώρηση οικοπέδου μεγάλης αξίας σε Ρώσο μεγιστάνα – Ποιος είναι ο «ερημίτης» εργολάβος που χτίζει τις βίλες των επωνύμων και τα πεντάστερα ξενοδοχεία – Η ασκητική ζωή, οι ατελείωτες ώρες δουλειάς, το πάθος για το ποδόσφαιρο και οι βόλτες με το αγροτικό

Η σκηνή διαδραματίζεται πριν από μερικές δεκαετίες στο πατρικό σπίτι του Νίκου Σαντοριναίου, στην αυλή του οποίου έχουν στοιβαχτεί επιμελώς διάφορα υλικά οικοδομής. Στην ουσία εκείνη η αυλή είναι η πρώτη επιχείρηση που έστησε ο 16χρονος τότε «Νίκουλας» (παρατσούκλι που του κόλλησαν οι φίλοι του), αυτός ο δαιμόνιος Μυκονιάτης που θεωρείται σήμερα ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Μυκόνουκαι των Κυκλάδων. Ξεκινούσε τότε μια ιλιγγιώδη επαγγελματική διαδρομή στον τομέα των κατασκευών, που τον οδήγησε στην κορυφή, όπου και παραμένει αφού παίζει χωρίς αντίπαλο σε αυτή την περιοχή.

Η φήμη για το περίφημο οικόπεδο στην περιοχή του Λούλου στο Καλό Λιβάδι και όσα γράφτηκαν για το περίφημο deal του Σαντοριναίου με Ρώσο μεγιστάνα και την αγορά του αντί 50 εκατ. ευρώ έφερε ξαφνικά στο προσκήνιο έναν άνθρωπο που χαρακτηρίζεται «ερημίτης».

Με προσωπική περιουσία που κάποιοι την αποτιμούν κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, ο Σαντοριναίος δεν είναι αυτό που λέμε ένας κοσμικός Μυκονιάτης επιχειρηματίας. Εμφανίζεται από πολύ σπάνια έως καθόλου σε διάσημα στέκια του νησιού και κυκλοφορεί με ένα αγροτικό ή ένα Wrangler 12ετίας που αγόρασε μεταχειρισμένο από την οικογένεια Δαχτυλίδη. Περίπου τέσσερις δεκαετίες μετά την πρώτη δουλειά στην αυλή του πατρικού του, θεωρείται το απόλυτο αφεντικό στον τομέα των κατασκευών -και όχι μόνο- στη Μύκονο και τις Κυκλάδες. Εχοντας μπει στην έκτη δεκαετία της ζωής του, ο Νίκουλας εξακολουθεί να δουλεύει ατέλειωτες ώρες τρέχοντας διάφορα project με την Οικοδομική Μυκόνου Α.Ε.

Την εταιρεία που έχει χτίσει όλο σχεδόν το νησί, αφού κυριαρχεί στον τομέα των κατασκευών κατοικιών και ξενοδοχειακών μονάδων, παίζοντας μπάλα σχεδόν μόνη της με οδηγό αυτό τον έξυπνο και επιχειρηματικά «αμείλικτο» άνθρωπο.

Η αυτοκρατορία και οι παγωμένες πορτοκαλάδες

Η λέξη «αμείλικτος» μπορεί να ηχεί σκληρή αλλά δεν έχει να κάνει με τον χαρακτήρα του Νίκου Σαντοριναίου, ο οποίος «αν σε συμπαθήσει μπορεί να κάνει παπάδες για σένα», όπως έλεγε προ ημερών Μυκονιάτης επιχειρηματίας που τον γνωρίζει καλά.

Εχει να κάνει μόνο με τη δουλειά του, για την οποία δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του και δεν υπολογίζει τα εμπόδια, μικρά ή μεγάλα που θα τύχουν. Εξυπνος και διορατικός, μπήκε από έφηβος σε έναν χώρο που ήταν «παρθένος» και σταδιακά κυριάρχησε δουλεύοντας από το πρωί μέχρι το βράδυ. Επένδυσε από την αρχή και στην αγορά γης στο νησί, αγοράζοντας οικόπεδα-χωράφια από Μυκονιάτες τους οποίους ο αστικός μύθος λέει πως τους κέρναγε παγωμένες πορτοκαλάδες μόλις έπεφταν οι υπογραφές!

Ωστόσο, η ίδρυση της Οικοδομική Μυκόνου Α.Ε το 1988 αποτέλεσε το εφαλτήριο για να «αλώσει» σταδιακά όλες τις μεγάλες οικοδομικές δουλειές. Αεικίνητος, ντυμένος πολύ απλά, τόσο που να μοιάζει με επιστάτη, ο Σαντοριναίος ξύπναγε χαράματα και επέστρεφε σπίτι του αργά το βράδυ, αφού πρώτα πέρναγε απ’ όλες τις κατασκευές που είχε αναλάβει η εταιρεία του. Πολύ γρήγορα έγινε κάτι σαν μονοπώλιο, αφού πούλαγε και όριζε τα πάντα σε ό,τι αφορούσε τις κατασκευές κατοικιών ή ξενοδοχείων στο νησί, ενώ ελέγχει πλήρως το αλβανικό εργατικό δυναμικό που δουλεύει στις οικοδομές της Μυκόνου. Είναι υπεύθυνος για πάρα πολλές εντυπωσιακές κατοικίες ισχυρών επιχειρηματιών στο νησί, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχει αναλάβει την ολοκλήρωση τεσσάρων τουλάχιστον νέων ξενοδοχείων σε διάφορες περιοχές, όπως είναι η Ελιά και η Αλεόμανδρα.

f2_sadorinaios-lolulos
Το οικόπεδο των 50 εκατ. ευρώ στον Λούλο που φέρεται να πωλήθηκε σε Ρώσο μεγιστάνα.

Προσθέστε σε αυτά την αναβάθμιση υποδομών και τη βελτίωση των εγκαταστάσεων στο Παλιό Λιμάνι, τη διαμόρφωση προβλήτας μικρών σκαφών, τη νέα όψη του αεροδρομίου και φυσικά ό,τι έχει να κάνει με την οδοποιία στο νησί.

Παρ’ όλα αυτά, ο Νίκος Σαντοριναίος δεν είχε δει ποτέ σχεδόν τους προβολείς της δημοσιότητας να τον φωτίζουν τόσο έντονα όσο τη στιγμή που άρχισαν να διαδίδονται φήμες για το περίφημο οικόπεδο στον Λούλο.

Μια τεράστια έκταση δεκάδων στρεμμάτων που φιλοξενούσε μέχρι το 1983 εργοστασιακή μονάδα εξόρυξης βαρίτη, η οποία έκλεισε όταν τέλειωσαν τα αποθέματα του ορυκτού.

Ο Σαντοριναίος το «χτύπησε» το 2006 και ήταν κοινό μυστικό στη Μύκονο, τα τελευταία χρόνια, ότι επιθυμούσε να το πουλήσει, εισπράττοντας φυσικά το ανάλογο αντίτιμο. Οταν ενδιαφέρθηκε η Four Seasons δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστεψαν ότι το deal θα κλείσει ειδικά όταν οι διαρροές έκαναν λόγο για προσφορά που άγγιξε τα 30 εκατ. ευρώ. Ομως η συμφωνία τελικά δεν ευοδώθηκε. Η μεγάλη ξενοδοχειακή αλυσίδα φέρεται να έκανε πίσω αφού ο επιχειρηματίας, σύμφωνα με το παρασκήνιο, ζητούσε γύρω στα 50 εκατομμύρια. Υπήρχε και ένα δάνειο 15 εκατ. ευρώ με ενέχυρο το οικόπεδο σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από δανεισμό του Σαντοριναίου, λένε πηγές του τραπεζικού χώρου, το οποίο ίσως να ήταν και το «αγκάθι» στην όλη υπόθεση.

Τώρα φέρεται να εμφανίστηκε Ρώσος ολιγάρχης που το «χτύπησε» τελικά και παρότι η πλευρά του επιχειρηματία το αρνήθηκε, οι φήμες επιμένουν στο νησί.
Μάλιστα όταν έγινε ευρέως γνωστό, το τηλέφωνο του Σαντοριναίου άρχισε να χτυπάει ασταμάτητα για συγχαρητήρια, γεγονός που τον έφερε σε πολύ δύσκολη θέση με αυτή την ξαφνική δημοσιότητα.

Είθισται άλλωστε τέτοια deals να παραμένουν μακριά από τα φώτα για πολλούς και ενίοτε ευνόητους λόγους, που αφορούν τον πωλητή και τον αγοραστή ενός τέτοιου «φιλέτου» στο νησί της Μυκόνου.

f3_sadorinaios-7-project
Η περιοχή της Ελιάς όπου ο Νίκος Σαντοριναίος έχει αναλάβει την ανέγερση νέων ξενοδοχείων

Χτίζει τα πάντα

«Ο Σαντοριναίος είναι με διαφορά ο πλουσιότερος Μυκονιάτης. Εχει χτίσει και εξακολουθεί να χτίζει τα πάντα σχεδόν στο νησί», λέει ο Μυκονιάτης επιχειρηματίας για τον άνθρωπο που κυριάρχησε στον τομέα των κατασκευών και όχι μόνο.

Γνωστός αρχιτέκτονας έμεινε σχεδόν άφωνος όταν μπήκε στο γραφείο του στην Οικοδομική Μυκόνου Α.Ε., οι εγκαταστάσεις της οποίας βρίσκονται σε μια ιδιόκτητη έκταση στη Μεσαριά, στον περιφερειακό δρόμο που οδηγεί στην Ανω Μερά.

Η διακριτική πολυτέλεια συνδυάζεται με τα καλύτερα υλικά και κορυφαία επίπλωση διάσημων οίκων του εξωτερικού, στον χώρο όπου πραγματοποιεί τα ραντεβού του ο «αόρατος» Μυκονιάτης. Αυτός που όταν σου δώσει τον λόγο του θα τον κρατήσει ό,τι κι αν γίνει. Ο ίδιος διάγει εν γένει μια σχεδόν ασκητική ζωή, έχοντας κάνει έναν γάμο από τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά, ο οποίος κατέληξε σε διαζύγιο πριν από λίγα χρόνια.

Παρά την τεράστια οικονομική του επιφάνεια, ο Νίκος Σαντοριναίος παραμένει ένας Μυκονιάτης της παλιάς σχολής, που διατηρεί ακόμη και στάβλο με αγελάδες στο σπίτι του, τις οποίες αρμέγει ο ίδιος.

f6_sadorinaios-m-epatera-tou-kai-aderfo-maki
ο Nίκος Σαντοριναίος με τον πατέρα του και τον αγαπημένο του αδελφό Μάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2017

Στις σπάνιες εμφανίσεις του θα κατέβει στον Γιαλό για να δει φίλους ή θα φάει σε μικρά ταβερνάκια, μακριά από τα διάσημα στέκια του νησιού, τα οποία αποφεύγει.

Οπως έλεγε φίλος του, πέρυσι πήγε μόνο μία φορά στο «Nammos» για φαγητό μαζί με τη νέα σύντροφό του.

Η ζωή του, πριν από τέσσερα χρόνια, σημαδεύτηκε από την απώλεια του αγαπημένου του αδερφού Μάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2017 μετά από άνιση μάχη που έδωσε με την ασθένεια που τον χτύπησε. Εκτός από τον κατασκευαστικό τομέα, την οδοποιία, τα χωματουργικά, τις σκυροδετήσεις, τα δημόσια και ιδιωτικά έργα, έχει αναλάβει επίσης τη διαχείριση των απορριμάτων, την ανακύκλωση και το ΚΤΕΟ Μυκόνου.

Μπροστά στη δουλειά δεν βάζει τίποτε άλλο και μπορεί, λένε οι καλά γνωρίζοντες, να δημιουργήσει ακόμη και θέμα με συγγενικά του πρόσωπα αν δραστηριοποιηθούν σε κάτι που πάει κόντρα στα δικά του συμφέροντα.

Εκτός από τη δουλειά, το μεγάλο του πάθος είναι το ποδόσφαιρο. Εδώ και δεκαετίες ήταν ο ισχυρός άνδρας της ομώνυμης ομάδας ποδοσφαίρου στην Ανω Μερά. Στήριζε πάντα οικονομικά το σωματείο και δεν έχανε αγώνα του, ενώ αρκετές φορές έδωσε συνεντεύξεις ως παράγοντας σε τοπικά ραδιόφωνα και ιστοσελίδες.

Πέρυσι η Ανω Μερά συγχωνεύτηκε με τον Α.Ο. Μυκόνου και γεννήθηκε η Α.Ε. Μυκόνου την οποία στηρίζει έμπρακτα μαζί με τον Αλέκο Κουκά και εξακολουθεί να είναι παθιασμένος με την μπάλα. Σε μια παλιά φωτογραφία, από αυτές τις χάρτινες που συνήθως χάνονται στη λήθη του χρόνου, τρεις νεαροί χορεύουν λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Χαμογελούν και οι τρεις σε εκείνα τα ανέμελα χρόνια σε μια πολύ διαφορετική Μύκονο, όπου η διασκέδαση και τα γλέντια, ήταν γεμάτα αυθεντικότητα. Είναι τα αδέρφια Ανδρέας, Νίκος και Μάκης Σαντοριναίος που διασκεδάζουν σε ένα μαγαζί στον Τούρλο, τότε που όλα ήταν πολύ πιο απλά. Ο Νίκος ήταν στρατιώτης εκείνη την εποχή και πιθανότατα δεν φανταζόταν πού θα έφτανε τρεις και πλέον δεκαετίες μετά, αφού από έφηβος ασχολήθηκε με τα πάντα.

Τώρα είναι ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος της Μυκόνου, αυτός που χτίζει τα πάντα στο νησί, που διαθέτει ένα στόλο μηχανημάτων και τη διαίσθηση που τον κάνει να «χτυπάει» όλες τις δουλειές.

Η μόνη που έχασε αφορούσε την κατασκευή βίλας γνωστότατου επιχειρηματία, ο οποίος επέλεξε άλλον για το χτίσιμό της και όταν τον ρώτησαν γιατί, απάντησε χαμογελαστός ότι καιρός ήταν να δουλέψει και κανένας άλλος εκτός από τον Σαντοριναίο.
Να σημειωθεί ότι ο κ.Σαντοριναίος αρνείται ότι έχει προχωρήσει σε οποιαδήποτε διαδικασία αγοραπωλησίας του ακινήτου του.

f5_sadorinaios-me-ta-aderfia-tou
Ο Nίκος Σαντοριναίος με τον πατέρα του και τον αγαπημένο του αδελφό Μάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2017
πηγη protothema.gr
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.