ΤΟΠΙΚΑ

Το περιβαλλοντικό “έγκλημα” του Καραπέτη θα κριθεί στο ΣτΕ μετά την προσφυγή του Δήμου Μυκόνου

Το περιβαλλοντικό “έγκλημα” του Καραπέτη θα κριθεί στο ΣτΕ μετά την προσφυγή του Δήμου Μυκόνου

Συνεχίζεται η διαδικασία για την προετοιμασία έναρξης της μεγάλης τουριστικής επένδυσης Blue Iris «The Mykonos Project» ύψους 50 εκ. ευρώ της αραβικών συμφερόντων AGC Equity Partners στη Μύκονο και πιο συγκεκριμένα στη θέση Καραπέτης της Άνω Μεράς.

Συγκεκριμένα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου της 28ης Φεβρουαρίου 2021 θα συζητηθεί το θέμα της επένδυσης και θα γνωμοδοτήσει για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης, στο πλαίσιο υλοποίησης του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) της επένδυσης, από την εταιρία Blue Iris Α.Ε.

Όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσει κανονικά 

Η συγκεκριμένη επένδυση ήδη έχει μεγάλο ιστορικό. Συνοψίζοντας, πέρυσι το Μάιο το ΣτΕ γνωμοδότησε θετικά επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για το ΕΣΧΑΣΕ της επένδυσης ενώ λίγο αργότερα υπεγράφη από τους αρμόδιους υπουργούς. Επόμενο βήμα είναι η αποστολή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προς υπογραφή.

Προκειμένου να ξεκινήσει η επένδυση απαιτούνται μερικά ακόμη βήματα: μετά την έκδοση του Π.Δ., έπεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (επί της οποίας θα γνωμοδοτήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την 28.2.2021), η έγκρισή της από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ), η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και τέλος η έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Ωστόσο, ο Δήμος Μυκόνου έχει αντιταχθεί στην υλοποίηση της επένδυσης και ετοιμάζεται να προσφύγει στο ΣτΕ.

Το προφίλ της επένδυσης

Η προτεινόμενη επένδυση, περιλαμβάνει τη δημιουργία μίας ξενοδοχειακής μονάδας 5*, δυναμικότητας 192 κλινών με συνοδευτικές εγκαταστάσεις άθλησης, κέντρου ευεξίας (spa), πολυχώρο εκδηλώσεων και καταστήματα. Προ του παράκτιου μετώπου του ακινήτου προτείνεται η χωροθέτηση καταφυγίου τουριστικών σκαφών.

Η συγκεκριμένη θέση “Καραπέτης” της επένδυσης βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού της Μυκόνου, σε γεωτεμάχιο συνολικής επιφάνειας 60,324 στρεμμάτων. Η περιοχή ενδιαφέροντος βρίσκεται στα νότια του νησιού και συγκεκριμένα στη δυτική ακτή του όρμου Αγίας Άννας, ο οποίος αποτελεί τραπεζοειδούς σχήματος με άνοιγμα μπρος τα νοτιοανατολικά.

Τέλος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κατασκευή 65 κατοικιών ενός δωματίου επιφάνειας 45-50m2, 15 κατοικιών επιφάνειας 70m2, 9 κατοικιών των 2 δωματίων επιφάνειας 100m2, 5 κατοικιών των 3 δωματίων επιφάνειας 130m 2 και μιας βίλας 160m 2.

Τα δωμάτια αυτά θα εξυπηρετούνται από τα κτίρια σίτισης και αναψυχής, καθώς και τα καταστήματα και το χώρο εισόδου με τα γραφεία.

Στόχος της επένδυσης είναι να δημιουργηθεί ένα υψηλού επιπέδου τουριστικό συγκρότημα που θα περιλαμβάνει όλες τις ανέσεις και θα δύναται να προσφέρει όλες τις υπηρεσίες, οι οποίες θεωρούνται, ως ιδανικές, από ταξιδιώτες με υψηλή οικονομική και κοινωνική στάθμη.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.