ΤΟΠΙΚΑ

Το σχέδιο Ηλιόπουλου, τα πλοία της Attica Group και η ANEK ως failing firm

Το σχέδιο Ηλιόπουλου, τα πλοία της Attica Group και η ANEK ως failing firm

Με ενδιαφέρον παρακολουθεί η… ακτοπλοϊκή πιάτσα την κίνηση του Μάριου Ηλιόπουλου, επικεφαλής της Seajets, να αγοράσει την ΑΝΕΚ και με τα τρόπο αυτό να ματαιώσει τη συγχώνευση τη χανιώτικης εταιρείας με την Attica Group, η οποία ελέγχεται από την Τράπεζα Πειραιώς, για την οποία συγχώνευση εκκρεμεί η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Είναι η δεύτερη κόντρα μεταξύ Μάριου Ηλιόπουλου και Τράπεζας Πειραιώς τους τελευταίους μήνες. Τον περασμένο Μάρτιο η πλευρά της οικογένειας Ηλιόπουλου είχε προσπαθήσει, χωρίς επιτυχία, να σταματήσει τη μεταβίβαση της Attica Group στην Strix, θυγατρική της Πειραιώς.

Πηγές του newmoney δίνουν μία άλλη διάσταση. Πριν περάσουμε στα όσα καταγράψαμε στο ρεπορτάζ να θυμίσουμε ότι,  σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο κ. Ηλιόπολους, μέσω τριών εταιρειών – μελών της Seajets, πρότεινε την εξαγορά σε μετόχους της ακτοπλοϊκής εταιρείας, οι οποίοι διαθέτουν το 57,7% του μετοχικού  της κεφαλαίου καθώς και του δανεισμού της ΑΝΕΚ ως εξής:

 • Άμεση καταβολή 82 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας
 • Εξαγορά του συνόλου των μετοχών των βασικών μετόχων έναντι 0,222 ανά μετοχή (η τρέχουσα τιμή της μετοχής ανέρχεται στο 0
 • Οι μέτοχοι της ΑΝΕΚ στους οποίους έγινε η πρόταση, είναι η  Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank, η Attica Bank και η Cross Oecean, η οποία έχει αγοράσει τα δάνεια που είχε η Εθνική Τράπεζα στην ΑΝΕΚ.  Οι τέσσερις αυτοί δανειστές έχουν συμφωνήσει με τον Attica Group για την απορρόφηση της ΑΝΕΚ. Σήμερα , Δευτέρα 26 Ιουνίου, αναμένεται η απάντηση των τεσσάρων δανειστών – μετόχων στην οικογένεια Ηλιόπουλου, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα είναι αρνητική.

  Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ακτοπλοΐας, ο Μάριος Ηλιόπουλος  έχει ως στόχο να αποκτήσει πλοία της Attica Group και να μειώσει το αποτύπωμά της στο Αιγαίο και στις Κυκλάδες. Πιάνοντας τον μίτο της υπόθεσης από την αρχή, αναφέρουν τα εξής:

  • Όταν κάνεις πρόταση, την κάνεις δημόσια και όχι σε μετόχους μίας εταιρείας και μάλιστα ζητάς από αυτούς και δάνειο.
  • Η συγχώνευση θα γίνει, διότι η ΑΝΕΚ  θεωρείται  failing firm -χρεοκοπημένη επιχείρηση και δεν υπήρχε άλλη πρόταση στο τραπέζι για τη διάσωσή της. Ο Μάριος Ηλιόπουλος έφερε πρόταση στο τραπέζι ώστε η Επιτροπή Ανταγωνισμού να μην θεωρεί πλέον την ΑΝΕΚ  failing firm και να εμποδιστεί  η συγχώνευση με την Attica Group.
  • Η επόμενη κίνηση είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού να ζητήσει remedises- διορθωτικές κινήσεις/δεσμεύσεις  από  τον Όμιλο Attica προκειμένου να εγκρίνει την απορρόφηση της ΑΝΕΚ. Όπως είχε συμβεί με την απορρόφηση της Hellenic Seaways όταν μπήκαν κάποιοι όροι όπως να μην αυξήσει τιμές, να μην δραστηριοποιηθεί σε συγκεκριμένα δρομολόγια για τρία χρόνια κα.
  • Σύμφωνα με όσο ακούγονται στην ακτοπλοϊκή πιάτσα, ο Μάριος Ηλιόπουλος φέρεται να έχει ζητήσει να αποκτήσει πλοία της Attica Group.
  • Και να απορροφηθεί η πρόταση αυτή της πλευράς Ηλιόπουλου, κρίνουμε ότι θα καταθέσει νέα. Και αυτό γιατί επιδιώκει έως τις 12 Ιουλίου που θα συνεδριάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο πλαίσιο ακροαματικής διαδικασίας να υπάρχει και δεύτερη πρόταση πλην της Attica    στο τραπέζι ώστε να μην θεωρηθεί η ΑΝΕΚ failing firm και να ζητήσει η Επιτροπή δεσμεύσεις από την Attica.

  newmoney.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.