ΤΟΠΙΚΑ

Το σεξ λειτουργεί σαν φυσική αντιγήρανση: Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται

Το σεξ λειτουργεί σαν φυσική αντιγήρανση: Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται
Το να κάνεις σεξ πολλές φορές την εβδομάδα μπορεί πραγματικά να επιμηκύνει τη διάρκεια της ζωής σου και να λειτουργήσει ως μέθοδος αντιγηρανσής.

Υπάρχουν πολλά οφέλη (πέρα από το προφανές) που προέρχονται από το σεξ: Kαίει θερμίδες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύει την οικειότητα και φυσικά απελευθερώνει ντοπαμίνη στον εγκέφαλό – οπότε μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αν το σεξ σε βοηθά να νιώσεις νέος, δεν είναι… μόνο στο μυαλό σου.

Το σεξ μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γήρανσης, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology. Διαπιστώθηκε ότι το σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα συσχετίστηκε με μεγαλύτερα τελομερή – το προστατευτικό κάλυμμα στο DNA που καθορίζει τη διάρκεια ζωής ενός κυττάρου. Τα μακρύτερα τελομερή συνδέονται με βραδύτερη κυτταρική γήρανση και υψηλότερο προσδόκιμο ζωής.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη σεξουαλική ζωή 129 μητέρων σε σχέσεις. Οι γυναίκες έδιναν καθημερινές αναφορές για την ικανοποίησή τους από τη σχέση τους, καθώς και για το πόσο συχνά ήταν οικεία με τους συντρόφους τους. Οι ερευνητές πήραν επίσης δείγματα αίματος από τις γυναίκες, αναλύοντας τα κύτταρα για δείκτες γήρανσης. Βρήκαν ότι οι γυναίκες που έκαναν σεξ με τους συντρόφους τους την προηγούμενη εβδομάδα είχαν μεγαλύτερα τελομερή σε σύγκριση με αυτές που δεν έκαναν.

Αυτός ο τύπος μελέτης δείχνει μόνο μια συσχέτιση και δεν μπορεί να αποδείξει ότι η σεξουαλική δραστηριότητα ήταν η αιτία του μεγαλύτερου μήκους των τελομερών. Ωστόσο, το μήκος των τελομερών θεωρείται σημαντικό για την υγεία σας.

Τα τελομερή είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή γήρανση. Με την πάροδο του χρόνου, τα τελομερή καταρρέουν καθώς τα κύτταρα διαιρούνται, και γίνονται λίγο μικρότερα με κάθε κυτταρική διαίρεση. Ορισμένοι παράγοντες πιστεύεται ότι τα κάνουν να υποβαθμίζονται πιο γρήγορα, όπως η κακή διατροφή, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και η φυσική διαδικασία της γήρανσης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι το σεξ μπορεί να είναι ευεργετικό όταν πρόκειται για την προστασία των τελομερών, πράγμα που σημαίνει ότι τα κύτταρα μπορεί να ζουν περισσότερο. Οι ερευνητές έχουν συνδέσει τα βραχύτερα τελομερή με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Τα μακρύτερα τελομερή φαίνεται να βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών.

Πηγή: The Issue

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.